پیامدهای انتخابات آمریکا بر خاورمیانه و ایران ‌

سه‌شنبه پنجم نوامبر(۱۵ آبان) شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای انتخاب چهل و هفتمین رئیس‌جمهوری این کشور برگزار می‌شود. در این روز، برای یک سوم کرسی‌های سنا و ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و همچنین برای برخی پست‌های ایالتی، فدرال و محلی نیز رای‌گیری انجام می‌شود. در این میان اما آنچه اهمیت زیادی دارد، نزدیک به ۲۴۴ میلیون آمریکایی در سال ۲۰۲۴ واجد شرایط رای دادن خواهند بود. انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا شاهد مشارکت ۶۶.۶ درصدی واجدان شرایط بود؛ اگر باز هم شاهد حضور بالای مشارکت باشیم، تا نوامبر بیش از ۱۶۲ میلیون رای به صندوق ریخته خواهد شد.

تاکنون میلیون‌ها نفر از آنها در روزهای گذشته از طریق راگیری پستی یا حضوری آرای خود را به صندوق انداخته‌اند. رای‌گیری زودهنگام در ایالات متحده امکان‌پذیر بوده و البته، ایالت به ایالت متفاوت است. اما شمارش آرا و اعلام نتیجه نهایی از پنجم نوامبر و پس از آن انجام می‌شود.

در این گزارش ضمن بررسی نتایج نظرسنجی‌های انجام شده در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری، به بررسی و ارزیابی پیامدهای احتمالی پیروزی هر یک از نامزدها برای ایران خواهیم پرداخت.

نتایج ۱۵ نظرسنجی ملی اخیر، رقابت نزدیک ترامپ و هریس

تاکنون نظرسنجی‌های مختلفی از سوی رسانه‌ها، موسسه‌ها، و کالج های دانشگاهی و حتی سایت‌های شرط‌بندی در سطح ملی و ایالتی در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا انجام شده است اما به‌دلیل تعداد بسیار زیاد این رسانه‌ها و موسسه‌ها، در اینجا به برخی از نظرسنجی‌های انجام شده از سوی رسانه‌ها و موسسه‌های معتبر در سطح ملی اشاره می‌شود.

نتایج ۱۵ نظرسنجی نشان می‌دهد؛ ۷ موسسه هریس را پیشرو معرفی کرده‌اند، ۶ موسسه ترامپ را پیشرو دانسته‌اند و دو موسسه آراء این دو را برابر دانسته‌اند که در عمل در این وضعیت، حساسیت عمومی در رابطه با نتایج آرای الکترال در ایالات خاکستری/نوسانی افزایش می‌یابدنیویورک تایمز
براساس نظرسنجی که نیویورک‌تایمز انجام داده و آخرین به‌رزورسانی آن نیز به سوم نوامبر(۱۳ آبان) برمی‌گردد، هریس با ۴۹ و ترامپ با ۴۸ درصد، نظر رای‌دهندگان احتمالی را به خود اختصاص داده‌اند.

فوربس
براساس آخرین نظرسنجی فوربس، هریس و ترامپ به ترتیب با ۴۹ و ۴۸ درصد، نظر رای‌دهندگان احتمالی را به خود اختصاص داده‌اند. البته این موسسه معتقد است ۱۰ درصد رای‌دهندگان احتمالی و ۱۶ درصد کل ثبت‌نام‌کنندگان ممکن است آرای خود را تغییر دهند.

اکونومیست
تازه‌ترین نظرسنجی این موسسه نشان می‌دهد، هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرای رای‌دهندگان احتمالی را به خود اختصاص خواهند داد.

موسسه مطالعات مشارکتی انتخابات[۱]
براساس نظرسنجی ملی این موسسه که با مشارکت چند دانشگاه از یکم تا ۲۵ اکتبر(۱۰مهر تا ۴ آبان‌) با میانگین جمعیت ۵۰ هزار نفر انجام داده است، ۵۱ درصد به هریس و ۴۷ درصد به ترامپ رای خواهند داد.

رویترز/اپسوس[۲]
۴۳ درصد از افراد شرکت‌کننده در نظرسنجی اپسوس، هریس را انتخاب کرده و ۴۴ درصد نیز به ترامپ رای خواهند داد.

نظرسنجی هفتگی مورنینگ کنسالت[۳]
براساس این نظرسنجی، هریس ۵۰ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرای شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی را به خود اختصاص داده‌اند.

ایبیسی/اپسوس[۴]
براساس آخرین نظرسنجی این موسسه، هریس ۵۱ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرای رای‌دهندگان را به دست خواهند آورد.

کالج امرسون
براساس این نظرسنجی، هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۹ درصد آرا را به خود اختصاص می‌دهند.

نظرسنجی سیانان/اساسآراس[۵]
در این نظرسنجی، هریس ۴۷ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرا را کسب می‌کند.

سیانبیسی
 هریس و ترامپ در این نظرسنجی به ترتیب ۴۶ و ۴۸ درصد آرا را به خود اختصاص خواهند داد.

سایت نظرسنجی ۵۳۸
۴۶ درصد به هریس و ۴۸ درصد نز به ترامپ رای خواهند داد.

نظرسنجی تیپ اینسایتس[۶]
هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرا را کسب می‌کنند.

نظرسنجی ایبیسی/۵۳۸
هریس ۴۸ درصد و ترامپ ۴۷ درصد آرای رای دهندگان احتمالی را به خود اختصاص خواهند داد.

سایت نظرسنجی Race To The WhiteHouse
بر اساس آخرین نظرسنجی این موسسه، هریس ۴۸.۸ درصد و ترامپ ۴۷.۱ درصد آرای رای‌دهندگان احتمالی را خواهند داشت.

سایت نظرسنجی Realclearpolitics
در این نظرسنجی، هریس ۴۷ درصد و ترامپ ۴۸ درصد نظر رای‌دهندگان را جذب می‌کنند.

آن‌گونه که مشخص است، در این نظرسنجی‌ها، ۷ موسسه کاملا هریس را پیشرو معرفی کرده‌اند؛ ۶ موسسه دونالد ترامپ را پیشرو دانسته‌اند و دو موسسه، آراء این دو را برابر دانسته‌اند که در این وضعیت، حساسیت عمومی در رابطه با نتایج آرای الکترال در ایالات خاکستری/نوسانی افزایش می‌یابد.

آخرین نظرسنجی‌ها در ایالات میدان نبرد

آن گونه که بیشتر تحلیلگران بر آن تاکید دارند و تجربه انتخاب‌های چند دوره اخیر نیز نشان داده، هفت ایالات خاکستری، نقش تعیین‌کننده‌ای در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری دارند و بر این اساس دو نامزد، همه تلاش خود را برای جلب آرای این ایالات به کار می‌گیرند. این ایالت‌های شامل «آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا و ویسکانسین» هستند.

در نظرسنجی نیویورک تایمز، هریس و ترامپ هرکدام در سه ایالت از ۷ ایالت میدان نبرد، برتری دارند و در یک ایالت نیز مساوی هستند بر اساس نظرسنجی نیویورک‌تایمز، میزان آرای هریس و ترامپ در ایالات خاکستری به شرح زیر است:

آریزونا
هریس ۴۸ درصد و ترامپ ۴۹ درصد

جورجیا
هریس ۴۸ درصد و ترامپ ۴۹ درصد

میشیگان
هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۸ درصد

نوادا
هریس ۴۸ درصد و ترامپ ۴۸ درصد

کارولینای شمالی
هریس ۴۸ درصد و ترامپ ۴۹ درصد

پنسیلوانیا
هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۸ درصد

ویسکانسین
هریس ۴۹ درصد و ترامپ ۴۸ درصد

در این نظرسنجی، هریس و ترامپ هر کدام در سه ایالت از هفت ایالت برتری دارند و در یک ایالت نیز مساوی هستند.

پیامدهای پیروزی هر کدام از نامزدها برای خاورمیانه و ایران

با توجه به نقشی که ایالات متحده آمریکا در منطقه خاورمیانه برای خود تعریف کرده و حضور این کشور در این منطقه، همچنین دلیل تنش‌های این کشور با تهران در موضوع‌های مختلف، نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر این موضوع‌ها تاثیر خواهد داشت.

پیروزی دونالد ترامپ
بازگشت «فشار حداکثری»: در راستای سیاست کنترل برنامه هسته‌ای ایران، ترامپ شاید به‌دنبال از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» علیه تهران باشد. وی در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش با اعمال این سیاست از توافق بین‌المللی هسته‌ای خارج شد و تحریم‌های زیادی را علیه صادرات نفت و ثبات اقتصادی ایران اعمال کرد.

پیروزی کامالا هریس
_ تقویت دیپلماسی: هریس در برخی اظهاراتش، تمایل به تعامل دیپلماتیک با ایران ابراز کرده و در صورت پیروزی، شاید سیاست مذاکرات تقویت شود. هریس چند بار خروج ترامپ از این برجام را غیرمسئولانه خوانده و اعلام کرده در صورت رعایت شرایط قابل تأیید توسط ایران، ممکن است به این توافق بازگردد. البته وی سخنان متناقضی درباره ایران داشته است.

_ تمرکز بر آتش‌بس در غزه و لبنان: هریس در موضع گیری‌های انتخاباتی خود بر اهمیت رسیدگی به مسائل حقوق بشری و متوقف کردن درگیری‌های منطقه‌ای در خاورمیانه تأکید کرده است. بنابراین احتمال دارد در صورت پیروزی، ابتدا به‌دنبال توقف حملات اسرائیل به غزه و لبنان و برقراری آتش‌بس و آزادی اسیران اسرائیلی و فلسطینی باشد.

اعمال فشار با ادعاهای حقوق بشری: از نظر برخی ناظران منطقه، یک دولت دموکرات ممکن است با نظارت بیشتری از سوی رسانه‌ها و افکار عمومی درباره سیاست‌هایش در خاورمیانه روبه‌رو شود. این مساله می‌تواند فشارها و ادعاهای حقوق بشری آمریکا علیه کشورهای این منطقه از جمله ایران را افزایش دهد.

منابع:

[۱] Cooperative Election Study
[۲] Reuters/Ipsos
[۳] Morning Consult’s weekly survey
[۴] ABC/Ipsos
[۵] CNN/SSRS
[۶] TIPP insights

منبع

About nasimerooyesh

Check Also

راه دشوار است اما صبر و دیپلماسی پاسخ می‌دهد/ برای مردم آمریکا سیاست خارجی مهم نیست

انتخابات آمریکا سه‌شنبه ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳) برگزار می‌شود و پیروز این …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ