آیا پیوند سلول بنیادی خطر سرطان را افزایش می‌دهد؟ 

به گزارش گروه علمی ایرنا از «نیچر»، از زمان اولین عمل موفقیت‌آمیز پیوند سلول‌های بنیادی خون‌ساز به بیماران مبتلا به سرطان خون در بیش از ۵۰ سال پیش تاکنون، محققان همواره با این سوال روبه‌رو بوده‌اند که آیا این سلول‌های بنیادی پیوندی موجب جهش‌های سرطان‌زا می‌شوند یا نه.

در این حال یک تحقیق منحصر به فرد انجام شده بر روی افراد دریافت‌کننده سلول‌های بنیادی که عمری طولانی داشته‌اند و همچنین افراد اهدا کننده این سلول‌ها نشان داده است افرادی که سلول‌های بنیادی اهدایی دریافت کرده‌اند به نظر نمی‌رسد که با ریسک بالاتری برای چنین جهش‌هایی روبه‌رو باشند.

«مایکل اسپنسر چاپمن» هماتولوژیست در «موسسه مرکز بارتس» در لندن می‌گوید: این نتایج شگفت‌آور و در عین حال اطمینان‌بخش است.

«آلخو رودریگز – فراتیچیلی» بیولوژیست سلول‌های بنیادی در موسسه تحقیقاتی پزشکی زیستی بارسلونا اسپانیا هم گفت: این خبری بسیار خوب برای افرادی است که تحت این درمان‌ها قرار می‌گیرند.

سلول‌های بنیادی خون‌ساز، سلول‌های پیش‌ساز یا نیا یاخته هستند که در مغز استخوان وجود دارند و موجب تشکیل سلول‌های خونی می‌شوند. این سلول‌ها برای درمان صدها هزار بیمار مبتلا به انواع سرطان خون و بیماری‌های مغز استخوان استفاده شده‌اند. محققان از دیرباز نگران بوده‌اند که پیوند سلول‌های بنیادی مغز استخوان می‌تواند ریسک سرطان را بالا ببرد. در موارد نادر، حدود یک در هر هزار مورد پیوند سلول‌های اهدایی (پیوندی) در بدن بیمار دریافت‌کننده، سرطانی می‌شوند.

مطالعه جدید که به تازگی منتشر شده است، جهش‌های انجام شده در ژن‌های خاص مرتبط با سرطان را بررسی کرد. محققان نمونه خون از ۳۲ فرد را که بین ۷ تا ۴۶ سال پیش، پیوند دریافت کرده بودند را بررسی و مشخص کردند که به طور میانگین جهش به میزان ۲ درصد در سال در اهدا کنندگان و ۲.۶ درصد در سال در افراد دریافت‌کننده روی داده است.

محققان می‌گویند که این نتایج اطمینان‌بخش و موجب آسودگی خیال است هر چند بر اساس تعداد اندکی از افراد استوار است که نتیجه‌گیری کل و عام را دشوار می‌کند.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

سیره حضرت زهرا(س) درباره حضور بانوان در جامعه بر اساس ضرورت است+ فیلم

محمدحسین رجبی دوانی در گفت‌وگو با خبرنگار معارف ایرنا اظهار داشت: برداشت من از سیره …