به گزارش ایرنا، بر اساس اطلاعات سایت مخابرات با دستور رییس جمهور طرح جینف( GNAF) به شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران واگذار شد که با کمک ۱۳ سازمان و شرکت این طرح را اجرایی کند.
این طرح در سه بخش کدپستی، کدیونیک یا امکان اختصاصی طول و عرض جغرافیائی مکانها و سامانه یکپارچه سرویس تقسیم میشود و براین اساس این پروژه به عنوان یکی از پروژههای اولویت دار اقتصاد مقاومتی وزارت ارتباطات و فناوری در ۲ بخش نشانی استاندارد و سیستم یکپارچهسازی املاک کشور در دستور کار قرار گرفته است.
از چند ماه قبل وعده اجرای طرح هنگام سازی اماکن (جینف) در مهاباد داده شده بود اما این وعده هنوز در شهر مهاباد عملیاتی نشده است و دستگاه ها و شرکت های خدمات رسان از جمله پُست برای ارایه خدمات بهتر به مردم نیازمند تکمیل این طرح هستند.
در صورتی که این طرح اجرایی شود، آدرس دقیق اماکن ثبت می شود و علاوه بر نامهرسانهای پُست، امکان دسترسی سریع برای سایر نهادها از جمله آتش نشانی، فوریت های پزشکی ۱۱۵ و تاکسیرانی هم آسان تر و به موقع انجام می شود.
برای بررسی بیشتر طرح هنگام سازی اماکن “جینف” ( GNAF) و نیازها و ضرورت بیشتر این طرح گفت و گویی با کمال عثمانی رییس اداره پست مهاباد به شرح زیر انجام دادیم.
ایرنا: طرح هنگام سازی اماکن “جینف” ( GNAF) را کمی بیشتر برای مخاطبان ایرنا توضیح دهید؟
عثمانی: «جی نف» (GNAF) یک استاندارد اطلاعات مکانی در حوزه نشانی و مخفف Geo Coded National Address File به معنی «پایگاه نشانی استاندارد مکان محور» است و در واقع یک پایگاه داده اطلاعاتی است و آدرس تمام ساختمانها و واحدهای مکانی موجود در شهرها و روستاهای کشور را «استانداردسازی» و «ژئوکد» میکند.
«استانداردسازی» یعنی اینکه یک آدرس تنها از یک مسیر شناخته میشود و امکان مشابه سازی و سوء استفاده از آن از بین میرود و همچنین صحت سنجی و راستی آزمایی میشود و «ژئوکد» هم به این معنی است که آدرس های استاندارد شده به همراه مختصات مرتبط به عنوان یک داده روی نقشه قرار می گیرد تا امکان گزارش گیری از اطلاعات مختلف روی نقشه فراهم شود.
سرویس احراز هویت مکانی که به واسطه آن متقاضیان براساس کدپستی هوشمند و اطلاعات جغرافیایی سنجیده می شوند، یک ضرورت بوده که نبود زیرساخت های لازم امکان سرویس های الکترونیکی و دولت الکترونیک را با مشکل مواجه می کند.
این پلاک چون به صورت هوشمند است می تواند علاوه بر کد پستی هر مکان، اطلاعات دیگری مانند اشتراک ادارات خدمات رسان مانند آب، برق و گاز و خدمات مربوط به شهرداری و در مجموع تا ۵۰ نوع اطلاعات را می توانیم در آن وارد کنیم.
این پلاک هوشمند می تواند برای سازمان های دیگری مانند آتش نشانی و فوریت های پزشکی هم بسیار مفید باشد و در صورت بروز آتش سوزی یا نیاز به اعزام آمبولانس به مکانی، با داشتن این کد، ماموران آتش نشانی و فوریت های پزشکی می توانند سریع ترین و آسان ترین مسیر را برای رسیدن به مکان مورد نظر را پیدا کنند.
ایرنا: اجرای طرح جینف در مهاباد در چه مرحله ای قرار دارد؟
عثمانی: این شهرستان پایلوت اجرای طرح هنگام سازی اماکن (جینف) در استان آذربایجانغربی انتخاب شد و هم اکنون اجرای این طرح در شهر گوکتپه در دست اجراست و با توجه به همکاری شهرداری این شهر، در نامگذاری کوچه ها و خیابان ها طرح با سرعت خوبی در دست اقدام است و تا آذر ماه گوکتپه به عنوان نخستین شهر هوشمند اذربایجان غربی معرفی میشود.
همزمان اقدامات اولیه در شهر خلیفان و شهر مهاباد هم با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر در حال انجام است و مشکل اصلی که اکنون در مهاباد داریم این است که ۵۰ درصد از معابر این شهر بی نام و نشان هستند و باید شورای نامگذاری با جدیت در این زمینه وارد عمل شود.
دغدغه اصلی اداره پست در حال حاضر نبود نامگذاری معابر شهری در مهاباد است که براساس برآورد اولیه حدود ۳۰ درصد فاقد نام و ۵۰ درصد هم فاقد پلاک هستند.
ایرنا: برای نامگذاری کوچه ها و خیابان ها برنامه یا طرح خاصی پیشنهاد شده است؟
عثمانی: واقعیت امر این است که پست برای این امر مدل خاصی لازم ندارد اما اگر نامگذاری محلات مختلف با توجه به چیزی باشد که مردم با آن آشنایی بیشتری دارند و ترتیب و اسامی کوچه ها بر اساس شمار باشد می تواند مشکلات آنها کمتر باشد.
به عنوان مثال در یکی از شهرستان های جنوب استان برای نامگذاری کوچه ها از اسامی خاصی استفاده شده و تمام کوچه ها به ترتیب شماره از یک تا ۳۰ کوچه (بیستون ۱ تا بیستون ۳۰) نامگذاری شدند و از اسامی متفرقه خودداری شده است.
در این گونه نامگذاری پیدا کردن آدرس مکان ها را علاوه بر پستچی، برای رانندگان تاکسی، ماموران آتش نشانی و سایر ارگان ها نیز آسانتر می کند و علاوه بر این یک زیربنای بسیار خوبی در صورت توسعه این مناطق و نامگذاری های جدید فراهم می سازد.
انتظار می رود نهادهای مسوول از جمله شهرداری و شورای شهر و سایر دستگاه های مرتبط با نگاهی مسوولانه به مشکل زیرساخت های مورد نیاز از جمله نامگذاری معابر و پلاک کوبی و سایر اقدامات آدرس استاندارد را فراهم کنند.
ایرنا: به رغم مشکلاتی که اشاره کردید اداره پست مهاباد در چند سال گذشته به عنوان یکی از ادارات پست موفق در آذربایجان غربی شناخته می شد آیا هم اکنون هم پست مهاباد از چنین جایگاهی برخوردار است و دلایل این موفقیت را در چه چیزی می دانید؟
عثمانی: بله اجازه دهید سوال دوم را در ابتدا جواب دهم، دلیل موفقیت اداره پست مهاباد در مرحله اول در سایه اعتماد عمومی مردم به پُست است و در مرحله دوم تلاش و زحمات شبانه روزی همکاران اداره پست و دفاتر پیشخوان و آیسیتی روستایی است.
در سایه این اعتماد مردم و تلاش عوامل پست، هم اکنون روزانه بیش از پنج هزار مرسوله پُستی در این شهرستان مبادله می شود که از این تعداد، سه هزار مرسوله ارسال و ۲ هزار مرسوله وارد می شود.
هم اکنون اداره پُست مهاباد دارای ۵۴ پیشخوان و ۲۹ دفتر آیسیتی روستایی است و با توجه به توسعه فروشگاه های اینترنتی بیش از ۶ هزار خانوار مهاباد از طریق پُستی و فعالیت در این فروشگاه ها امرار معاش می شکنند.
نیبمه نخست امسال ۳۰۰ هزار مرسوله پستی به مقصد این شهرستان ارسال شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۲۰ درصد افزایش یافته و ۳۸۷ هزار مرسوله پستی از مبدا این شهرستان به مقاصد داخلی و خارجی ارسال شده که حدود ۱۷ درصد افزایش یافته است.
از مجموع مرسولات پستی ارسال شده، ۲۸۲ مرسوله به خارج از کشور ارسال و مابقی نیز به مربوط به شهرهای مختلف کشور بوده که توسط همکاران اداره پست در سطح شهر و روستا تحویل گیرندگان داده شده است و پُست مهاباد در بین شهرستان های استان در جایگاه نخست قرار دارد.
به گزارش ایرنا، اجرای طرح ملی “جی نف” تمامی اماکن مسکونی، اداری، تجاری و سایر مکان ها دارای یک آدرس استاندارد و منحصر به فرد خواهند شد که قابلیت اتصال نشانی توصیفی و هندسی را برای کاربران فراهم می کند.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.
منبع