جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

به گزارش ایرنا ، بوشهر از استان‌های جنوبی ایران و هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است که در حاشیه خلیج فارس قرار دارد آب‌ و هوای این استان گرم و خشک و در نواحی ساحلی گرم و مرطوب است.

حداکثر دمای مطلق در این استان ۵۲٫۵ درجه سانتیگراد و دمای هوا هفت ماه گرم ، ۲ ماه معتدل تا سرد و سه ماه معتدل تا گرم است و یکی از ویژگی‌های مهم آب‌ و هوای استان، پدیده شرجی است طوریکه این شرایط آب و هوایی ضرورت دسترسی مردم به منابع آب را دوچندان کرده است.

واقع شدن بوشهر در ناحیه اقلیمی گرم و خشک از یک سو و بروز خشکسالی‌های پی درپی در سال‌های اخیر از سوی دیگر دسترسی به آب را با چالش شدیدتری برای بوشهری ها مواجه کرده است.

گرمی هوا، کمی بارش، نبود ارتفاعات بلند، قرار نگرفتن در مسیر بادهای باران‌آور و عدم جذب رطوبت کافی باعث شده تا سرچشمه هیچ رودخانه دائمی دراستان بوشهر قرار نداشته باشد و همه رودخانه‌های استان از استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه گیرند که این موضوع وابستگی این استان به منابع آبی را بشدت افزایش داده است.

با افزایش جمعیت و توسعه سکونتگاه‌های حاشیه ای در مرکز این استان تقاضا برای دسترسی به منابع آبی نیز به عنوان یکی از نهاده‌های اصلی در مصارف مختلف افزایش یافته است اما فقدان برنامه ریزی اصولی در سالیان گذشته باعث شده تا جیره بندی آب در بوشهر بعنوان یکی از دغدغه های دیرینه مردم این کهن دیار قلمداد شود.

بیشتر بخوانید

شرکت آب بوشهر برای گذر از تنش آبی تابستان آینده، ۵۳ طرح در دست احداث دارد

قطع حدود ۱۴۰۰ انشعاب غیرمجاز آب در بوشهر

افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۴ طرح بزرگ آبرسانی در بوشهر

برخی مشترکان بوشهری هر ۴۸ ساعت فقط ۶ ساعت آب دارند

یک شهروند ساکن منازل پشت فرمانداری بوشهر گفت: از گذشته های دور تاکنون آب در بوشهر به صورت نوبت بندی توزیع می شود طوریکه هر ۴۸ ساعت ۶ تا هفت ساعت آب در شبکه وجود دارد اما بدلیل فشار پایین آب امکان آبگیری بدون استفاده از پمپ های آب خانگی نیز در این مدت محدود وجود ندارد.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

حسین عباسی که در یک مجتمع مسکونی ۶ واحدی زندگی می کند در گفت وگو با ایرنا افزود: فشار آب در شبکه توزیع بوشهر به قدری ضعیف است که در تمام مجتمع های مسکونی و حتی واحدهای ویلایی مردم نیاز به مخزن ذخیره آب دارند و در مجتمع ها بطور معمول یک مخزن چند هزار لیتری نصب می شود تا با بهره گیری از پمپ آب خانگی آبگیری و سپس از طریق پمپاژ به مخازن ذخیره واحدها منتقل شود.

این شهروند یادآور شد: سه هفته است که فشار آب در شبکه توزیع آب شهر بوشهر بشدت کاهش یافته است و حتی در هر نوبت آب‌گیری مخزن ذخیره مشترک نیز پر نمی شود .

تشدید افت فشار آب

عباسی با بیان اینکه در این مدت چندین نوبت از طریق آبرسانی سیار بخش خصوصی برای مجتمع مسکونی آب خریداری کرده اند ادامه داد: در ۱۸ روز اخیر چندین نوبت مجبور به خرید آب شده اند و بابت هر مخزن ۲ هزار لیتری مبلغ چهار میلیون ریال پرداخت کرده اند که سرجمع آن به ۸۰ میلیون ریال رسیده است.

وی با اشاره به اینکه پس از نام نویسی در قسمت امور مشترکین یک بار نیز بطور رایگان آبرسانی سیار از طریق شرکت آب و فاضلاب دریافت کرده است تصریح کرد:بدلیل اینکه میزان آب در شبکه توزیع کم و بطور معمول هوا جریان دارد عمر مفید پمپ های آب خانگی نیز کاهش می‌یابد طوریکه هفته قبل ۱۰ میلیون ریال برای تعمیر پمپ هزینه پرداخت کرده است.

رونق بازار سودجویی آبرسانی سیار

احمد جعفری شهروندی که به گفته خودش ساکن محلات جنوبی بوشهر حدفاصل امامزاده و سرتل سکونت دارد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هفته قبل چهار روز آب نداشته و با وجود مشکلات مالی به ناچار یک تانکر ۲ هزار لیتری را هفت میلیون ریال خریداری کرده است.

وی ادامه داد: برخی از رانندگان تانکرهای سیار آبرسان بخش خصوصی در زمان قطعی آب هزینه های خرید را نیز افزایش می دهند که برای جلوگیری از این اقدام افراد سودجو، دستگاه‌های متولی باید با تعیین قیمت مصوب و نظارت مانع از اجحاف در حق مردم شوند.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

فاطمه دهقانی ساکن محله مدرس بوشهر نیز گفت: هرچند براساس برنامه زمان بندی اعلام شده توسط مسوولان شرکت آب و فاضلاب باید یک روز در میان آب در شبکه وجود داشته باشد اما روزی که نوبت آبگیری در این محله است نیز بجای ۲۴ ساعت بطور معمول فقط چند ساعت آب در شبکه وجود دارد.

وی افزود: این امر باعث شده تا مشترکین با خرید مخزن های ذخیره مشکل نوبت بندی آب را مدیریت کنند اما برخی اوقات بخصوص در زمان بارندگی بدلیل خالی بودن شبکه روزی که نوبت آبگیری است حتی با استفاده از پمپ های آب نیز امکان آبگیری نیست و تا ۷۲ ساعت این امر زمان بر می شود.

دهقانی یادآور شد: این درحالی است که منزل یکی از بستگانم که حدفاصل محله عاشوری – سنگی واقع است همیشه آب در شبکه وجود دارد و قطعی آب ندارند.

بالا بودن زه آب و تهدید سلامت بوشهری ها

کارشناس بهداشت محیط نیز گفت: بدلیل بالا بودن سطح زه آب در شهر بوشهر و فرسودگی شبکه توزیع برای جلوگیری از آلودگی آب و تهدید سلامت عمومی تامین اعتبار برای نوسازی شبکه امری ضروری است.

خسرو احمدی افزود: در کنار اقدمات کنترلی و نظارتی مسوولان برای اطمینان از سلامت آب ، استفاده از سیستم های تصفیه آب ورودی به ساختمان یا دستگاه های تصفیه آب خانگی می تواند یک راهکار مناسب برای مقابله با تاثیرات مخرب مصرف آب آلوده برای سلامتی باشد.

رفع مشکل آب بوشهر نیازمند ۱۵ هزار میلیار ریال است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: هشت طرح اساسی برای ایجاد ساختار و زون‌بندی شبکه آب شرب شهر بوشهر با هدف توازن بخشی به فرایند توزیع آب تعریف شده که برای اجرا ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

ابوالحسن عالی در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: با اجرای این طرح‌ها و اتصال خطوط انتقال جدید در برخی مناطق، مشکل عدم عدالت در توزیع آب در مرکز این استان به مقدار قابل قبولی برطرف خواهد شد.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

وی یادآور شد: فرسودگی شبکه در بخش شمالی شهر بوشهر و پراکندگی بافت شهری در جنوب آن، تامین آب شرب پایدار در این شهر را با چالش‌هایی مواجه کرده که این مهم با ایجاد ساختار مناسب و زون بندی قابلیت رفع دارد.

عالی ادامه داد:عمده شبکه در بخش شمالی شهر بوشهر در سال‌های ۱۳۴۰و۱۳۵۰ و اندکی نیز در دهه ۶۰ و ۷۰ احداث شده است که فوق العاد فرسوده است و در این مدت نوسازی نیز نشده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: افزون بر فرسودگی شبکه بسیاری از کوچه های بخش شمالی شهر بوشهر برای شبکه از خط لوله غیر استاندارد استفاده شده است و با وجود افزایش چند برابری شمار مشترکین هنوز نوسازی نشده مشکلات را تشدید کرده است.

اجرای شبکه های غیر استاندارد

وی افزود: باوجود اینکه شبکه توزیع آب در مناطق جنوبی نو است اما بدلیل اینکه غیر استاندارد اجرا شده است هم اینک بعنوان چالش جدی مطرح است طوریکه در برخی مناطق مشخص نیست انشعاب مربوط به کدام مشترک است.

عالی یادآور شد: واقع شدن پایگاه‌های نظامی در شهر بوشهر نیز مانع از انسجام بخشی بین شبکه بوده و ارتباط با مخزن ذخیره آب را با مشکل روبرو کرده است.

وی گفت: بطور مثال هم اینک در محلات باهنر ، مدرس، بیسیم و حاج نجف مشکل توزیع آب وجود دارد و با وجود اینکه خط فرعی در این مناطق احداث شده است اما بدلیل عدم اجرای خط اصلی و اتصال خط به مخزن ذخیره مشکلات همچنان برقرار است.

عالی افزود: در مناطق سرتل ، ریشهر ، امامزاده و سبزآباد نیز برای یکپارچگی شبکه مشکل وجود دارد بدلیل اینکه خط انتقال آب به این مناطق وجود ندارد.

این مقام مسوول ادامه داد: برای بهبود آبرسانی به شهر بوشهر باید شبکه موجود استاندارد سازی شود و تا زمانی که شبکه فاقد ساختار و زون است عدالت در توزیع آب نیز قابل برقراری نیست.

با ساختار موجود امکان عدالت در توزیع آب وجود ندارد

عالی تصریح کرد: هم اینک در برخی از مناطقی که اقدامات لازم انجام شده ۲۴ ساعته مشترکین آب دارند و در برخی از مناطق نیز ۶ ساعت امکان آبگیری وجود دارد.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

وی گفت: هر مشترکی که به خطوط انتقال آب قدیمی شهر بوشهر نزدیکتر باشد فرصت برداشت آب بیشتری دارد .

عالی افزود:از سال ۱۳۹۹ که شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی در این استان ادغام شده است بدلیل مشکلاتی که در روستاها وجود داشت ۹۰درصد درآمدهای این شرکت در مناطق روستایی هزینه شد که استمرار این روند در دراز مدت آسیبی می زند که قابل جبران نباشد.

وی با اشاره به وجود ۵۰۰ هزار مشترک شهری و روستایی در استان بوشهر افزود: ۱۰ هزار کیلومتر شبکه شامل توزیع و خط انتقال در این استان وجود دارد که باید بطور میانگین سالانه سه درصد این مقدار نوسازی شود این درحالی است که در حال حاضر یک پنج این مقدار انجام می شود که عمده آن نیز در روستاها است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر یادآور شد: هم اینک کل تولید آب از منابع مختلف در استان بوشهر در شبانه روز ۴۳۰ هزار متر مکعب است که از این مقدار ۱۱۰ هزار متر مکعب از طریق آب شیرین کن تولید و تا پایان سال نیز ۴۰هزار متر مکعب دیگر وارد مدار تولید خواهد شد.

عالی افزود: هم اینک یک چهارم آب استان بوشهر از خط آبرسانی کازرون ، یک سوم از خط انتقال کوثر و مابقی نیز آب شیرین کن و ۱۵۰ حلقه چاه تامین می شود.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

وی تصریح کرد:افق توسعه خط انتقال کوثر در سال ۱۴۰۴ پایان می یابد و باید خط دوم برای افق ۲۵ ساله دیگر احداث می شد که با وجود پیگیری ها اما این مهم انجام نشد و در خوزستان اجرا شد و مکانیزم تامین آب مورد نیاز استان بوشهر از طریق تاسیسات آب شیرین کن پیش بینی شد.

وی یادآور شد: در حالی که الگوی مصرف تعیین شده توسط وزارت نیرو در استان بوشهر ۱۴۰ تا ۲۲۰ لیتر در شبانه روز تعیین شده است بدلیل شرایط آب و هوایی و زیست بوم منطقه ای میزان آب مورد تقاضای مردم ۵۰۰ تا ۵۵۰ لیتر است که به لحاظ اقلیمی ، اقتصادی و فنی امکان تامین چنین ارقامی وجود ندارد. .

عالی ادامه داد: این درحالی است که هم اینک میزان آب توزیع شده پس از کسر هدر رفت فیزیکی آب به ازای هر نفر ۲۹۰ لیتر است.

بوشهر تنها مرکز استانی که جیره بندی آب دارد

استاندار بوشهر نیز گفت: شهر بوشهر تنها مرکز استان در کشور است که توزیع آب آن به صورت جیره‌بندی و نوبت‌بندی است که برطرف شدن این مشکل یکی از ضروریات و مطالبات مردم است.

محمدی‌زاده با اشاره به اینکه این استان همواره در ادوار مختلف با مشکلات آبرسانی مواجه بوده است، یادآور شد: یکی از مشکلات مهم در حوزه فرسودگی شبکه آبرسانی توزیع و خطوط انتقال آب است.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

وی با اشاره به افتتاح آب‌شیرین‌کن نور ویژه، مپنا در سال گذشته با حضور رئیس جمهور شهید ادامه داد: یکی از طرح‌های مهمی که عملیات اجرایی آن آغاز شده آب‌شیرین‌کن سازمان انرژی اتمی با ظرفیت ۷۵ هزار متر مکعب که زیرساخت آن برای تولید ۱۰۵هزار متر مکعب طراحی و اجرایی شده است.

ضرورت اجرایی شدن خط انتقال آب شیرین کن نیروگاه اتمی

محمدی زاده خواستار اجرایی شدن خطوط انتقال آب از طرح آب‌شیرین‌کن نیروگاه اتمی بوشهر به شبکه آبرسانی شد.

استاندار بوشهر گفت: وضعیت مخازن ذخیره آب در مرکز استان بوشهر مناسب نیست و نیاز به مخزن با ظرفیت ۳۰ هزار مترمکعب است.

مشکل نوبت‌بندی آب بوشهر ۲ ساله قابل حل است

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور که برای بررسی وضعیت آب بوشهر پایان هفته گذشته به این استان سفر کرده بود نیز گفت: مقوله مهم برای تامین آب شرب بوشهر مباحث توزیع است که باید در قالب اجرا برنامه تحولی ۲ ساله نسبت به اصلاح شبکه‌های قدیمی و احداث مخزن‌های ذخیره اقدام شود.

هاشم امینی در گفت و گو با ایرنا در بوشهر افزود: برای اصلاح شبکه‌ها و خطوط انتقال شهر بوشهر تصمیم بر این است که کل طرح‌های مدنظر برای بوشهر ابلاغ شود تا بخشی از اعتبار آن‌ها از ظرفیت طرح‌های رفع تنش و بخشی نیز از ظرفیت مولدسازی و منابع استانی استفاده شود.

وی بیان کرد: در بحث اصلاح شبکه داخلی آب شرب بوشهر باید از محل منابع ماده ۱۱ قانون تشکیل شرکت‌های آبفا، اعتبارات لازم برای شرکت‌های آب و فاضلاب تامین شود.

جیره بندی آب ؛مشکل دیرینه‌ای که زندگی بوشهری‌ها را مختل کرده است

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب گفت: یک برنامه تحولی ۲ساله برای شهر بوشهر تعریف شده تا خطوط انتقال در این شهر و شبکه‌های فرسوده اصلاح شوند و از این طریق به جیره‌بندی آب در بوشهر پایان داده شود.

وی افزود: اتصال پمپ‌های مستقیم به شبکه توزیع آب شرب در بوشهر یکی از مشکلات در تامین آب شرب پایدار این شهر است که منجر به ایجاد ناترازی در فشار شبکه توزیع شده و باید با کمک دستگاه‌های ذی‌ربط مانند شهرداری و نظام مهندسی نسبت به ساماندهی آن اقدام شود.

امینی ادامه داد: در این راستا اولویت نخست تامین آب شرب پایدار مشترکان است و سپس ساماندهی پمپ‌های تقویت فشار آب مورد توجه قرار خواهد گرفت.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

استاندار بوشهر: دست دغدغه‌مندان توسعه استان را برای همکاری می فشارم

به گزارش ایرنا ارسلان زارع پنجشنبه در نشست با اعضای ستاد دکتر پزشکیان در بوشهر …