عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی

به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا، انقلاب ایران در ۱۳۵۷ شمسی (۱۹۷۹ میلادی) در کنار دیگر رویدادها چنان مورد توجه جهانیان قرار گرفت که اندشمندان بزرگی همچون میشل فوکو نویسنده و متفکر فرانسوی ترجیح دادند از نزدیک شاهد وقوع این رویداد باشند.

عکاسان بسیاری در سال های منتهی به انقلاب ۵۷ ایران و همچنین سال های پس از انقلاب، از وقایع و تحولات ایران عکاسی کردند که می توان به عکاسانی همچون میشل سبتون، ژیل پرس، دیوید برنت، میشل لیپچیتز، آلن دژان،آلن مینگام،الکس بویی، فرانسوآ لوشون، باب دیر و کریستینا اسپینگر اشاره کرد.

در این گزارش تصویری تلاش شده است بخشی از تصاویری که در فضای رسانه ای ایران کمتر دیده شده است را ارائه کنیم.

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب که در روز دوشنبه ۲۵ فروردین ماه ۱۳۵۹ در بازدید از وضعیت بازداشت‌شدگان لانه‌ی جاسوسی (سفارت سابق ایالات متحده‌ی آمریکا در تهران) با تعدادی از آنان به گفت‌وگو پرداختند.
آیت‌الله خامنه‌ای آن زمان، نماینده‌ی حضرت امام رحمه‌الله در شورای عالی دفاع، عضو شورای انقلاب، امام جمعه‌ی تهران و همچنین نماینده‌ی مردم تهران در مجلس شورای ملی بودند.

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی
مرحوم حجت الاسلام سیداحمد خمینی بنا به دعوت دانشجویان مسلمان پیرو خط امام به تهران آمد

حجت الاسلام سیداحمد خمینی در گفتگویی خبری در همان لحظات ورود به لانه جاسوسی گفت: درباره اقدام دانشجویان پیرو خط امام باید بگویم این اقدام اشغال سفارت آمریکا محسوب نمی‌گردد بلکه جوانان دلیر ما لانه جاسوسی راتصرف کرده اند تا اشغالگران را بیرون برانند.

«ایستگاه خیابان روزولت» از کتاب‌های مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی است که زمستان ۱۴۰۲ روانه بازار نشر شده و به روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران پرداخته است. این کتاب با اشاره به فعالیت‌های اطلاعاتی و عملیاتی آمریکا در ایران پس از انقلاب، شرح جامعی از روابط ایران و آمریکا از روز تسخیر سفارت در آبان ۱۳۵۸ تا آزادی گروگان‌ها در دی ۱۳۵۹ ارائه داده و همچنین شماری از اسناد منتشرنشده سرویس اطلاعاتی آمریکا را برای نخستین بار منتشر کرده است.

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی
دانشجویان درحال بررسی اسناد به جای مانده در لانه جاسوسی آمریکا

سندها نشان می‌دهند که آمریکایی‌ها با جعبه‌های چوبی بزرگی اسناد زیادی را از اینجا خارج کرده‌اند.

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی

انقلاب اسلامی ایران کارکردهای اجتماعی زنان را تغییر داد. در واقع آنچه در حکومت پهلوی به عنوان نقش اجتماعی زنان تعریف می شد الگوی زنی با سبک غربی بود که در این مدل ذهنیت زنان عموماً غیرسیاسی شده بود و تفکر آنها بیشتر معطوف به مصرف بود.

در انقلاب اسلامی نقش زنان به تدریج در مبارزات سیاسی برجسته شد و به عبارتی پیروزی انقلاب نشان دهنده کارکرد اجتماعی زنان بود که به عرصه سیاست کشیده شد. نقش سیاسی زنان در تسخیر سفارت آمریکا در ایران که امام خمینی (ره) آن را انقلاب دوم نامیدند بسیار پر رنگ بود. زنان و دانش آموزان پیرو خط امام بازیگر اصلی این واقعه بودند. جنبه زنانه تسخیر سفارت که حکایت از حضور دانشجویان دختر در آن زمان دارد کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

معصومه ابتکار و فروز رجایی فر، معصومه ماشینی از چهره های سرشناس تسخیر لانه جاسوسی بودند که همواره در فضای سیاسی ایران نقش آفرینی کردند.

افزایش مشارکت سیاسی زنان و حضور در عرصه های فرهنگی و اقتصادی از مهمترین دستاوردهای حضور بانوان در این رویداد بود و آنان معتقد بودند دستیابی به آزادی در گرو ایجاد یک محیط برابر و عادلانه برای نمایش توانایی های زنان در مدیریت کلی کشور است.

عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی
یکی از اعضای لانه جاسوسی آمریکا توسط دو نفر از دانشجویان دختر به محل نگهداری آنها برده می شود
عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی
یکی از دانشجویان دختر درحال ارتباط بی‌سیمی با دیگر دانشجویان است
عکس‌های کمتر دیده شده از تسخیر لانه جاسوسی
یکی از دانشجویان مسلح در مکان نگهداری اعضای لانه جاسوسی ایستاده است

در روز ۱۳ آبان سال ۱۳۵۸، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام لانه جاسوسی آمریکا و مرکز طراحی و سناریو پردازی برای براندازی نظام در تهران را تسخیر کردند و جاسوسان آمریکایی را طی ۴۴۴ روز در چنگ اراده انقلابی ملت ایران قرار دادند.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

رضا برجی به تلویزیون می‌آید

به گزارش ایرنا، دویست و نوزدهمین قسمت از برنامه‌ تلویزیونی «نردبان»، جمعه ۲ آذر ماه …