به گزارش روز سهشنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز، سران اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا این هفته در لائوس گرد هم میآیند، در حالی که جنگ داخلی میانمار و افزایش تنشها در دریای جنوبی چین خطر تضعیف نقش محوری آسهآن را در منطقه ایجاد کرده است.
از زمان تاسیس اتحادیه در سال ۱۹۶۷، آسهآن با ایجاد ساختارهای سیاسی پیچیده، همکاریهای مسالمتآمیز را در میان بیش از ۶۸۵ میلیون نفر از ساکنان منطقه فراهم کرده است.
با این حال، ناتوانی این گروه در رسیدگی به مسائل پیچیده مانند بحران میانمار و اختلافات در دریای جنوبی چین ممکن است شکافهای عمیقتری در میان اعضای آسهآن را نشان دهد.
مارتی ناتالگاوا، وزیر امور خارجه پیشین اندونزی، این دو موضوع را آزمایش مهمی برای «اعتبار و نقش آسهآن در منطقه» دانست.
طرح صلح آسهآن برای میانمار که با عنوان «توافق پنجگانه» شناخته میشود، از زمان اعلام در آوریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) تاکنون پیشرفت کمی داشته است. در این مدت، خشونتها در میانمار تشدید شده و جنبش مقاومت مسلحانهای علیه حکومت نظامی شکل گرفته است.
با ریاست لائوس بر آسهآن، این نهاد تلاش خود را بر گسترش روند صلح با مشارکت کشورهای همسایه میانمار، از جمله چین و هند، متمرکز کرده است.
با وجود این، حکومت نظامی میانمار از مذاکره با مخالفان خود امتناع کرده است و آنها را تروریستهایی میخواند که قصد نابودی کشور را دارند.
آسهآن نیز (در سه سال گذشته) ژنرالهای میانمار را به دلیل نادیده گرفتن طرح صلح از شرکت در نشستها منع کرده است.
در نشست لائوس، سران کشورهای دیگر از جمله آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، چین و روسیه نیز حضور خواهند داشت. در این نشست، تنشهای فزاینده در دریای جنوبی چین، به ویژه میان چین و فیلیپین و به تازگی ویتنام نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
مذاکرات آسهآن با پکن برای ایجاد یک «آییننامه رفتاری» در این آبراه حیاتی از سال ۲۰۱۷ آغاز شده است اما پیشرفت آن بسیار کند بوده و هنوز دورنمایی برای توافقی الزامآور دیده نمیشود.
به گزارش ایرنا، میانمار از زمان کودتای ۲۰۲۱ در بحران گرفتار شده است و دست کم ۲ میلیون نفر به دلیل جنگ و آنچه که گروههای حقوق بشری آن را «استفاده بیش از حد از زور و جنایات گسترده علیه غیرنظامیان» توسط حکومت نظامی میخوانند، آواره شدهاند.
کشورهای عضو ائتلاف جنوب شرق آسیا، موسوم به آسهآن، به کانون توجه قدرتهای بزرگ تبدیل شدهاند؛ رویدادهای اخیر جهان، موقعیت ژئوپلتیک این منطقه را به دلیل قرار گرفتن در میان آسیا و اقیانوسیه، در قلب اقیانوس هند و اقیانوس آرام، اهمیت بیشتری بخشیده است.
آسهآن، مجموعهای از ۱۰ کشور واقع در جنوب شرقی آسیا است که هشت اوت سال ۱۹۶۷ (۱۷ مرداد ۱۳۴۶) توسط تایلند، سنگاپور، فیلیپین، مالزی و اندونزی شکل گرفت، سپس کشورهای ویتنام، میانمار، لائوس، کامبوج و برونئی نیز به آن پیوستند.
کشورهای آسهآن با جمعیت قابل توجه و ثبات نسبی خود، منطقه ای سرشار از منابع لازم برای رشد اقتصادی و سودآوری محسوب میشوند.
نشست سران، مجمع بین المجالس آسه آن (AIPA)، نمایندگان شورای مشورتی تجاری آسهآن (ASEAN-BAC) و نمایندگان جوانان آسهآن، هشتم تا یازدهم اکتبر ۲۰۲۴ (۱۷ تا ۲۰ مهر ۱۴۰۳)، تحت عنوان «آسهآن: افزایش اتصال و انعطافپذیری» برگزار می شود.
بیست و چهارمین نشست شورای جامعه اقتصادی آسهآن (AEC)، مجمع سرمایهگذاری آسهآن، نشست وزرای خارجه آسهآن و همچنین بیست و هشتمین نشست شورای جامعه سیاسی-امنیتی آسهآن (APSC) نیز پیش از اجلاس اصلی برگزار خواهد شد.
سی و پنجمین نشست شورای هماهنگی آسه آن (ACC) و اجلاس تجاری و سرمایه گذاری آسهآن هفتم تا هشتم اکتبر (۱۶ تا ۱۷ مهر)، برپا می شود.
منبع