به گزارش ایکنا از همدان، سلاح قلم را باید به روایت بانوان ایرانی مسلح کرد که جنگ امروز جنگ روایتهاست باید نوشت و روایت کرد این تاریخ پر و فراز و نشیب انقلاب اسلامی را که منقوش به نام مردان و زنانی است که با گذشت و فداکاری خود برای پیروزی و اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی چه ایثار و فدکاریها و شجاعتها از خود نشان دادند تا درخت تنومند انقلاب به ثمر نشست و ریشه گستراند.
تاریخ مبارزه علیه رژیم پهلوی، شامل دقایق درخشان از مجاهدتهای زنان و مردانی است که در راه مبارزه، از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. همدانیها، همه او را خوب میشناسند و نامش افتخاری است بر بلندای دیار هگمتانه، بانویی که نامش نه در دارالمجاهدین بلکه به بلندای یک ایران و نه در بلندای این سرزمین بلکه آن سوی مرزها نیز طنین پر آوازهاش میدرخشد، زنی که صفات زنانگی را داشت اما اراده پولادینش جنسی از مقاومت و مردانگی را به رخ میکشید.
روایت زندگی این بانو را نمیتوان در وصف قلم گنجاند و یک کتاب و دهها کتاب از روزهای زندگیاش حکایت کرد، ثانیه ثانیه های زندگی این بانو یک مثنوی که نه، صدها کتاب مثنوی هم برای روایتش کم میآید، این قلم ناتوان، نمیتوان بلندای درایت و شهامت این بانوی تبار الوند را به تصویر بکشد شاید روزها و سالها و قرنها باید نوشت تا بتوان ابعاد زندگی و شخصیتی وی را شناخت و معرفی کرد.
مرضیه حدیدچی معروف به مرضیه دباغ، اسوه شوکت و هیبت حقیقی یک زن، که برگ برگ عمر با عزتش از ثانیهها گرفته تا ساعت پای مبارزه گذشت، مرحوم بانو مرضیه حدیدچی دباغ یکی از این مبارزان انقلابی است که با وجودی که هشت فرزند یک پسر و هفت دختر داشت، زندگیاش وقف مبارزه بود و البته امور خانه و فرزندان را نیز پیگیری میکرد.
خانم مرضیه حدیدچی (دباغ) به سال ۱۳۱۸ در همدان و در خانوادهای مذهبی به دنیا آمد. تحصیلات خود را در مکتبخانه آغاز کرد و نزد پدر نیز قرآن کریم و نهج البلاغه را خواند. به سال ۱۳۳۳ با محمدحسن دباغ ازدواج کرد و همین ازدواج باعث آغاز تحولات در زندگیاش شد.
او به تبعیت از همسر به تهران رفت و تحصیلات دینی را تا دروس سطح «شرح لمعه» ادامه داد و از محضر استادانی چون حاج آقا کمال مرتضوی، حاج شیخ علی انصاری، شهید آیتالله محمدرضا سعیدی و شهید سیدمجتبی صالحی خوانساری بهره برد.
بانو حدیدچی از سال ۱۳۴۰ به جمع مبارزان با رژیم شاه پیوست و با ورود به تشکیلات شهید سعیدی فعالیتش گسترش یافت. با دانشجویان مبارز دانشگاههای تهران همکاری کرد و بارها بازداشت و شکنجه و زندانی شد و در این شکنجهها یکی از دخترانش نیز همراهش بود. او در سال ۱۳۵۳ پس از آزادی موقت از زندان برای درمان جراحتهای شکنجه، به صلاحدید برخی از همرزمان با پاسپورتی جعلی از کشور خارج میشود و تا پیروزی انقلاب را در خارج از کشور میماند و به مبارزه ادامه میدهد. او ابتدا به لندن رفته و به کار میپردازد. در فرانسه و انگلیس در اعتصاب غذاهایی برای آزادی زندانیان سیاسی ایرانی شرکت میکند و حتی در زمان حج به عربستان سعودی رفته و اعلامیههای امام خمینی(ره) را میان زائران توزیع میکند.
مرحوم بانو دباغ که در پایگاههای نظامی در مرز لبنان و سوریه آموزشهای رزمی و چریکی دیده بود خود نیز در این پایگاهها به آموزش نظامی مبارزان علیه پهلوی میپردازد. پس از هجرت امام به پاریس در سال ۱۳۵۷ به ایشان میپیوندد و وظایف اندرونی بیت امام را به عهده میگیرد و از جمله محافظان شخصی امام و خانواده امام میشود. امام (ره) این بانوی مبارز را خواهر طاهره خطاب میکرد. طاهره یکی از اسامی او در زندگی چریکی بود.
روایت است که پس از پیروزی انقلاب ایشان تنها بانوی جمع بنیانگذار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بود و اولین فرمانده سپاه غرب کشور (سپاه همدان) به شمار میرفت.
او نخستین و تنها زن فرمانده سپاه بوده است. بانو دباغ پس از انقلاب نمایندگی مجلس شورای اسلامی را نیز تجربه کرد و مدتی نیز مسئولیت بسیج خواهران کل کشور را برعهده داشت. او در مدرسه عالی شهید مطهری نیز به تدریس میپرداخت و در دانشگاه علم و صنعت نیز سابقه تدریس داشت. همچنین بانو دباغ یکی از اعضای هیأت سه نفرهای بود که مأمور به ابلاغ پیام تاریخی امام خمینی (ره) به گورباچف بودند.
بانو طاهره دباغ در مقطع پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان حیات، در نظام اسلامی به ایفای مسئولیتهایی پرداخت که از رهگذر آن میتوانست برخورداریهایی یابد. او در این دوره نیز، بهسان همیشه سادهزیستی گزید و خود را از آفت دنیاطلبی مصون داشت. این بانوی مجاهد در نهایت در ۲۷ آبان ۱۳۹۵ در سن ۷۷ سالگی در تهران درگذشت و صحن آرامگاه امام خمینی (ره) خانه ابدیاش شد.
این روزها استان همدان در تب و تاب برگزاری کنگره ملی بانو دباغ بوده و قرار است این کنگره امروز 30 آبان در تهران آغاز و یکم آذرماه اختتامیه کنگره در همدان با حضور وزیر ارشاد اسلامی، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و علی آقامحمدی نماینده مقام معظم رهبری در مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شود.
به گفته سید محمد کاظم حجازی دبیر کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی، کنگره خواهر دباغ از اسفند سال ۱۴۰۱ در دفتر پژوهش موسسه شهید مدنی بنا نهاده شد و ستادهای ملی و استانی متولی برپایی کنگره تشکیل شدند، ستاد استانی با ریاست نماینده ولی فقیه در استان و ۱۰ کمیته تشکیل شده است که هر کمیته پنج تا هفت دستگاه اجرایی را در زیر مجموعه دارد.
همچنین 70 مقاله علمی، پژوهشی به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است که ۳۵ مقاله شایسته انتشار، به چاپ میرسد و به مقالههای ارسال شده به دبیرخانه این کنگره با محورهای زندگینامه، شخصیتشناسی و سیره فکری این بانوی مبارز، امتیاز علمی تعلق میگیرد و توسط انجمن مفاخر چاپ خواهد شد و کتابهایی در خصوص تبیین ابعاد شخصیتی خواهر دباغ در قالب رمان و روایتگری برای جوانان و نوجوانان در دست تدوین است و چاپ ۲۰ کتاب در کنگره پیش بینی شده است.
فاطمه رحمتی
انتهای پیام
منبع