کافه‌هایی دنج اما تلخ – ایرنا

به گزارش ایرنا، روزی نیست که از کنار برخی کافه‌های داخل شهر بجنورد گذر کنید و نبینید جوانانی سیگار به گوشه لب در ساعاتی از روز  را که گرداگرد یکدیگر با سیگارهای روشن قهقهه سر می دهند و قهوه سر می کشند.

این پدیده نابهنجار میان کم سن و سال ها رواج یافته است و زنگ تفریح عصرهای این روزهای قشر جوان، گشت و گذر در خیابان های شهر و در پایان، رفتن به یک کافه دنج برای گپ و گفت و گو می شود که در کنار آن منجر به نوشیدن یک فنجان قهوه تلخ و مصرف یک نخ سیگار و چند تا پک زدن می شود.

برخی کافه های سطح شهر بدون در نظر گرفتن قوانین و مقرارت واحد صنفی، طبقات بالا و اتاق های پستو را به محل دنجی برای استعمال دخانیات جوانان با هزینه های هنگفت بدل کرده اند.

کافه ها امروز با فضای فیزیکی و چیدمان به روز خدمات خاص و به اصطلاح جدیدی را به مشتریان ارائه می‌کنند؛ محلی دنج برای دردودل های دوستانه و بیرون ریختن غم و ناراحتی هایی درونی.

برعکس گذشته که قهوه خانه ها ظاهری ساده داشتند و فقط با قلیان، سیگار، صبحانه ساده نیمرو و یک استکان چایی پاتوق سالخوردگان بود امروزه جای خود را به کافه و کافی شاپ های مدرن داده است.

گرچه که این مکان ها بدون مجوز و نظارت اماکن نمی توانند فعالیت کنند اما گویا نظارت چندانی هم از سوی دستگاه های متولی بر روی این واحدها انجام نمی شود، زیرا که نوجوانان با سنین کم با هدف گذراندن اوقات فراغت با استعمال سیگار چهره ناخوشایندی را ایجاد کرده است.

کافه‌هایی دنج اما تلخ

راهی بی پایان

ایستگاه اتوبوس همانند همیشه شلوغ و شهروندانی که بی صبرانه و عجولانه منتظر رسیدن خط واحد شهری اند، دختری جوان ایستاده ناگه توجه ام را به خود جلب می کند، به اطراف و ساعت مچی دستش نگاه تیزی می اندازد، چند دقیقه ای با دوستش مشغول گرم صحبت کردن هستند گویا قرار ملاقات در فضا و محیطی آرام به دور از مدرسه و خانه برای ساعات عصر دارند.

یکی از آنان برگه مچاله شده دستش را به سمت جوی آب می اندازد با اندوه فراوان دستش را در دست دوست صمیمی و یا به گفته قدیمی ها “خواهر گفته اش” محکم می فشارد و پس از دقایقی از یکدیگر جدا می شوند.

ساعت چهار عصر است و اضطراب و دلهره ای خاص در صورتش نمایان است و چشمانش قرمز و پلک های طبیعی از حالت افتاده اش نشان از بیخوابی می دهد، گویا برای موضوعی چند روزی است با والدین و خانواده اش وارد بحث و جدل شده، فقط دنبال یک مکانی آرام برای درد دل است.

از من آدرس کافه در این نزدیکی ها را می پرسد و من هم با او همراه می شوم و به سمت کافه چهار راه امیریه حرکت می کنیم، در طول مسیر وارد سوپرمارکتی شیکی شده و بدون پرسیدن هزینه سیگار، یک بسته از نوع خارجی آن خریداری می کند و سپس با لوکیشن مکان را برای دوستش ارسال می کند.

قرارش ساعت پنج عصر است، زودتر می رسد و هماهنگی های لازم را با مدیر کافه جهت رزو کردن مکان انجام می دهد و به طبقه بالا رفته، یک میز با ۲ صندلی با ویوی بسیار خوب انتخاب می کند.

کنار تراس رفته و نگاهی به ترافیک، گذر شهروندان از مسیر، پارک روبرو و پسر بچه ای که سگی به بغل گرفته و نوازش می کند، می افتد.

اما قرار آنها به درد دل های دوستانه، فندک، سیگار و یک فنجان قهوه تلخ ختم می شود.

آنچنان غرق صحبت می شوند که از یک نخ سیگار فقط چند پک می زنند و مجدد یکی دیگه روشن می کنند، زیر انداز فنجان قهوه پر از خاک سیگار شده است، این است حکایت هر روز تعدادی از جوانان که با هر بگو و مگویی، بحث و جدل با خانواده سریع به بیرون زده و برای آرامش خود فکر و ذهنش را با شروع این آسیب اجتماعی رقم می زند بدون اینکه به معضلاتی که در آینده گریبانگیرش خواهد شد، بیندیشد.

کافه‌هایی دنج اما تلخ

غفلتی برای عمری پشیمانی

برای بررسی بیشتر این پدیده که در شهرهای خراسان شمالی رواج یافته است با رییس اداره امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی وارد گفت و گو می شویم:

طلعت علی نژاد در خصوص گذراندن دانش آموزان در کافه های شهر و استفاده از دخانیات می گوید: خانواده ها در برابر مراقبت از فرزندان خود سهل انگارند، یا در جریان نیستند و اگر هم مطلع باشند اهمیتی نمی دهند و منعی برای آن ایجاد نمی کنند.

وی می افزاید: خانواده ها به بیرون رفتن فرزندان پسر خود در ساعت غیرمدارس اهمیت نمی دهند و دختران هم برای پرکردن اوقات خود اقدام به برگزاری دورهمی در چنین مکان هایی می کنند.

رییس اداره امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی اضافه می کند: این پدیده در بین دانش آموزان مقاطع متوسطه اول و دوم بیشتر نمود دارد و نوجوانان قربانی استعمال دخانیات می شوند و اکثر این دانش آموزان از خانواده های آسیب دیده ای هستند که یا با فرزندان خود در تعارض هستند و یا فرزند خانواده زندانی، اعتیاد، طلاق، طلاق عاطقی، فقر و سایر آسیب های اجتماعی هستند که در بیرون آن را پوشش می دهند.

وی با اشاره به تهاجم فرهنگی که مقام معظم رهبری به آن تاکید داشتند گفت: ماهواره و فضای مجازی بسیاری از مسائل را قفل زدایی کرده و دانش آموزان انجام رفتارها را افتخار و آن را نوعی شجاعت و شهامت قلمداد می کنند.

کافه‌هایی دنج اما تلخ

نظارت راه برخورد با این پدیده

وی تاکید می کند که آموزش و پرورش اجازه مداخله این مسائل را در ساعات خاصی ندارد و انتظار می رود اماکن و نیروی انتظامی همکاری های لازم را داشته باشند و بر کافه ها نظارت و مدیریت کنند تا شرایط کنونی از این وضعیت خارج شود.

وی می گوید: پلیس در زمینه آموزش های لازم، مباحث خود مراقبتی با آموزش و پرورش مشارکت می کند و به همراه مشاورانی از دانشگاه علوم پزشکی این مباحث پیشگیری را در مدارس اجرا می کنند.

رییس اداره امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی می افزاید: چنانچه دانش آموز در معرض آسیب یا آسیب دیده باشد مداخله خواهیم کرد و ارجاعات لازم انجام می شود ولی برخی موارد خود خانواده ها با دانش آموزان همراه هستند.

وی می گوید: زمان و نیروی آموزش و پرورش برای آموزش دانش آموزان و خانواده ها محدود است، لازم است در بحث آموزشی سایر نهادها کمک کنند زیرا خانواده ها از احتمال آسیب های اجتماعی چنین مکان هایی اطلاع ندارند.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

درآمدهای مالیاتی خراسان‌شمالی ۳۱.۹ درصد افزایش یافت 

محمد رحمانی روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نیمه نخست امسال ۸۰.۵ درصد از …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ