[ad_1]
بهگزارش ایرنا از روابط عمومی این ادارهکل، احمد حمزهزاده روز دوشنبه با اشاره به اهمیت حفظ حریم آثار باستانی گفت: سه هزار و ۵۰۰ متر از محوطه حریم این مسجد با همکاری اداره کل میراث فرهنگی و شهرداری منطقه ۸ در حال محوطه سازی و اجرای فضای سبز است.
وی ادامه داد: در سالیان گذشته، این منطقه با اجرای طرحهای غیرمجاز به پاساژ تبدیل میشد که با ورود و نظارت دقیق میراثفرهنگی، این روند متوقف شده و اکنون مقرر است این محل به محیطی مناسب برای گردشگران و جامعه محلی تبدیل شود.
حمزه زاده افزود: هدف از این اقدام، ایجاد فضایی زیبا و دلنشین برای مردم و گردشگران و حفظ هویت تاریخی این بنای ارزشمند است و با اجرای این پروژه، علاوه بر ارتقاء زیباییهای شهری، بهزودی محوطهای مناسب برای تفریح و استراحت شهروندان و گردشگران در جوار مسجد کبود فراهم خواهد شد.
وی تأکید کرد: اجازه نخواهیم داد ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم تاریخی مسجد کبود (گوی مسجد) صورت گیرد، زیراکه این اقدامات علاوه بر تهدید ارزشهای فرهنگی و تاریخی این بنای باستانی، میراثفرهنگی تبریز را نیز به خطر میاندازد و از منظر ضوابط ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان، هرگونه تعرض به آن، غیرقابل قبول است.
به گزارش ایرنا، مسجد کبود تبریز که به فیروزه جهان اسلام معروف است، نمونه بارزی از فرهنگ و هویت تاریخی و اسلامی این شهر است که تاریخ ساخت آن به قرن نهم هجری می رسد.
این مسجد در منطقه تاریخی و قدیمی تبریز واقع شده و به دلیل وجود گنبد زیبای فیروزه ای و کاشی کاری های معرق و لاجوردی به مسجد فیروزه اسلام شهرت دارد.
ساختمان این مسجد بنا بر کتیبه سر درب آن به سال ۸۷۰هجری قمری مربوط می شود که در آن سال توسط همسر سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسله ˈقره قویونلوهاˈ که فردی شاعر و زیباپسند بوده، بنا شده است.
آرامگاه جهانشاه و نزدیکان وی در انتهای شبستان کوچک در داخل سرداب این مسجد قرار گرفته است.
در کاشیکاری آن رنگ لاجوردی و بیشتر آن نیز از قطعات شش ضلعی استفاده شده و تمام سطح سقف آن هم زرنگار (نقاشی با آب طلا) است و کف شبستان های این مسجد باشکوه به احتمال قوی مرمرین بوده است.
بنای اصلی ساختمان مسجد دارای صحن وسیعی است که در آن آثاری از مجموعه ای از بناهای مدرسه، حمام، خانقاه و کتابخانه ساخته شده است.
گنبدهای این مسجد یک بار در سال ۱۱۹۳هجری قمری به دلیل زلزله فرو ریخت و خراب شد و براساس گزارش های محلی مرمت و بازسازی این مسجد به منظور حفاظت بخش های باقیمانده شامل طاق ها و پایه ها در سال ۱۳۱۸شمسی آغاز شد.
بیشترین مرمت مسجد کبود درسال ۱۳۴۳شمسی انجام شده و دوباره سازی گنبدهای رفیع آن نیز از سال ۱۳۵۴ شمسی از سوی دفتر فنی حفاظت آثار باستانی و به همت زنده یاد استاد ˈمعمارانˈ هنرمند برجسته آذربایجانی به پایان رسید.
مسجد کبود تبریز به تاریخ ۱۳۱۰ و با شماره ۱۶۹ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
منبع