“مسیرسبز – ایران پاک”، خانه تکانی طبیعت

به گزارش ایرنا، همه ساله در آستانه نوروز مردم برای ورود به سال جدید و فصل بهار اقدام به خانه تکانی می کنند غافل از اینکه باید برای پاکسازی زباله های که طی یکسال در طبیعت رها شده نیز فکری کرد و همانند محل زندگی نسبت به تمیز کردن طبیعت اقدام کرد.

مسافران عبوری از مسیرهای شریانی استان همدان با نزدیک شدن به مرکز استان به جای لذت بردن از طبیعت سرسبز و زیبای این استان شاهد زباله های رها شده در حاشیه جاده به ویژه پلاستیک و نایلون هایی هستند که در لابه لای شاخه های درختان و در دل بوته ها جا خوش کرده و نفس طبیعت را به شماره انداخته اند.

در آخرین روزهای سال گذشته و در آستانه نوروز رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نامه ای به استانداران از آنها خواست با استفاده از تمامی ظرفیت های حقوقی، قانونی و تشویقی و با بسیج همه امکانات و مشارکت تمامی سازمان ها و نهادها، به منظور پاکسازی طبیعت، به ویژه حاشیه مسیرهای مواصلاتی شهری، روستایی و مناطق گردشگری و طبیعی استان از ۱۵ تا ۲۹ اسفند ماه برنامه ای جامع اجرا کنند.

طرحی که به گفته معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان در صورت استمرار می تواند زمینه ای برای احیای دوباره طبیعت شود؛ سید عادل عربی افزود: پسماند همواره به عنوان یکی از مشکلات، معضلات و چالش زیست محیطی در بیشتر کشورهای جهان مطرح بوده و برخی کشورها تجربه های موفقی در مدیریت آن داشته اند.

وی اضافه کرد: در کشور ما نیز قانون مدیریت پسماند حدود ۲ دهه پیش به تصویب رسید و در این قانون نقش و تکالیف هر یک از دستگاه ها در مدیریت دسته بندی های مختلف زباله از جمله زباله عادی، ویژه، صنعتی و امثالهم مشخص و آشکار شده است.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان تاکید کرد: هم اینک یکی از خلاء های موجود، مدیریت پسماندهای خارج از حریم شهر و روستاها به ویژه حاشیه راه ها است که متولی خاصی ندارد.

عربی ادامه داد: هر چند در قانون مدیریت پسماند متولی پسماند خارج از حریم شهر و روستا دیده شده اما تاکنون طبق قانون پیش نرفته و این قانون به خوبی اجرایی نشده است و تداوم این بی توجهی موجب انباشت حجم زیادی از زباله های عادی در حریم راه ها شده است.

کانون پسماندها بیشتر عوارضی ها، پاسگاه های پلیس راه، مجتمع های خدماتی و رفاهی بین راهی هستند و حجم انباشت زباله در ۳۰ کیلومتری شهرها به ویژه مکان هایی که تمرکز انسانی وجود دارد بیشتر است.

وی تاکید کرد: کانون این قبیل پسماندها بیشتر عوارضی ها، پاسگاه های پلیس راه، مجتمع های خدماتی و رفاهی بین راهی هستند و حجم انباشت زباله در ۳۰ کیلومتری شهرها به ویژه مکان هایی که تمرکز انسانی وجود دارد بیشتر است.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: هر ساله پیش از فرا رسیدن فصل بهار طرح هایی با عناوین مختلف به منظور پاکسازی طبیعت از زباله پیشنهاد می شود اواخر سال گذشته پویشی با عنوان مسیرسبز – ایران پاک از سوی سازمان محیط زیست طرح و به استانداران ابلاغ شد.

عربی اضافه کرد: در این طرح علاوه بر پاکسازی راه ها و مسیرها از زباله، تفرجگاه ها نیز افزوده شد که این پویش در استان همدان با مشارکت نهادهای مختلف سمن های زیست محیطی و با حمایت معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به بهانه نوروز ۱۴۰۱ اجرایی شد.

وی ادامه داد: هر چند این پویش نمادین به خوبی در همدان اجرایی شد ولی به تنهایی کافی نیست چرا که همچنان مشکل زباله حاشیه راه ها پا برجا بوده و با اقدامات نمادین این مشکل رفع نمی شود.

"مسیرسبز - ایران پاک"، خانه تکانی طبیعت

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان اظهار داشت: این طبیعت متعلق به مردم بوده و به طور حتم رانندگان و رهگذران با دیدن طبیعت و مسیر پر از زباله های رها شده دچار ناراحتی شد و بر اعصاب و روان آنها تاثیر منفی می گذارد.

عربی با بیان اینکه مسئولیت اجتماعی همه افراد کمک به داشتن محیط زیست سالم و پاک است افزود: با توجه به اینکه بخشی از قانون مدیریت پسماند به خوبی اجرایی نمی شود مقرر شد نخستین نشست کارگروه مدیریت پسماند استان با هدف رفع این مشکل و گوشزد کردن تکالیف سازمان ها در مدیریت پسماند برگزار شود.

وی خاطرنشان کرد: پسماندهای رها شده در طبیعت متعلق به بیش از سه دهه و از زمان رواج مصرف پلاستیک است و هم اینک بیشترین پسماند حاشیه راه ها را نخاله های ساختمانی و پلاستیک ها تشکیل می دهند.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان ادامه داد: اداره راهداری در زمینه نخاله های ساختمانی رها شده در حریم راه چاره ای جز تسطیح آن ندارد البته می توان پیش از ریختن نخاله ساختمانی نسبت به شناسایی متخلفان و برخورد با آنها اقدام کرد.

روزانه ۲ هزار تن نخاله‌های ساختمانی در همدان تولید می‌شود که حجم زیادی از این نخاله‌ها در حاشیه راه‌ها رها می‌شوند

عربی تصریح کرد: روزانه ۲ هزار تن نخاله‌های ساختمانی در همدان تولید می‌شود که حجم زیادی از این نخاله‌ها در حاشیه راه‌ها رها می‌شوند همچنین وضعیت پسماندهای ساختمانی در شهرهای کوچک و روستاها نامشخص بوده و مدیریتی بر روی آن صورت نمی‌گیرد.

وی تاکید کرد: مدیریت پسماند در خارج از حریم شهرها و محدوده روستاها بر عهده بخشداری‌ها است که با همکاری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مکلف به مدیریت این پسماندها هستند.

"مسیرسبز - ایران پاک"، خانه تکانی طبیعت

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان درباره پلاستیک های رها شده در طبیعت نیز گفت: پلاستیک ها موجود در طبیعت و حواشی راه ها نمایی زشت و نازیبا از ورودی شهرها به نمایش گذاشته و در زمان پاکسازی طبیعت نیز به علت گیر کردن آنها به شاخه ها و بوته گون‌ها، جمع آوری پلاستیک ها سخت و دشوار است.

عربی ادامه داد: پراکندگی زباله های رها شده در طبیعت در مسیرهای منتهی به مرکز استان بیشتر از شهرستان های تابعه بوده همچنین در مسیر ابتدایی همدان – ملایر نخاله های ساختمانی و مسیر همدان – کرمانشاه و همدان- تهران زباله های پلاستیکی زیاد دیده می شود.

وی گفت: نوروز امسال با کمک بخشداری ها، دهیاری ها، اداره راه، سازمان های مردم نهاد محیط زیست، میراث فرهنگی و شهرداری ها و پیش بینی نیرو و تجهیزات لازم به صورت نمادین بخشی از زباله های رها شده در طبیعت جمع آوری شد.


منبع

About nasimerooyesh

Check Also

فیلم | بازیگوشی‌های «فراز» یوزپلنگ سرافراز طبیعت توران سمنان

سمنان – ایرنا – «فراز» یوزپلنگ نر پارک ملی توران در شهرستان شاهرود استان سمنان، …