به گزارش ایرنا، علاوه بر آنکه کتاب میفروشد کسانی نیز هستند که کتاب را به امانت در اختیار مخاطبان قرار میدهند، آنان یا در کتابخانههای موجود یا از طریق ارسال پستی یا به صورت سیار کتاب را به دست اهلش میرسانند.
کتابداران با چه سختیهایی روبرو هستند؟
عدهای از کتابداران چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش و جایگاه کتابخانهها در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، از کمبود منابع و کتابهای به روز در کتابخانهها و همچنین مشکلات معیشتی که این قشر دارند، سخن میگویند.
همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی، همایش تجلیل از کتابداران و کتابخوانهای برتر چهارمحال و بختیاری در مجتمع رفاهی لاله شهرکرد برگزار شد که آنان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، مشکلات معیشتی و چرخشی بودن ساعت کاری، پایین بودن پرداختی خود و کمبودن برخی منابع علمی و به روز در کتابخانهها را مهمترین مشکل خود با خبرنگار ایرنا عنوان کردند.
کمبود منابع مهمترین مشکل بر سر راه مطالعه
مسئول کتابخانه حافظ شهرکرد که ۲۲ سال است که به عنوان کتابدار فعالیت دارد گفت: کمبود منابع در کتابخانههای عمومی به خصوص برخی منابع آموزشی در رشتههای پزشکی، کامپیوتر و منابع درسی و کتابهای تست کنکور از مهمترین مشکلات است.
راحله شریفپور افزود: با توجه به گرانی کتاب و وضعیت اقتصادی خانوارها نبود تمام منابع در کتابخانههای عمومی یکی از عواملی است که می توان مانعی بر سر راه افزایش سرانه مطالعه باشد.
مسئول کتابخانه حافظ شهرکرد و کتابدار نمونه استانی خواستار غنیشدن کتابخانههای عمومی به تمامی منابع علمی و منابع کتاب شد و گفت: این مساله به عنوان یکی از مهمترین خواستههای کتابداران و همچنین مردم به خصوص خانوادههای که فرزند دانشجو و پشت کنکوی دارند،قرار دارد.
به گفته وی، تهیه کتابهای کمک آموزشی از سیاستهای نهاد عمومی کتابخانهها نیست و باید در دولت اعتبار و بودجهای به نهاد کتابخانهها تخصیص دهد تا کتابهای کمک آموزشی و علمی تهیه و به صورت امانت در اختیار مردم قرار داده شود.
وی با اشاره به همراهی مردم برای تامین کتابهای کمک آموزشی در قالب نذر کتاب گفت: با توجه به اینکه محتوای کتابهای آموزشی و تخصصی به صورت سالانه تغییر پیدا میکند و امکان خرید سالانه این منابع برای نهاد عمومی کتابخانهها وجود ندارد، اجرای نذر کتابهای آموزشی و علمی در کتابخانههای عمومی استان اجرا میشود.
شریفپور افزود: در این طرح سالانه تعداد زیادی از کتابهای کمک آموزشی افرادی که در کنکور سراسری قبول شدهاند به کتابخانههای عمومی استان اهدا میشود که این امر نیاز به فرهنگسازی بیشتر دارد تا بتوان با کمک مردم منابع آموزشی را در تمام کتابخانههای عمومی غنی کند.
وی در ادامه با اشاره به تغییراتی که در ۲ دهه اخیر در کتابخانههای عمومی ایجاد شده است گفت: کتابخانههای عمومی در این مدت سیستمی شدهاند، در حالی که در سالهای گذشته افراد کتابها را با برگهدان انتخاب میکردند و امروز اعضای کتابخانهها میتوانند کتابهای مورد نیاز خود را از هر نقطه از کشور به صورت اینترنتی انتخاب کنند.
منبع کتابهای حوزه کودک و نوجوان در کتابخانههای عمویم ضعیف است
یکی از کتابداران بخش کودک و نوجوان کتابخانه مولوی شهرکرد که به عنوان کتابدار نمونه استانی انتخاب شده است با تاکید بر اینکه منابع کتابخانهها باید مرتب به روز شود میگوید: منابع حوزه کودک و نوجوان در کتابخانههای عمومی استان ضعیف است.
سمیه حسینی افزود: با توجه به اینکه کتابداران استان به خصوص کتابداران حوزه کودک و نوجوان با حضور در مدارس به فرهنگسازی در زمینه مطالعه و کتاب و کتابخوانی میپردازند، آنگونه که باید منابع مناسب برای کودکان و نوجوانان در اختیار کتابخانهها نیست.
به گفته وی، هماکنون کتابهای زیادی در بخش کودک و نوجوان در کشور در حال چاپ است، اما متاسفانه برای به روز شدن منابع کتابخانههای عمومی زمان زیادی نیاز است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه کتابهای کمک درسی در کتابخانهها کم است و یا منابعی که موجود است به روز نیست و باید فرهنگ اهدای کتاب به کتابخانهها در این حوزه بیشتر در بین مردم نهادینه شود.
حسینی میگوید: کتابداران به صورت شیفتی کار میکنند و یک هفته صبح کار و یک هفته عصر کار هستند و در کنار فعالیت در حوزه کتابداری به کارهای جانبی برای فرهنگسازی در زمینه افزایش سرانه مطالعه فعالیت دارند، دریافتی و حقوق و مزایای کتابداران ناچیز است.
به گفته وی، کتابداران با حضور در مدارس و همچنین در کتابخانهها، برنامههای مختلف معرفی کتاب،خوانش کتاب، جمع خوانی کتاب، نشستهای کتابخوان را برگزار میکنند.
بیشتر بخوانید:
گمشدن کلمات کودکانه در رقابت کتاب و فضای مجازی
منابع محدود بریل، مشکل عمده کتابخوانی نابینایان
مسئول کتابخانه نابینایان شهرکرد نیز با اشاره به اینکه منابع محدود بریل، مشکل عمده کتابخوانی نابینایان است میگوید: هم اکنون منابع محدودی به خصوص در بریل وجود دارد و در برخی موضوعات کتاب بریل وجود ندارد.
اکرم علیبابایی افزود: وضعیت کتابهای صوتی نسبت به بریل کمی بهتر است، اما برای تهیه کتاب صوتی حرفهای به استودیوی ضبط و میکروفون باکیفیت و امکانات سختافزاری نیاز است که با امکانات ناچیز این امکان وجود ندارد.
به گفته وی، هم اکنون ساختمان کتابخانه نابینایان شهرکرد در دست ساخت است و با احداث این فضا و مناسب سازی آن و تجهیز این فضا به بخشهای مختلف از جمله کتابهای صوتی و درشت نمای الکترونیک میتوان مشکلات نابینایان و کم بینایان را رفع کرد.
۱۱۵ کتابدار در چهارمحال و بختیاری فعالیت دارند
مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری گفت: هم اکنون ۱۱۵ کتابدار در استان فعالیت دارند که ۷۰ نفر از این تعداد زنان هستند.
احمد فرهادی افزود: در استان ۶۸ باب کتابخانه نهادی، مشارکتی و پیشخان خدمات کتابخانهای در استان فعال است که از این تعداد، ۵۷ باب کتابخانه نهادی، ۶ باب کتابخانه مشارکتی و ۵ باب پیشخان خدمات کتابخانهای است.
به گفته وی، در کتابخانههای عمومی استان یک میلیون و ۵۷ هزار نسخه کتاب موجود است که در یک سال گذشته ۵۵۵ هزار نسخه کتاب به امانت گرفته شده است.
فرهادی افزود: در یکسال گذشته شامل ۶ هزار و ۲۱۱ نسخه کتاب و یکهزار و ۴۲۳ نسخه نشریه از محل منابع نهاد و ۸۸۸ نسخه کتاب به ارزش ۶۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات استان کتاب در اختیار کتابخانههای عمویم قرار گرفته است.
به گفته وی، در این مدت ۲ هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب نیز توسط مردم به کتابخانههای عمومی استان اهدا شده است.
وی درباره اهمیت و تأثیر به روز رسانی و تزریق منابع جدید به کتابخانهها گفت: تامین منابع متنوع و بهروز کمک میکند نیازهای مختلف اعضا برآورده و انگیزه بیشتری برای مراجعه به کتابخانهها ایجاد شود و کتابخانهها به مراکز پویای فرهنگی برای پاسخگوی به نیازهای اطلاعاتی و علمی اعضا تبدیل شود.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.
منبع