کنترل مخرب‌ترین آفت محصولات باغی اصفهان

مهدی شفیعی حسن‌آبادی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: آفت مگس مدیترانه‌ای، سال‌ها تهدیدی جدی برای کشاورزی و باغداری استان اصفهان محسوب می‌شد.

وی اضافه کرد: مگس مدیترانه‌ای، آفتی است که در صورت کنترل نشدن می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به محصولات باغی وارد کند.

کنترل مخرب‌ترین آفت محصولات باغی اصفهان

معاون و مسوول پیش‌آگاهی مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی اصفهان خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۵ عملیات مبارزه با این آفت در شهرستان‌های شمالی استان مثل کاشان و نطنز و بصورت ضعیف‌تر در اردستان، نائین، خمینی‌شهر و شهرضا آغاز شد و به‌مرور مناطق دیگر نیز تحت پوشش قرار گرفت و با اعزام تجهیزات ردیابی و کنترلی در این مناطق، آفت را کنترل کردیم.

وی افزود: مناطق کاشان و نطنز بدلیل شرایط آب‌ و هوایی و نوع محصولات باغی، بیشتر در معرض خطر بودند و با اقدامات ویژه‌ انجام شده از جمله برنامه‌ریزی و اقدامات کنترلی، جمعیت این آفت اکنون به زیر آستانه اقتصادی رسیده و شدت خسارات بطور قابل‌توجهی کاهش یافته است.

کنترل مخرب‌ترین آفت محصولات باغی اصفهان

نقش باغداران در موفقیت طرح مبارزه با آفت مگس مدیترانه‌ای
معاون و مسوول پیش‌آگاهی مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی اصفهان، یکی از عوامل کلیدی در کنترل موفقیت‌آمیز این آفت را همکاری باغداران با مسوولان دانست و گفت: ما هنوز نتوانسته‌ایم آفت کرم گلوگاه انار را قرنطینه و کنترل کنیم، چون بهره‌بردار فکر می‌کند با سموم شیمیایی یا روش‌های مشابه می‌تواند آن را از بین ببرد و کنترل کند در صورتی که این آفت با طیف وسیعی میزبانی که دارد، تنها با عملیاتی مثل قرنطینه داخلی و تهیه تجهیزاتی که تهیه‌ آن بر عهده دولت است، کنترل و مهار می‌شود.

وی تصریح کرد: هر سال ۹۰ درصد اعتبارات در این زمینه هزینه می‌شود و اصلی‌ترین عامل موفقیت، حضور و اهمیتی است که باغداران نسبت به این موضوع دارند در غیر این صورت مثل بسیاری از آفات که خسارت زیادی هر سال به محصولات می‌کنند، مواجه خواهیم شد.

شفیعی یادآور شد: سال گذشته ۹۰ درصد محصولات باغی استان روبه نابودی بود اما با عملیات شکار آفت، نصب تله‌های شکار و همکاری کارشناسان بخش خصوصی و با تحلیل نتایج، روش کنترلی بر اساس جمعیت را برگزیدیم و توانستیم کار بزرگی انجام دهیم و امیدواریم در سال‌های بعد هم بتوانیم به همین روش، در نواحی دیگر، این نوع از آفات را مهار کنیم.

ویلا باغ‌ها، چالشی برای مقابله با آفات باغی
شفیعی یکی از موانع جدی در مسیر مقابله با این آفت را وجود ویلا باغ‌ها و خانه‌باغ‌های رها شده اعلام کرد و توضیح داد: مالکان این اماکن که بیشتر در تعطیلات در ملک خود حضور دارند، موجب گسترش این آفت شده‌اند زیرا آفت در این باغ‌ها مستقر می‌شود و بسرعت گسترش پیدا می‌کند.

وی تصریح کرد: با ریزش میوه آفت زده و ورود آن به خاک، در حقیقت این آفت نسل‌های بعدی خود را در باغ مستقر می‌کند و علاوه بر تخم ریزی بالا، تعداد نسل بالایی دارد و به این شیوه بقای خود را حفظ و جاهای خوش آب و هوای استان را درگیر می‌کند.

وی تاکید کرد: مگس مدیترانه‌ای توانسته است در اواسط اردیبهشت خود را در باغ‌ها مستقر کند و ما حتی تا اواخر آذر و برغم برداشت محصول بازهم شکار مگس مدیترانه‌ای داشته‌ایم و این آفت حتی بدون تغذیه به زندگی خود ادامه می‌دهد و ما تنها با بروز یخبندان و شرایط سخت دمایی برای یک دوره سه تا چهار ماه با جولان آن مواجه نیستیم.

نطنز، نمونه‌ موفق در مهار مگس مدیترانه‌ای

معاون و مسوول پیش‌آگاهی مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی اصفهان با اشاره به موفقیت باغداران نطنز در مقابله با آفت مگس مدیترانه‌ای گفت: باغداران و بهره‌برداران این شهرستان با جمع‌آوری میوه‌ها، شخم زمستانه، تله‌گذاری برای شکار انبوه و ردیابی آفت در پرتو همکاری فرمانداری، اعضای شورای شهر و روستا و با یک عزم همگانی، این آفت را کنترل کردند.

شفیعی گفت: این آفت سال گذشته بالای ۹۰ درصد در روستای «هَنجَن» نطنز خسارت زده بود که با کنترل آن اکنون این خسارت به زیر ۱۰ تا ۱۵ درصد رسیده است .

فرماندار نطنز نیز در باره جایگاه برتر این شهرستان در کنترل مگس مدیترانه‌ای در سطح استان و کشور گفت: در شهرستان نطنز، بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار باغ تحت پایش قرار گرفت و با استفاده از ابزارهایی مانند تله‌های دلتا، فرمون‌های جنسی، چسب‌های زرد و قرص‌های مخصوص، جمعیت آفت مهار شد و در نتیجه، خسارت ها در برخی مناطق از ۹۰ درصد به زیر ۱۵ درصد کاهش یافت.

کنترل مخرب‌ترین آفت محصولات باغی اصفهان

محمد ظریفی با اشاره به روش‌های مختلف مقابله با مگس مدیترانه‌ای از جمله نصب تله‌های فرمونی، استفاده از سموم مناسب، شکار انبوه و جمع‌آوری میوه‌های آلوده توضیح داد: در سال جاری، ۱۵ ایستگاه پایش و پیش‌آگاهی در باغ‌های شهرستان راه‌اندازی شد و با توزیع ۳۰۰ تله دلتا، ۴۰۰ چسب زرد، ۳۰۰ فرمون جنسی و ۲۵۰ لیتر پروتئین هیدرولیزات در میان باغداران، توانستیم میزان این آفت را بطور چشمگیری کاهش دهیم.

ظریفی افزود: باغداران نقش بسیار مهمی در این موفقیت داشتند و با حضور در دوره‌های آموزشی، اجرای عملیاتی مانند جمع‌آوری میوه‌های آلوده، شخم زمستانه و نصب تله‌های شکار انبوه، به ما کمک کردند تا آفت مگس مدیترانه‌ای را مهار کنیم.

فرماندار نطنز از باغداران خواست تا با ادامه و اجرایی کردن آموزش‌ها با محوریت جهاد کشاورزی، طرح مقابله با مگس مدیترانه‌ای را ادامه دهند و فکر نکنند که موضوع تمام شده است. چرا که غفلت سبب حمله زیادتر آفت‌ها خواهد شد.

به گزارش ایرنا، کارشناسان و محققان حوزه جهادکشاورزی، مگس مدیترانه‌ای با نام علمی(Ceratitis capitata) را یکی از جدی‌ترین تهدیدات باغداری معرفی می‌کنند که با تخم‌ریزی سریع و آسیب‌رساندن به میوه‌ها، خسارات گسترده‌ای بویژه در مناطق گرمسیری وارد می‌کند.

این آفت مدت‌هاست باغ‌های اصفهان را درگیر کرده و بویژه در شهرستان‌های شمالی و مرکزی استان مانند کاشان، نطنز، خمینی‌شهر و اردستان، خساراتی به بار آورده و خواب راحت را از چشمان باغداران ربوده است.

مجموع اراضی زراعی استان اصفهان حدود ۴۸۶ هزار هکتار است که تولید سالانه انواع غلات، حبوبات و محصولات علوفه‌ای، جالیزی و انواع سبزی، صیفی و گیاهان زینتی آن در شرایط عادی حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تُن برآورد می‌شود.

مجموع اراضی باغی استان اصفهان نیز حدود ۸۰ هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانه‌ای استان در شرایط عادی حدود ۸۰۰ هزار تُن برآورد می‌شود.

شهرستان نطنز واقع در ۱۵۰ کیلومتری شمال اصفهان با داشتن بیش از پنج درصد از زمین‌های کشاورزی استان، سالانه بیش از ۴۵ هزار تُن انواع محصولات باغی و ۷۵ هزار تُن محصول زراعی، و در کل ۱۲۰ هزار تُن محصولات کشاورزی تولید می‌کند.


منبع

About nasimerooyesh

Check Also

حمایت نماینده ولی فقیه، به تحکیم سیاست‌های محیط زیستی اصفهان کمک می‌کند

به گزارش ایرنا، مرجان شاکری روز یکشنبه در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ