به گزارش ایرنا، کتاب «نگرش تاریخی به چپ فلسطین و اسرائیل» نخستین کتاب درباره فلسطین و از مجموعه «بایگانی بازگشوده» است.
در مقدمه این کتاب آمده است: «دو تصویر افسانهای از لیلا خالد در سال ۱۹۶۹، که چفیه به گردن و سر پیچیده و تفنگ کلاشینکف مدل اِیکِ۴۷ را به نمایش میگذارد، تا امروز جزو مشهورترین تصاویر سمبلیک مبارزه رهاییبخش فلسطین است. اما کمتر کسی درباره جنبش چپ فلسطین، که این زن جوان در آنزمان به آن پیوست، قبل از اینکه بهعنوان نخستین رباینده هواپیما در جهان به نمادی بینالمللی تبدیل شود، شنیده یا خوانده است. ولی هنوز هم «جبهه مردمی برای آزادی فلسطین» (پیافالپی)، همانند «جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین» (دیافالپی)، و همینطور «حزب کمونیست فلسطین» وجود دارد.»
تاریخ این سه سازمان و همچنین سایر فعالان چپ فلسطینی، موضوع این کتاب است: «نخستین نظر اجمالی به زبان آلمانی درباره تاریخ احزاب و اتحادیههای چپگرا در فلسطین را در طول تقریباً یکربع قرن ارائه میکند؛ به تاریخ چپهای فلسطین از زمان تأسیس حزب کمونیست پس از نخستین جنگ جهانی، درمورد ایجاد «چپ نو» مسلح در دهه ۱۹۶۰ تا به امروز میپردازد و به آن نور میافکند؛ چپ اسرائیل – نظیر «حزب کمونیست اسرائیل»، حزب ضدصهیونیسم رادیکال «ماتزپن» – و بسیاری دیگر از اجتماعات مدنی را که در دهههای گذشته به وجود آمدند، هم بررسی میکند؛ و درنهایت، نویسنده به موضوع «صهیونیسم چپ» وارد میشود.»
بر اساس این مقدمه، «اگر از چپ سیاسی صحبت به میان میآید، باید نخست تعیین گردد که منظور چه کسی است. آنچه در ادامه میآید، مرکز ثقل آن چپ افراطی یا انقلابی در فلسطین – بهعبارتی در فلسطین تحت قیمومیت بریتانیا، اسرائیل کنونی، مناطق اشغالی نوار غزه و کرانه باختری اردن در ۱۹۶۷، و همچنین سازمانهای فلسطینی در تبعید – است.»
بهطور خلاصه، در باب تاریخ احزاب کمونیستی که در طول سالها در منطقه فعال بودند، راجعبه پارتیزانهای چپگرای سازمانهای «جبهه مردمی برای آزادی فلسطین»، و «جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین» و انشعابات آنها، و همینطور درباره بخشی از جنبشهای چپ که در سالهای اخیر در اسرائیل و مناطق اشغالی فعال بودند و هنوز هم تا به امروز فعال هستند، نظرات اجمالی ارائه داده میشود. درحالیکه درنهایت به «سوسیالیستهای عرب» خواهیم پرداخت که شامل بخش خاصی درباره موضوع بغرنج و پیچیده «صهیونیسم چپ» است.
درباره نویسنده و مترجم
لئون ویستریخفسکی متولد ۱۹۹۵ در دویسبورگ آلمان، در دانشگاه روئر بوخوم آلمان به تحصیل در مقطع دکترای تاریخ و شرقشناسی/اسلامشناسی مشغول است. او که پایاننامه کارشناسیارشد خود را راجعبه نقش آفریقای شمالی هنگام صعود فاشیسم در اروپا نوشته است، همچنین مقالههایی در مجله «دیس: اورینت»، مجله بنیاد پژوهشی رزا لوکزامبورگ، «ژورنال فلسطین» و مجله «فرایهایتزلیبه» منتشر میکند. علاوه بر این، وی یکی از مؤسسان و سردبیر مجله اسلامشناسی یوزور در دانشگاه بوخوم است.
مرجانه فشاهی متولد ۱۳۳۲ در تهران، در زمینه علوم سیاسی و اجتماعی در دانشگاههای تهران، کمبریج و گوتینگن تحصیل کرده و به کار ترجمه از آلمانی و انگلیسی مشغول است. او همچنین کتاب «جنگ بیپایان» اثر میشائیل لودرز را درباره فلسطین در دست ترجمه دارد.
کتاب «نگرش تاریخی به چپ فلسطین و اسرائیل» نوشته لئون ویستریخفسکی و ترجمه مرجانه فشاهی از زبان آلمانی در ۱۰۴ صفحه منتشر شد.
منبع