به گزارش ایرنا، ذبیحالله خدائیان روز جمعه در سخنانی در نخستین نشست آمبودزمانهای گروه بریکس در مسکو افزود: این گروه با دارا بودن حدود نیمی از جمعیت جهان و بین ۲۵ تا ۲۸ درصد از ظرفیت اقتصاد جهان و همچنین منابع انسانی و طبیعی غنی و به رهبری قدرتهای اقتصادی نوظهور دارای پتانسیل بالایی برای تاثیر گذاری بر اقتصاد جهانی است.
وی اظهار داشت: با توجه به این ظرفیتها، گروه بریکس بر فرآیندهای قانونی در تبادلات مالی بین المللی و مبارزه با شکلهای مختلف فساد اعم از پولشویی، تقلب، ارتشا و… در سطوح ملی، منطقه ای و بین کشورهای عضو تأثیرگذار است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه بر اهمیت گسترش همکاریها و ایجاد تشکلی با هدف تقویت همکاری های فیمابین بین نهادهای مبارزه با فساد و آمبودزمانی دولتهای عضو تأکید کرد.
وی با طرح پیشنهاد تأسیس اتحادیه یا مرکز نهادهای مبارزه با فساد و آمبودزمانی کشورهای عضو بریکس گفت: این اتحادیه میتواند ارتقای توانایی کشورهای عضو در این عرصه از طریق برگزاری سمینارها و کارگاههای آموزشی و تبادل دانش و تجربیات کارشناسان کشورهای عضو در حوزه های نظارت بازرسی مبارزه با فساد و رسیدگی به شکایات مردمی و فعالیت های آمبودزمانی را در دستور کار داشته باشد.
خدائیان از تعیین و تصویب حوزه های کاری مشترک و لزوم حمایت کشورهای عضو از یکدیگر در مجامع بین المللی حقوق بشری و معاضدت قضایی به عنوان یکی دیگر از زمینههای همکاری در این چارچوب یاد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نشستهای پیشین گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ با حضور مقامات ارشد قضایی کشورهای عضو یادآور شد: همکاری نهادهای اجرایی و قضایی کشورهای عضو این گروه در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و معاضدتهای قضایی تاکنون به مرحله اجرا درآمده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به اینکه گروه بریکس متشکل از کشورهایی با ساختارهای سیاسی و فرهنگی متنوع است ، اشتراک گذاری تجربیات اعضا میتواند به ارتقای نحوه رسیدگی به شکایات شهروندان از ادارات و سازمانهای دولتی و همچنین نظارت بر حسن جریان امور در ساختار اداری کشورهای عضو کمک کند.
خدائیان در بخش آغازین سخنان خود در این نشست یاد و خاطره شهید سید حسن نصرالله دبیرکل جنبش حزب الله لبنان و همرزمانش را که توسط «رژیم تروریست صهیونیستی اسرائیل» به شهادت رسیدند را گرامی داشت.
وی در ادامه مواضع صریح جمهوری اسلامی ایران و سازمان بازرسی کل کشور در خصوص محکومیت رژیم صهیونیستی و غاصب اسرائیل را تشریح کرد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پایان، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای انتقال تجربیات در زمینههای آمبودزمانی و تدوین اساسنامه اتحادیه یا مرکز نهادهای مبارزه با فساد و آمبودزمانی بریکس اعلام کرد.
خدائیان پیش از این در نشست آمبودزمانهای اوراسیا که با حضور نمایندگان ۲۲ کشور در مسکو برگزار شد، مواضع و پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران را در این عرصه و موضوع حقوق بشر تبیین کرد.
در این سفر، سند اقدام مشترک بین ایران روسیه در زمینه مبارزه با مفاسد اقتصادی، احقاق حقوق اتباع دو کشور و حمایت از تولید و کارآفرینی به امضای رئیس سازمان بازرسی کل کشور و دادستان کل فدراسیون روسیه رسید.
«آمبودزمان» به نهادها یا سازمانهای ناظر بر حسن اجرای قوانین و دفاع از حقوق شهروندان گفته میشود و در جمهوری اسلامی ایران این وظیفه برعهده سازمان بازرسی کل کشور است.
درباره گروه بریکس
گروه اقتصادهای نوظهور سال ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک پایهگذاری شد. در آن زمان، وزیران امور خارجه روسیه، برزیل و چین و وزیر دفاع هند یک نشست ویژه جداگانه برای توافق بر سر توسعه همکاری های متنوع در یک چارچوب چهارجانبه را بررسی کردند.
نخستین اجلاس سران این گروه در سال ۲۰۰۹ میلادی در یکاترینبورگ روسیه برگزار شد که آنها در بیانیه مشترک نهایی، توافق کردند که گفتوگوها و همکاریهای منسجم، فعال، عملگرا، باز و شفاف را نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور، بلکه برای ایجاد نظم جهانی هماهنگ که صلح پایدار و مشترک را تضمین میکند، توسعه دهند.
در آن زمان، از این گروه، به عنوان بریک (BRIC) (متشکل از حروف نخست اسامی کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین) یاد شد. با پیوستن جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱، حرف س – “S” – (ابتدای نام South Africa ) به “بریک” اضافه شد.
در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این گروه (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تصمیم گرفته اند از جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی، آرژانتین و امارات برای عضویت کامل بریکس از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دیماه ۱۴۰۲) دعوت کنند.
رئیسجمهور جدید آرژانتین پس از آن اعلام کرد که کشورش به این گروه نمیپیوندد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه که کشورش ریاست دورهای گروه بریکس را برعهده دارد، در پاسخ به پرسشی در این باره گفت: ما دعوت از آرژانتین را لغو نمی کنیم، این دعوت باقی می ماند. خواهیم دید که توسعه بیشتر بریکس چگونه پیش می رود و همکاران آرژانتینی ما درباره این موضوع چه نتیجه گیری خواهند کرد.
کشور روسیه به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵۰ رویداد را در این چارچوب برنامه ریزی کرده است. مهمترین رویداد، اجلاس سران گروه بریکس است که اول تا سوم آبان ۱۴۰۳ در کازان روسیه برگزار میشود. به گفته مقامات مسکو، سران بیش از ۳۰ کشور حضور خود را در این نشست تأیید کردهاند.
در میان اعضای جدید، مشارکت عربستان سعودی در رویدادهای بریکس کمرنگ بوده است. به گفته کنستانتین کاساچف عضو شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی مشارکت در گروه بریکس است.
منبع