مُهر بلاتکلیفی بر پیشانی کارخانه کمپوست بجنورد

به گزارش ایرنا، بهره برداری از کارخانه کمپوست خبر خوبی برای شهروندان بجنوردی بود که زباله های آن هنوز هم در کوه باباموسی به صورت سنتی رها می شد، قرار بود با فعالیت این کارخانه زباله شهرهای بجنورد، شیروان، آشخانه و اسفراین به این محل منتقل و مواد آلی این زباله ها به سایت تخمیر کمپوست فرستاده ‌شود، مواد طبیعی به چرخه طبیعت و مواد شیمیایی، زباله‌های بیمارستانی و خطرناک نیز در عمق چهار متری زمین دفن شود.

۱۰ سال پیش این کارخانه در ۱۵ کیلومتری شمال مرکز استان کلنگ خورد و این واحد تولیدی تنها پس از چندماه فعالیت به علت مشکلات اجتماعی و اعتراض مردم از بوی تعفن ناشی از فعالیت آن به تعطیلی کشیده شد و سپس زمینی در حوالی روستای نجف آباد برای ایجاد کارخانه جدید، جانمایی شد اما ساخت و راه اندازی این واحد تولیدی در مکان جدید هم با مشکل اجتماعی روبه رو و تاکنون به نتیجه نرسیده است.

اینک مرکز دفن پسماندهای شهری بجنورد از سال ۷۲ در زمین‌های باباموسی در ارتفاعات شمال شرق بجنورد مستقر و از آن زمان تاکنون، دفن در دره‌های طبیعی موجود در منطقه انجام می‌شود.

کارشناسان معتقدند که اگر زباله در این کوه به حال خود رها شود به معضل تبدیل می شود ولی اگر تفکیک شود سرمایه ای ارزشمند از آن به دست خواهد آمد.

مُهر بلاتکلیفی بر پیشانی کارخانه کمپوست بجنورد

وعده های عملی نشده

یک بار کارخانه با میلیاردها تومان اعتبار راه اندازی و بعد به دلیل جانمایی اشتباه تعطیل شد، بار دیگر دریافت استعلام بلای جان احداث دوباره کارخانه شد و در آخر هم عدم تخصیص اعتبارها مُهر بلاتکلیفی روی این طرح مهم شهری زد و در نهایت تمام وعده ها عملی نشده باقی ماند.

سال ۹۲ کارخانه کمپوست بجنورد تعطیل شد و در آن سال نحوه زباله ‌برداری و سوزاندن زباله ‌ها، داد شهروندان ساکن در حاشیه شهر بجنورد را درآورد و به دلیل بروز اشکال در یکی از قطعات موجود در این کارخانه و به دنبال آن ایجاد آلودگی، درهای کارخانه برای همیشه بسته شد.

اما با وجود رفع نقص کارخانه کمپوست بجنورد و اعلام رفع بوی نامطبوع و مسائل زیست محیطی آن، بی اعتمادی اهالی روستاهای مجاور مانع فعالیت مجدد این کارخانه شد.

ظرفیت این کارخانه ۲۵۰ تن اعلام شد و این واحد تولیدی قرار بود سالانه بیش از چهار هزار تن کود آلی تولید کند و با فعالیت آن، زباله شهرهای بجنورد، شیروان، آشخانه و اسفراین به این محل منتقل شود اما عمر فعالیت این کارخانه تنها چند ماه بود.

فعالیت این کارخانه که با انتشار بوی متعفن و نامناسب همراه بود با اعتراض ساکنان روستاهای اطراف روبه رو شد و بروز مشکلات اجتماعی ناشی از این اعتراض ها سبب تعطیلی این کارخانه شد.

اکنون روزانه ۱۳۰تن تا ۱۴۰ تن زباله تولیدی شهروندان به صورت غیراصولی در کوه باباموسی دفن می شود، مردم روستاهای اطراف کوه باباموسی همواره از بوی تعفن و دود ناشی از سوزاندن زباله ها در این مکان گلایه مند هستند.

روزانه ۵۱۴ تن زباله در شهرها و روستاهای این استان تولید می‌شود که دفن اصولی آن یکی از دغدغه‌های زیست محیطی است، ایجاد کارخانه کمپوست اقدامی موثر برای رفع مشکل انباشت زباله در کوه باباموسی است.

ایجاد این کارخانه هنوز گرفتار مسایل اجتماعی است، البته بارها اعلام شد که راه اندازی این کارخانه به لحاظ فنی هیچ مشکلی ندارد و مردم نباید نگران معضلات گذشته و تکرار آن باشند.

بیشتر بخوانید:

دمیدن جان تازه به کارخانه کمپوست بجنورد + فیلم

کارخانه کمپوست مرکز خراسان‌شمالی در خان جانمایی + فیلم

بهره برداری از کارخانه کمپوست بجنورد در سال ۱۴۰۴

مُهر بلاتکلیفی بر پیشانی کارخانه کمپوست بجنورد

نبود دستگاه پردازش زباله

شهردار بجنورد در خصوص بلاتکلیفی این طرح گفت: کیفیت خط پردارش کارخانه کمپوست بجنورد در سطح بسیار بالایی قرار دارد و دستگاه پردازش (وینروترنر) خریداری شده کارخانه متناسب برای این کار وجود نیست.

سیدمحمدعلی کشمیری اظهارکرد: آسیب شناسی های لازم انجام شده اشکال کار در خط پردازش نیست بلکه این دستگاه ظرفیت، توان و ابعاد لازم را ندارد و مناسب و متناسب با کارخانه کمپوست نیست.

وی با بیان اینکه فعالیت دستگاه پردازش منجر به شکست شده است افزود: زمانی که هوادهی کارخانه به درستی انجام نشود زباله تبدیل به کود نمی شود و باعث ایجاد بوی متعفن و منشا بوهای نامطبوع خواهد شد.

شهردار بجنورد اضافه کرد: متخصصین و مدرسین بحث کمپوست در سطح ملی از استان های گرگان، مشهد، تهران و بندرانزلی بررسی های لازم را انجام داده و به این نتیجه رسیدند دستگاه توان ایجاد و فرآیند شیمیایی ندارد.

وی ادامه داد: همچنین ظرفیت و سایز دستگاه وینروترنر کوچک است و مناسب این کار نیست بایستی دستگاهی متناسب با ابعاد، ظرفیت و قدرت لازم خریداری شود.

کشمیری تاکید کرد: پیگیری های فراوانی برای خرید دستگاه انجام شده تا از اعتبارات خزانه انجام شود، مناقصه برگزار و اکنون در فرآیند خرید از کشور تولیدکننده ایم که ممکن است ماه ها به طول انجامد.

وی بیان کرد: ۴۰۰ میلیارد ریال اوراق برای خرید دستگاه از محل سازمان شهرداری ها به شرکت تحویل داده شده، خریداری دستگاه تابع تصمیمات کلان کشوری و روند آن زمانبر است.

شهردار بجنورد خاطرنشان کرد: با خرید دستگاه، زباله باباموسی ساماندهی و تسطیح به خوبی انجام خواهد شد و ۳۰ درصد زباله تبدیل به کود، ۱۰ درصد بازیافت در سایت پردازش و الباقی دفن خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

۴۶۰ میلیارد ریال برای تکمیل کارخانه کمپوست بجنورد تخصیص یافت

مشکلات اجتماعی مانع ایجاد کارخانه کمپوست در بجنورد است

ضرب الاجل دادگستری به شهرداری بجنورد برای راه اندازی کارخانه کمپوست

به گزارش ایرنا، اکنون روزانه ۱۳۰ تن تا ۱۴۰ تن زباله تولیدی شهروندان به صورت غیراصولی در کوه باباموسی در مناطق شمالی بجنورد دفن می شود.

شهر بجنورد مرکز خراسان شمالی ۲۳۰ هزار نفر جمعیت دارد.


منبع

About nasimerooyesh

Check Also

رییس سازمان برنامه و بودجه بر تکمیل طرح انتقال آب خراسان شمالی تاکید کرد

به گزارش دوشنبه شب ایرنا از کانال اطلاع رسانی استانداری خراسان شمالی، سید حمید پورمحمدی …