[ad_1]
به گزارش خبرنگار ایرنا، زندگی در تهران با جمعیت بیش از ۱۵ میلیون نفر در شرایط نامناسب با بروز آسیبهای اجتماعی همچون وجود معتادان متجاهر بسیار سخت و طاقتفرسا است اما اگر روزی بدون معتاد در کلانشهر را به خاطر آورید آنگاه زندگی راحتتر میشود، موضوعی که امروز تهرانیها در مسیر تحقق این موضوع هستند،
تلاشها برای جمعآوری، ساماندهی، بازاجتماعی، ایجاد فرصتهای شغلی و حمایت از خانوادهها به سمتی پیش رفته است تا مردم این شهر بتوانند پس از مدتها از این آسیب بزرگ نفسی راحت بکشند.
براساس دادههای آماری مدیریت شهری امسال ۴۸ هزار معتاد متجاهر در تهران جمعآوری شدند همین موضوع روند کاهش آسیبهای اجتماعی در این کلانشهر را به دنبال داشته است.
آرامشی که مردم سالهای سال انتظار آن را میکشیدند، این روزها در مسیر تحقق قرار گرفته است، همین موضوع باعث شده که به گفته رییس کمیته شفافیت و هوشمندسازی شورای شهر تهران، با اقدامات انجام شده توسط مدیریت شهری امروز مناطقی چون هرندی، شوش، دره فرحزاد یک معتاد متجاهر هم ندارد.
احمد صادقی افزود: شهرداری تهران در ابتدای دوره مدیریت ششم شهر قرارگاه آسیبهای اجتماعی را تشکیل داد و شهردار تهران اعلام کرد که وظیفه خود میدانم که به حوزه آسیبهای اجتماعی ورود کنم بنابراین از رییس جمهور شهید هم اختیاراتی گرفت تا امروز شاهد این باشیم که کلونی معتاد متجاهر جمعآوری شوند.
ساماندهی معتادان متجاهر در تهران
یکی از مهمترین موضوعاتی که باعث کاهش آسیبهای اجتماعی در جامعه میشود ساماندهی وضعیت همه مسایلی که منجر به انواع آسیبها میشود که در سالهای اخیر تلاش مدیریت شهری، پلیس فاتب و همه دستگاههای متولی باعث شده که برخی از این آسیبها به سمت فعالیتهای پیشگیرانه، ساماندهی و ارائه خدمات مطلوب برود همین موضوعات روند کاهشی آمار هر نوع آسیبی را در این کلانشهر رقم زده است.
اجرای طرحهای جمعآوری معتادان متجاهر و کودکان کار از این گروه برنامههای مدیریت شهری و همه فعالان در این بخش بوده که اکنون میتوان ثمره کاهش تعداد معتادان متجاهر و کودکان کار در این کلانشهر را دید زیرا به ندرت کودک کار در خیابانها، چهارراهها و پارکهای شهر مشاهده میشود این در حالی است که معتادان متجاهر نیز در مسیر ساماندهی و جمعآوری کلی قرار گرفته است.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ نیز چندی پیش درباره موضوع معتادان متجاهر گفت: براساس آمارهای موجود ستاد مبارزه با موادمخدر و پلیس پایتخت ۳۰۰ هزار فرد مصرفکننده موادمخدر و معتاد در تهران وجود دارد که ۲۱ هزار نفر از این افراد به عنوان معتاد متجاهر محسوب میشوند.
سردار عباسعلی محمدیان ادامه داد: از ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ تاکنون فعالیتهایی برای ساماندهی معتادان در تهران انجام شده و براساس آمارهای موجود ۱۸ هزار ظرفیت برای پذیرش معتاد متجاهر در تهران وجود دارد ولی برخی از آنها به دلیل زخمباز و بیماری عفونی تمایلی به ساماندهی نداشتند.
وی افزود: همکاری بین دستگاهها باعث شد هر آنچه که معتاد جمعآوری شد همه ساماندهی شدند. معتادان دارای زخم باز درمان شدند و اکنون شهر از معتادان متجاهر پاک شده و این حاصل کار گروهی است ولی اگر محدوده را رها کنیم و ظرفیت مراکز ترک اعتیاد را کاهش دهیم این افراد دوباره بر میگردند.
در تهران از ابتدای سال تاکنون حدود ۴۸ هزار معتاد متجاهر جمعآوری شده است، البته بخشی از این افراد هم فروشندگان موادمخدر بودند
همچنین رییس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی تهران بزرگ گفت: حدود ۴۸ هزار معتاد متجاهر در پایتخت از ابتدای سال جاری تاکنون از سطح شهر جمعآوری شده است.
سرهنگ حسین باباپور افزود: با هماهنگی بخشهای مختلف از جمله دستگاه قضایی، بهزیستی و شهرداری تهران اقدامات خوبی در حوزه ساماندهی آسیبهای اجتماعی صورت گرفته است.
به گفته وی، اکنون کمتر با گزارشهایی مواجه هستیم که اطلاع دهند این مکان، محل تجمع افراد آسیبدیده است شاید با مدینه فاضلهای که به دنبال آن هستیم؛ فاصله باشد اما از چیزی هم که در گذشته بودیم، بسیار فاصله گرفتیم.
وی با اشاره به اینکه وضعیت امروز آسیبهای اجتماعی نتیجه هماهنگی، همکاری و پشتیبانی همه دستگاههاست که در راس آنها شهردار تهران قرار دارد، ادامه داد: اگر حمایت شهرداری تهران نبود به این شرایط نمیرسیدیم.
حالا نوبت بازاجتماعی و ایجاد اشتغال برای معتادان است
یکی از مهمترین موضوعاتی که پس از جمعآوری و ساماندهی معتادان متجاهر در شهر یا منطقهای نیاز است باید به فکر بازاجتماعی کردن و فعالیتهای مرتبط با حوزه حمایتی و اشتغال این افراد بود.
در تهران با این همه آسیبهای اجتماعی که وجود دارد باید تلاش کرد تا افرادی که پس از ساماندهی و بازاجتماعی شدن به آغوش جامعه و خانواده بازگشتهاند دوباره درگیر اعتیاد و مشکلاتی همچون معتاد متجاهر شدن نشوند.
اگر چه جمعآوری و ساماندهی هر معتادی به عنوان یک اصل مهم برای حوزههای آسیبهای اجتماعی به شمار میرود اما یکی از مهمترین مسایل در این حوزه موضوع ایجاد اشتغال و حمایت از خانواده این افراد آسیبدیده است که باید پس از هر اقدامی تحت عنوان اصلیترین اقدام اجرایی شود.
براساس اطلاعات موجود تلاشهایی برای رسیدگی به وضعیت این افراد و ساماندهی وضعیت کنونی آنها در دستور کار است که امیدواریم این افراد دوباره به خیابانها و پارکهای محلات تهران بازنگردند تا چهره زیبای بدون معتادان متجاهر همچنان بر این کلانشهر باقی بماند.
اگر برای معتادان که بخش اعظمی از آنها به دلیل نداشتن اشتغال و وضعیت نامناسب مالی و اقتصادی به چنین وضعیتی دچار میشوند فرصتهای شغلی فراهم شود به طور یقین بخشی از این گروهها شاید هیچگاه درگیر مصرف موادمخدر و اعتیاد نشوند و تا سالهای سال در کنار خانواده خود به بهترین شیوه زندگی خود را ادامه دهند.
اولویتهای بعدی برای معتادان متجاهر چیست
مجموعه ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر برای ۱۳ هزار نفر از این افراد در تهران بود اما اکنون با افزایش این ظرفیتها امکان نگهداری و ساماندهی برای ۳۳ هزار نفر از این افراد فراهم شده است
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار تهران نیز درباره وضعیت معتادان متجاهر در این استان گفت: با توجه به اینکه ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر در این استان افزایش یافته و اکنون به رقم ۳۳ هزار نفر رسیده است برای جبران برخی کمبودها از نظر مکان برای نگهداری این افراد، تلاشهایی از سوی متولیان امر انجام شد.
سیدعباس جوهری افزود: پیش از اقدام برای رفع آسیبهای اجتماعی در تهران، مجموعه ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر برای ۱۳ هزار نفر از این افراد در تهران بود اما اکنون با افزایش این ظرفیتها امکان نگهداری و ساماندهی برای ۳۳ هزار نفر از این افراد فراهم شده است. با تلاشهای صورت گرفته در این مدت ۲۰ هزار ظرفیت جدید برای نگهداری معتادان متجاهر در تهران ایجاد شده و اکنون کمبودی در این زمینه نداریم.
وی اظهار کرد: یکی از اولویتهای دیگر در استانداری تهران که در مرحله بعدی باید بری معتادان متجاهر اجرا شود موضوع بازاجتماعی کردن این گروهها است بنابراین اکنون این کار در دستور کار استانداری قرار دارد.
همچنین بحث اشتغال و رسیدگی به خانوادههای معتادان متجاهر از دیگر برنامههای ماست تاکنون قدمهای خوبی برای این موضوعات در استان برداشته شده است که امیدواریم همه معتادان متجاهر که به وضعیت ساماندهی رسیدهاند در مرحله بازاجتماعی قرار گرفته و به آغوش خانواده و جامعه خود بازگردند.
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار تهران گفت: با چنین اقداماتی که در مسیر جمعآوری، ساماندهی، بازاجتماعی کردن، ایجاد فرصتهای شغلی و حمایت از خانوادههای این افراد در استان تهران انجام میشود امیدواریم در آینده شاهد کاهش معتادان متجاهر در این کلانشهر باشیم.
همین مسایل مهم در زمینه ساماندهی معتادان متجاهر میتواند زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی و درگیری خانوادهها با همه آسیبها به ویژه اعتیاد را به همراه داشته باشد که البته این موضوع در استان تهران با جمعیت بیش از ۱۵ میلیون نفر با همه آسیبهای اجتماعی نمود بیشتری پیدا خواهد کرد. نگاه ویژه همه مسوولان و متولیان امر میتواند بخش اعظمی از مشکلات موجود این کلانشهر را نیز کاهش دهد.
منبع