جهانگیر عابدی کوپایی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با پایش و بررسی موردی در چاههای منطقه اشکاوند اصفهان نمیتوان به نبود آلودگی در آنها اطمینان حاصل کرد و اجازه استفاده برای آبیاری صیفی جات را داد بلکه بررسی این موضوع نیازمند پایش مداوم است.
وی تصریح کرد: در محیط خاک، گسل ها و شکاف هایی وجود دارد که ممکن است باعث نفوذ مستقیم پساب به چاهها شود.
عابدی کوپایی اضافه کرد: اگر توده خاک، یکپارچه باشد اطمینان بیشتری به تصفیه پساب وجود دارد اما با وجود لایه شنی و جنس آبرفتی خاک در ساختار زمین اطراف رودخانه و همچنین احتمال وجود رگه ها یا شیارهایی در داخل خاک، پساب میتواند به طور مستقیم وارد چاه های آب شود.
وی گفت: نفوذ پساب از جدار و کف زاینده رود به چاه های حریمی بستگی به جنس خاک بین رودخانه و چاه گ و همچنین گ فاصله بین آنها دارد.
این متخصص آب افزود: با این وصف و با در نظر گرفتن این موضوع که ممکن است فاصله بین چاهها و رودخانه در منطقه اشکاوند کم و زیاد باشد، از اینکه آب نشت پیدا کرده در چاهها قابل استفاده در کشاورزی باشد یا خیر و یا استانداردهای وزارت بهداشت را داشته باشد، مطمئن نیستیم.
وی تاکید کرد: توصیه ما این است که تا به صورت مستمر، آب این چاه ها آزمایش نشده و استانداردهای وزارت بهداشت و محیط زیست را کسب نکرده است، اقدام به تولید محصولات کشاورزی به خصوص صیفی جات نکنیم.
عابدی کوپایی تاکید کرد: ظاهر پساب تصفیه خانه جنوب نشان می دهد، استانداردهای لازم برای رهاسازی به بستر رودخانه را ندارد و در این شرایط برای بررسی چنین مسائلی نمی توان به پایشهای تصادفی تکیه کرد.
وی افزود: با این وصف، موضوع آبیاری اراضی کشاورزی از چاههایی که از همین پساب تغذیه میشوند، چالش برانگیزتر خواهد بود.
این عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: برای آنکه پساب تصفیه خانه بتواند به آبهای سطحی تخلیه شود، باید در تمامی پارامترهایی چون چون BOD ( مقدار اکسیژن خواهی بیولوژیکی ) و COD ( مقدار اکسیژن خواهی شیمیایی ) و EC ( میزان املاح هادی ) و تمام شاخصههایی که در رابطه با فلزات سنگین است، دارای استانداردهای خاص سازمان حفاظت محیط زیست باشد.
وی افزود: همچنین به شرطی می توانیم از پساب فاضلاب در کشاورزی استفاده کنیم که تصفیه تکمیلی انجام شده باشد و استانداردهای مصوب و ابلاغ شده وزارت بهداشت در ایران را دارا باشد، در غیر این صورت فاضلاب تصفیه نشده برای کشاورزی مناسب نیست.
عابدی کوپایی گفت: طبق قانون مصوب سال ۱۳۴۷، هرگونه محصولی که در میادین میوه و تره بار عرضه می شود باید از لحاظ عناصر سمی آزمایش و سپس وارد بازار شود اما آن طور که به نظر می رسد، این قانون فراموش شده و توجه لازم به اجرای آن صورت نگرفته است.
به گزارش ایرنا، خشکی رودخانه زایندهرود و نبود منبع کافی برای تغذیه آبهای زیرزمینی موجب افت سطح آبهای زیرزمینی و خشکی برخی چاهها در اصفهان بهویژه در مناطق شرقی آن شده است و به گفته کارشناسان منابع آب زیرزمینی، جریان پساب در این رودخانه در مناطقی مانند اشکاوند در شرق اصفهان، موجب نفوذ آن به چاهها میشود و استفاده از آب این چاهها برای آبیاری صیفیجات میتواند تهدید علیه بهداشت عمومی باشد و باید توسط نهادهای مربوطه بررسی و نظارت شود.
بخشی از پساب تصفیهخانه فاضلاب جنوب اصفهان به بستر زایندهرود و تالاب گاوخونی در شرق این کلانشهر سرریز میشود.
منبع