جهش کشاورزی خراسان‌شمالی با نسل جدید صفحات خورشیدی

به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور محسوب می شود که تقریبا نیمی از ساکنان آن شغلی مرتبط با کشاورزی دارند و اما خشکسالی سال های اخیر در این خطه به حدی رسیده است که امسال بسیاری از منابع مهم آبی در این خطه با تهدید خشکسالی مواجه هستند.

اگرچه چاه در کنار سد از منابع اصلی تامین آب کشاورزی در این استان محسوب می شود ولی این منابع نیز متاثر از خشکسالی باید مدیریت شوند و با استفاده بهینه از اندک آب زیرزمینی استفاده کرد.

استان خراسان شمالی دارای سه هزار و ۳۴۹ حلقه چاه مجاز است که بر نحوه برداشت آب این چاه ها نظارت می شود و در فصل تابستان به دلیل ناترازی برق، برق چاه ها قطع می‌شود و این شرایط موجب کاهش محصول، افت کیفیت تولیدات کشاورزی و خسارت های مالی سنگین بر کشاورزان می شود.

کارشناسان نصب نیروگاه های کوچک خورشیدی را راه برون رفت از این شرایط می دانند و معتقدند که سازمان ها و دستگاه های مرتبط باید تلاش کنند تا با تشویق کشاورزان آنان را به سمت نصب پنل خورشیدی برای تامین برق چاه ها سوق دهند تا مشکلات این بخش کاهش یابد.

جهش کشاورزی خراسان‌شمالی با نسل جدید صفحات خورشیدی

دل پر کشاورزان از قطعی برق

سید ابوالقاسم مرتضوی از پسته کارانی است که در سنخواست جاجرم بیش از چهار هکتار باغ پسته دارد که قطعی برق در زمان آبیاری را مهمترین چالش کشاورزی می داند و می گوید: پسته کاران در سال زراعی جاری از قطع برق آن هم بی موقع بسیار گلایه دارند چرا که هر روز با این مشکل درگیر بودند.

وی می افزاید: آبیاری پسته طبق برنامه از اهمیت زیادی برخوردار است اما قطع برق مشکلات زیادی برای بهره برداران ایجاد کرد و در فصل گل به درختان بیشتر از نبود آب شوک وارد می شود که این امر باعث کاهش محصول خواهد شد.

این باغدار پسته تصریح می کند که قطعی برق باید طبق برنامه و از پیش اطلاع رسانی شود.

یکی دیگر از کشاورزان خراسان شمالی ایجاد نیروگاه های کوچک خورشیدی برای تامین برق چاه ها را راهکار دانست و می گوید: باید در این زمینه تسهیلات پرداخت شود و کشاورزان قادر به اجرای این طرح نیستند.

علی فیروزه ای می افزاید: کشاورزان در چند سال اخیر از ناحیه قطع برق دچار مشکلات مختلف شدند که راه اندازی نیروگاه های خورشیدی می تواند کمکی برای این بخش باشد اما باید راهکاری های درستی در این خصوص ارایه شود.

وی می گوید: کشاورزان زیادی حقابه دارند ولی با قطعی برق توان استفاده از این حق خود را هم ندارند و همین موارد مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.

جهش کشاورزی خراسان‌شمالی با نسل جدید صفحات خورشیدی

پنل خورشیدی راهکار تامین برق چاه‌های کشاورزی

وزارت نیرو با در نظر گرفتن چالش های پیش روی کشاورزان، راهکاری نوآورانه را به اجرا گذاشته است و بر اساس مصوبه وزارت نیرو به کشاورزانی که حداقل ۸۰ درصد از نیاز چاه های خود را از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر تامین می کنند، اجازه می دهد تا از برنامه خاموشی های ساعات اوج بار تابستانی مستثنی شوند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی بر ایجاد نیروگاه‌های خوشیدی برای چاههای کشاورزی تاکید می کند و می گوید: تشویق کشاورزان به ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر باعث رفع مشکل ناترازی برق و همچنین توسعه منابع انرژی پاک می شود.
حسن چاهی می افزاید: همچنین توسعه نیروگاه های خورشیدی در بخش برق امنیت و پایداری تولید محصولات کشاورزی را افزایش خواهد داد، زیرا کشاورزان دیگر نگران قطع برق و اختلال در فعالیت آبیاری زمین های زراعی خود نخواهند بود.

وی تصریح می کند: از سوی دیگر، در کنار کاهش فشار بر شبکه برق سراسری، به دلیل خرید برق تجدیدپذیر از کشاورزان و صاحبان چاه های کشاورزی نوعی درآمدزایی جانبی برای آنها به شمار می رود در مجموع، این مصوبه گامی مثبت در جهت توسعه انرژی های تجدیدپذیر، تقویت بخش کشاورزی و تحقق اهداف توسعه پایدار محسوب می شود.

جهش کشاورزی خراسان‌شمالی با نسل جدید صفحات خورشیدی

اختصاص ۵۰۰ میلیارد ریال برای تجهیز چاه‌های آب به پنل

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این خصوص می گوید: ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تجهیز چاه های آب استان به پنل خورشیدی نیاز است که در مرحله نخست ۵۰۰ میلیارد ریال آن تخصیص یافت.

محمد محمدزاده اظهار می کند: تجهیز چاه های آب به پنل خورشیدی از اولویت جهاد کشاورزی است و تعداد زیادی بهره بردار در این خصوص مشارکت می کنند.

وی تصریح می کند: طرح ایجاد نیروگاه خورشیدی با هدف افزایش تولید، بالا بردن انگیزه کشاورزان در زمان پیک مصرف برق و جلوگیری از ضررهای قطعی برق و تولید انرژی پاک اجرا می شود که جلوی زیان کشاورزان در فصل تابستان را می گیرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی می افزاید: به ازای تولید ۱۰۵ کیلو وات برق، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای ساخت هر نیروگاه خورشیدی اعتبار لازم است.

وی تاکید می کند: چاه‌های ریزشی و چاه‌های با تعداد بهره برداری زیاد در اولویت تسهیلات انرژی خورشیدی قرار دارند.

وی بر تامین برق بخش خانگی تاکید می کند و می افزاید: این مهم اولویت وزراتخانه است که برای مدیریت برق پایدار به ناچار برق چاه های کشاورزی و صنعت طبق برنامه و مصوبه وزرات خانه قطع خواهد شد.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.

سهم اشتغال در این استان در سه بخش کشاورزی با ۳۹.۶ درصد، صنعت با ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

رفع تعهدات ارزی خواسته اصلی صادرکنندگان خراسان شمالی

امید حیدریان روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: انجام تعهدات ارزی مشکلات بسیاری برای …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ