جواد ابیش وند روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که تب مالت یک بیماری عفونی است که در اثر ارتباط با دام یا ترشحات دامی یا فرآوردههای لبنیاتی آلوده به انسان منتقل میشود ، اظهار کرد: تب مالت یک بیماری هزار چهره است و میتواند قسمتهای مختلف بدن را درگیر کند ، فردی را دچار بیماری اعصاب و روان میکند ، گاهی قلب را درگیر میکند و گاهی شخص را دچار کمر درد یا ضعف و بیحالی کرده و با ظواهر مختلف خود را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: در استان اردبیل مصرف لبنیات و تماس با دام آلوده از راههای انتقال بیماری تب مالت است و بر اساس آمار ۳۱ درصد بیماران در استان اردبیل دامدار هستند ، ۶۸ درصد موارد بیماری تب مالت در روستانشینان و یک درصد موارد نیز در عشایر بروز میکند.
ابیش وند گفت: زمانی که فرد به بیماری تب مالت آلوده میشود میکروب بیماری وارد بدن میشود ، دوره کمون را طی کرده و بیماری بروز میکند.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان این که تشخیص و درمان این بیماری بر عهده پزشکان حاذق و متخصص عفونی و داخلی است ، افزود: باید راههای پیشگیری از این بیماری را بدانیم و با آن مقابله کنیم.
ابیش وند افزود: مردم حتما باید شیر جوشیده یا شیر پاستوریزه استفاده کنند ، استفاده از لبنیات سنتی در زمینه بیماری تب مالت خیلی مهم است ، اگر یک قطره از شیر آلوده با دهان فرد تماس پیدا کند سریع مبتلا به این بیماری میشود.
وی تصریح کرد: شیر سه تا پنج دقیقه پس از مرحله به جوش رسیدن باید جوشانده شود ، پنیر هم جزو بیشترین عوامل سرایت بیماری در استان اردبیل است ، پنیر با شیر جوشانده نشده درست میشود ، این پنیر باید سه ماه در آب نمک بماند تا عامل بیماری تب مالت از بین برود و سپس مصرف شود.
وی به مردم توصیه کرد: در خرید پنیر تازه از مغازهها باید دقت کنند ، حتی فرد هنگام تست طعم پنیر در مغازهها میتواند در صورت آلوده بودن به بیماری تب مالت مبتلا شود.
این مقام بخش بهداشت استان اردبیل تماس نزدیک با دام را یکی از دیگر راههای انتقال بیماری تب مالت ذکر کرد و افزود: در مواقعی بویژه در عید قربان وقتی بچهها گوسفند یا بره را در آغوش میگیرند سریع میتوانند به این بیماری مبتلا شوند ، مردم همچنین باید از خرید گوشتهای خارج از کشتارگاهها که عامل سرایت بیماری است پرهیز کنند ، توصیه میشود مردم گوشت را از قصابیها و مراکز مجاز تهیه کنند.
ابیش وند خاطر نشان کرد: حتما توجه به دامداری صنعتی توصیه میشود ، هنگام نزدیک شدن به دام استفاده از دستکش و عینک محافظ باید مورد توجه قرار بگیرد. هنگام کمک به زایمان دام باید برای احتیاط از آلوده شدن به ترشحات دامی از وسایل حفاظت فردی استفاده شود ، یک فقره ترشحات زایمانی آلوده به عامل بیماری تب مالت ۱۰ به توان ۲۵ عامل بیماری تب مالت دارد چون میکروب تب مالت دارد.
وی تصریح کرد: در استان اردبیل میزان بروز بیماری تب مالت چند برابر کشور است ، چون هم دامداری زیادی در استان فعال است و هم مصرف لبنیات سنتی بالا داریم.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل افزود: در پرس و جو از بیماران مبتلا به تب مالت در مراکز بهداشتی و درمانی استان اردبیل ۹۵ درصد بیماران گفتهاند که از شیر و پنیر سنتی استفاده کردهاند. باید در این زمینه سالمسازی شود.
ابیش وند گفت: اخیرا عامل بیماری تب مالت در بستنی هم دیده شده است ، توصیه میشود از بستنی پاستوریزه استفاده شود ، به دلیل بیاطلاعی از نحوه جوشانده شدن شیر در بستنیهای دستساز احتیاط در این مورد خیلی مهم است ، هر چند همکاران نظارت و مراکز غیربهداشتی را پلمب میکنند ولی خانوادهها و کودکان با مصرف بستنیهای پاستوریزه باید در تامین سلامت خود تلاش کنند.
استان اردبیل با بیش از سه میلیون و ۹۰۰ هزار واحد دامی رتبه ۱۰ کشوری را در صنعت دامداری دارد ، این استان دارای بیش از ۲ میلیون دام سبک و ۳۵۰ هزار دام سنگین است.
سالانه در این استان ۲۹ هزار و ۷۴۷ تن گوشت قرمز تولید میشود، نیاز سالانه این استان به گوشت قرمز ۱۵ هزار و ۳۰۰ تن میباشد که ۱۴ هزار و ۳۰۰ تن مازاد آن نیز به سایر استانهای کشور فرستاده میشود.
بیش از ۶۰ درصد بیماری هایی که انسان درگیر می شود و بیشتر بیماری های نوپدید، مشترک بین انسان و دام است که با توجه به این موضوع وظیفه اصلی دامپزشکی، کنترل این نوع بیماری هاست.
منبع