به گزارش ایرنا، در دنیای امروز تجارت بین الملل و توسعه صادرات به ویژه در حوزه غیرنفتی از اهمیت بسیاری برای کشورها برخوردار است و به همین جهت مسابقه ای بی پایان بین کشورهای مختلف در این خصوص شکل گرفته و ادامه دارد.
وجود ظرفیت های زیرساختی، روان بودن و تسهیل در رویه های مرزی و گمرکی، ارائه تسهیلات ویژه برای توسعه صادرات به بازرگانان و همچنین تلاش های دیپلماتیک برای ارتقای مراودات از جمله برنامه های کشورهای مختلف به ویژه ایران اسلامی برای توسعه تجارت به ویژه بخش صادرات به شمار می رود.
در سال های اخیر، با وجود تحریم های ناجوانمردانه درخصوص کشورمان، روند رو به رشدی را در توسعه تجارت با کشورهای همسایه و حتی بسیاری از کشورهای دور داشته ایم که این امر، در آمارهای مربوط به سال جاری نیز به خوبی عیان است.
همین روند در آذربایجان غربی نیز وجود دارد، این استان که نزدیک به یک چهارم گمرکات کشور و پایانه های مرزی را در اختیار دارد و در منتهی الیه کریدورهای مهمی نظیر شرق – غرب و شمال – جنوب قرار داشته و همچنین در مسیر ترانزیتی شرق آسیا با اروپا حضور دارد، ظرفیت های بسیار بیشتری نسبت به آمارهای امروزی تجارت، صادرات، واردات هدفمند و ترانزیت دارد ولی آمارهای امروز نیز در این خصوص بسیار امیدوارکننده به نظر می رسد.
ارزش مبادلات تجاری آذربایجانغربی به نزدیک ۲ میلیارد دلار رسید
سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی در این خصوص گفت: ارزش مبادلات تجاری استان در نیمه نخست امسال با وزن بیش از ۳.۳ میلیون تن به یک میلیارد و ۹۸۶ میلیون دلار رسید که رقمی بسیار قابل توجه است.
صابر پرنیان افزود: در این مدت، نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ قلم کالا به ارزش یک میلیارد و ۳۹۰ میلیون دلار از مرزهای آذربایجان غربی صادر شده است.۵۹ کشور مختلف در قاره های گوناگون دنیا مقصد کالاهای صادراتی از مرزهای آذربایجان غربی به شمار می روند.
وی اضافه کرد: ۵۹ کشور مختلف در قاره های گوناگون دنیا مقصد کالاهای صادراتی از مرزهای آذربایجان غربی به شمار می روند.
وی با بیان اینکه واردات هدفمند نیز در دنیای امروز بسیار مهم است، ادامه داد: در نیمه نخست امسال بیش از یک هزار و ۶۰۰ قلم کالا با وزن بیش از ۲۰۴ هزار تن از طریق مرزهای استان وارد کشور شده است.
سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اظهار کرد: ارزش این میزان کالاهای وارداتی به ۵۶۹ میلیون دلار می رسد.
پرنیان گفت: آذربایجان غربی با داشتن ۲۵ درصد از پایانه های مرزی کشور میتواند به عنوان هاب تجاری هم منجر به توسعه صادرات شود و هم با تولید پایدار، تولید صادرات محور و ارزش آفرین به استانهای دیگر کشور نیز کمک کند.
وی با تاکید بر لزوم مهیا بودن زیرساختهای صادراتی و دیپلماسی اقتصادی افزود: با بهرهمندی از ظرفیت بخش خصوصی و پتانسیلهای موجود و توانمندیهای نیروی کار در کشور باید با افزایش تولید با کیفیت و صادرات، تولید ثروت کنیم.
صادرات ۸۳۰ میلیون دلار کالاهای تولید آذربایجان غربی به خارج کشور
ناظر گمرکات آذربایجان غربی هم از صادرات بیش از ۸۳۰ میلیون دلار کالای تولید استان طی نیمه نخست سال جاری به خارج از کشور خبر داد و گفت: این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۶۶ درصد افزایش داشته است.
وی از توسعه رویه ترانزیت کالا از گمرکات زمینی و ریلی استان هم خبر داد و افزود: در نیمه نخست امسال به میزان ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن انواع کالا از گمرکات استان ترانزیت شده است که نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۰ درصد رشد داشته است.آذربایجان غربی ۹ گمرک داخلی و مرزی دارد که بیش از ۲۵ درصد مبادی رسمی واردات و صادرات کالا از کشور رابه خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: به دنبال رونق تجارت در گمرکات استان درآمد گمرکات آذربایجان غربی نسبت به نیمه اول پارسال ۵۲ درصد رشد داشته است.
ناظر گمرکات آذربایجان غربی ادامه داد: این استان در مجموع ۹ گمرک داخلی و مرزی دارد که بیش از ۲۵ درصد مبادی رسمی واردات و صادرات کالا از کشور رابه خود اختصاص داده است.
صادرات از مرز تمرچین پیرانشهر ۹ درصد افزایش یافت
مدیرکل گمرک تمرچین پیرانشهر هم در این خصوص گفت: امسال بیش از ۵۱۱ هزار تُن انواع کالاهای از این گمرک صادر شده که نسبت به سال قبل افزایش ۹ درصدی را نشان می دهد.
علی اکبر اشرفی افزود: ارزش این میزان صادرات ۲۲۵ میلیون دلار بوده که ۱۴۱ هزار تُن آن به ارزش ۶۳ میلیون دلار با کارت بازرگانی ثبت شده است.
وی با اشاره به اینکه در این مدت مصالح ساختمانی، فولاد، مواد شیمیایی، و صنایع غذایی بیشترین موارد صادر شده از گمرک تمرچین بوده اضافه کرد: در این مدت بخش صادرات مرزنشینان نیز ۳۶۹ هزار تُن بود که ارزش آن ۱۶۱ میلیون و ۹۸۴ هزار دلار است.
وی ادامه داد: عمده صادرات کالاهای اظهار شده در سایر گمرکات کشور، از مسیر ترانزیتی تمرچین به مقصد عراق و کشورهای حاشیه مدیترانه بوده است و امسال ۴۰۰ هزار تُن کالا به ارزش ۱۵۲ میلیون دلار از سایر گمرکات هم از تمرچین صادر شده است.
وی اظهار کرد: این گمرک با رویههای مختلفی چون کارتهای بازرگانی به صورت تجاری، مرزنشینی، پیلهوری و کولهبری با واردات ۱۱ هزار و ۵۷۸ تُن کالا نیز نقش چشمگیری در افزایش تجارت در منطقه داشته است.
اشرفی با بیان اینکه گمرک تمرچین امسال در زمینه ترانزیت مبدا و مقصد هم عملکرد بسیاری خوبی داشته است، افزود: در این مدت ۵۷۰ هزار تُن کالا به ارزش ۵۱۹ میلیون و ۸۸۲ هزار دلار به صورت ترانزیت مبدا جابجا شده که از نظر وزنی ۲۲۹ درصد و از نظر ارزش ۹۴ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: در زمینه ترانزیت مقصد نیز ۲۶۲ هزار و ۸۱۳ تُن کالا به ارزش ۵۷۷ میلیون دلار جابجا شده که از نظر وزنی ۲۲ درصد و از نظر ارزش هم ۱۳ درصد افزایش نشان می دهد.
وی گفت: با توجه به فاصله زمینی بسیار کم با بازار بکر و جویای انواع کالا در اقلیم کردستان عراق از یک طرف و وجود اشتراکات مذهبی و قومی در ۲ طرف مرز، تمرچین پیرانشهر دارای آینده و چشم انداز بسیار خوبی برای توسعه مراودات اقتصادی بین ۲ کشور ایران و عراق است.
۳۳ هزار ناوگان باری از پایانه مرزی پلدشت تردد کردند
مدیر پایانه مرزی پلدشت هم از تردد بیش از ۳۳ هزار ناوگان باری از این پایانه طی نیمه نخست امسال خبر داد و افزود: این پایانه رتبه سوم تردد ناوگان باری رابین پایانههای مرزی استان در اختیار دارد.
محمدرضا دربندی اضافه کرد: از کل ناوگان باری تردد کرده از این مرز، ۱۱ هزار و ۷۸۸ دستگاه ورودی و۲۱ هزار ۸۳۵ دستگاه نیز خروجی بودند.
وی با اشاره به اینکه پایانه مرزی پلدشت از شاهراههای کمنظیر ایران در دستیابی به بازارهای آسیای میانه بوده و یکی از پایانههای مهم زمینی کشور محسوب میشود، ادامه داد: در این مدت، ۱۵ هزار و ۱۸۶ دستگاه ناوگان ترانزیتی از این پایانه تردد کرده اند که از نظر ورودی ۱۳۵ درصد و از نظر خروجی ۱۴۰ درصد نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد داشته ایم.
وی تاکید کرد: تلاش میشود با توسعه زیرساختها و ارتقای کیفی خدمات، آمار ترانزیت و تردد ناوگان باری بیش از گذشته روند صعودی داشته باشد.
سالانه حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار کالا از مرز منطقه آزاد ماکو صادرات میشود
مدیرعامل منطقه آزاد تجاری ماکو نیز با اشاره به ظرفیت های تجاری این منطقه که مرز بازرگان و پلدشت را در اختیار دارد، گفت: سالانه یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار انواع کالا از منطقه آزاد ماکو صادر میشود.دهکده لجستیک ماکو با وسعت یک هزار و ۸۲۰ هکتار، شامل انبارها، بندر خشک، راهآهن و آزادراه تبریز به بازرگان در دستور کار منطقه آزاد ماکو است.
حسین گروسی افزود: منطقه آزاد ماکو در حوزه صادرات تاکنون موفق عمل کرده است و علاوه بر اقدامات زیرساختی، ظرفیت های خوبی در این راستا به کار گرفته شده است.
وی بیان کرد: یکی از مهمترین طرحهای توسعهای این منطقه، دهکده لجستیک ماکو است که با وسعت یک هزار و ۸۲۰ هکتار، شامل انبارها، بندر خشک، راهآهن و آزادراه تبریز به بازرگان خواهد بود.
وی ادامه داد: این دهکده، ماکو را به یکی از مهمترین قطبهای لجستیک کشور تبدیل کرده و به غنای اقتصادی منطقه کمک شایانی خواهد کرد.
گروسی افزود: منطقه آزاد تجاری ماکو به عنوان یکی از جوانترین و موفقترین مناطق آزاد کشور، فرصتی بزرگ برای توسعه اقتصادی استان و کشور و حتی فرا ملی به شمار میآید.
وی ادامه داد: پروژههای فرا ملی مانند راهآهن چین، اروپا و ترکیه از جمله طرحهای کلیدی این منطقه هستند.
به گزارش ایرنا، با توجه به ظرفیت های آذربایجان غربی و داشتن ۹۶۷ کیلومتر مرز به ویژه ۵۵۰ کیلومتر مرز با ترکیه به عنوان مسیر تجاری با اروپا، ولی همچنان بخش مهمی از این ظرفیت ها مغفول بوده و امیدواری ها برای رونق این بخش با توجه به سیاست های دولت چهاردهم روز به روز بیشتر می شود.
منبع