به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، محمد فاضلی عصر دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ در جلسه رونمایی از کتاب «توئیتری شدن سیاست» که در خانه اندیشمندان علوم انسانی و پلتفرم اجتماعی کارزار برگزار شد، با بیان اینکه کتاب با نظریههای مفصل شروع میشود، افزود: زمانی که رسانهها میتوانند به شکل گسترده فعالیت کنند، فضای دموکراتیک در جامعه ایجاد میشود. توسعه رسانهها سبب توسعه دموکراسی میشود.
وی با بیان اینکه کتاب میگوید توئیتر به عنوان رسانه، فرهنگ سیاسی را گسترش میدهد، گفت: این فرهنگی است که در دهه ۷۰ و ۸۰ وجود دارد. یورگن هابرماس میگوید هرچقدر گفت وگو در جامعه بیشتر شود، دموکراسی در جامعه بیشتر میشود. علی رغم اینکه انتظار داریم توئیتر به فرهنگ دموکراسی کمک کند، زیرا گفت وگو باعث میشود تفاوتها را قبول کنیم و خشونت گریزی جز جامعه دموکراتیک است و در میان جوامع همبستگی تقویت میشود. همواره همبستگی رسانه این فضا را ایجاد میکند.
به گفته فاضلی شواهدی در توئیتر نشان میدهد که در توئیتر قبیلههایی تشکیل شده که فقط اعضای قبیله خود را تقویت میکنند و با قبیلههای دیگر حرف نمیزند و میجنگد.
این پژوهشگر افزود: رسانههای دموکراتیک سعی دارند مدارا را تقویت کنند و بگویند با آنکه فردی مخالف من است، میتوان با او گفتوگو کرد، اما کافی است بخش فحاشیهای این کتاب را بررسی کنید. نویسنده اعلام میکند، توئیتر فحاشترین بخش رسانه است.
توئیتر باعت شکلگیری وسط بازها میشود
فاضلی با تاکید بر اینکه توئیتر نه تنها فضایی برای گفت وگو ایجاد نمیکند، بلکه موجب شکلگیری «وسطبازها» میشود، ادامه داد: در توئیتر در بحرانیترین شرایط آنچه ترند میشود، «وسطباز خفه شو» است.
به گفته این پژوهشگر آمار نشان میدهد که فقط سه درصد از مردم ایران در توئیتر هستند و در میان آنها ۱۴۰ هزار نفر فعال اند. اما آنکس که در توئیتر فعال است با چنین فضایی دست و پنجه نرم میکند.
او با بیان اینکه کاربران میخواهند در رسانه از اوضاع مملکت با خبر شوند، بیان کرد: کاربران توئیتر بعد از استفاده از آن حالشان بد میشود و از زندگی ناراضی میشوند و کاربران بعد از اینکه مدتی در توئیتر میمانند آن را ترک میکنند زیرا توئیتر بر ساختن جامعه سیاه تاکید میکند. این نشان میدهد افرادی که تندروتر هستند و رنگ خردستیزی به خود میگیرند، بیشتر از بقیه لایک میگیرند.
فاضلی با فرض گرفتن اینکه جامعه آرزوی دموکراسی دارد، ادامه داد: کاربران توئیتر درگیر رادیکالیسم، فردگرایی و پاره پاره شدن هستند. سیاستگذاری در ایران هم سرنخهای را از همین فضا میگیرد و ممکن است بر اساس این فضا، سیاستی را بنا کند.
این پژوهشگر با بیان اینکه این کتاب به موقعی است، افزود: افرادی که در توئیتر هستند اگر بخواهند در فضای واقعی حضور داشته باشند، میراث خود را به فضای عمومی میآورند.
فاضلی با بیان اینکه لازم است درباره فضای توئیتر بررسی تطبیقی انجام شود، گفت: اگر به جامعهای اجازه دهند در بیرون کنش سیاسی داشته باشد، همه خصومت در درون توئیتر ریخته نمیشود البته محدود بودن کاراکترها هم میتواند به تند بودن پستها کمک کند.
به گزارش ایرنا، جلسه رونمایی از کتاب «توئیتری شدن سیاست» با همت انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، خانه اندیشمندان علوم انسانی و پلتفرم اجتماعی کارزار برگزار شد.
در این مراسم محمد جواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور، هادی خانیکی و محمد رهبری نویسنده کتاب «توئیتری شدن سیاست» نیز درباره ابعاد سیاست ورزی در شبکههای اجتماعی سخنرانی کردند.
ادامه دارد…
منبع