به گزارش ایکنا؛ هفته نخست آذر و ورود به آخرین ماه پاییز مخاطبان یار مهربان، فرهنگ و ادب از یکسو با رُخنمایی سرما نوید رسیدن زمستان را اینبار با ترنم هوای پاییزی دریافتند و از سوی دیگر تعدد برنامههای فرهنگی به ویژه در حوزه کتاب و ادبیات، سرمای «آذر» پاییزی را برای همدلان نشان روشن کتاب، کتابخوانی و علاقهمندان رویدادهای فرهنگی به گرمای دلنشین ادبیات بدل ساخت.
عدم بازنمایی روح دفاع مقدس به نسل جوان؛ سوءاستفاده از تقریظهای رهبری؛ اتفاقی تلخ از ادبیات پایداری؛ فعالیت ادبی باورمند و تأثیر آن بر مخاطب؛ شعر انقلاب میراثدار فرهنگ ایرانی؛ اشاعه ارزشها با زبان ادب و هنر؛ روییدن سومین «نهال امید» از نهاد کتابخانهها و معرفی سرپرست معاون کتابخانه ملی از جمله عناوین مهمترین اخبار طی هفته جاری در حوزه فرهنگ و ادب به شمار میرود.
در ادامه گزیدهای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.
شعر پروانه نجاتی؛ سرود «هیهات مناالذله»
آیین رونمایی از مجموعه شعر «قدیس» سروده پروانه نجاتی در نشستی ادبی با همین نام؛ دوم آذر؛ با حضور جمعی از اهالی اندیشه و ادب کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان و هندوستان با مدیریت علیرضا قزوه و اجرای سیدمسعود علویتبار به میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد.
در بخشی از این مراسم رونمایی، رضا اسماعیلی؛ شاعر و پژوهشگر ادبی کشور، پروانه نجاتی را شاعری از «نسل آفتاب» دانست و تصریح کرد: خانم نجاتی از شاعران پیشکسوت انقلاب و دفاع مقدس است. شاعری که به اعتبار شهید سرودههایش، بیش از دیگر شاعران، نامش با فرهنگ ایثار و شهادت گره خورده است. این حضور مبارک، نشانه اعتقاد و باورمندی او به آرمانها و ارزشهای برآمده از انقلاب اسلامی است.
اسماعیلی افزود: غزلهای روشن و زلال خانم نجاتی، آیینه تمامنمای استقامت و پایداری ملتی است که با تحمل تمام مصائب، پای آرمانهای انقلاب ایستاده و به ذلت تن نداده است. آری، او شاعر آب، آفتاب و انقلاب است. شاعر «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی»، «ما ملت امام حسینیم» و «هیهات منا الذله» است.
متن کامل گزارش مذکور در اینجا قابل دسترس است.
عدم بازنمایی روح دفاع مقدس به نسل جوان
آیین تجلیل از نویسندگان کتابهای تقریظ شده توسط مقام معظم رهبری با نام «قلمهای آسمانی»، چهارم آذر همزمان با برگزاری آیین رویداد «قهرمان ملی» برگزار شد.
علیرضا زاکانی؛ در بخشی از این آیین تجلیل با اشاره به آنکه آنچه امروز در حوزه فرهنگسازی به واسطه کتاب در حوزه ادبیات دفاع مقدس باید صورت بگیرد در حقیقت بازنمایی فرهنگ حاکم بر روح دفاع مقدس است خاطرنشان کرد: این همان مؤلفه فرهنگی است که امروز تلاش دشمنان برای نفی آن استوار شده است.
شهردار تهران با اشاره به آنکه گمشده امروز جامعه ما همین بازنمایی فرهنگ روح دفاع مقدس میان نسل نوجوان و جوان امروز است تصریح کرد: اگر بتوانیم این روح حاکم را میان نسل امروز و در میان عموم جامعه سرایت دهیم شاهد تسری آن در حوزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خواهیم بود و اینگونه میتوان جامعه را متحول کرد.
متن کامل سخنان مسئولان و مدعوان حاضر در مراسم «قلمهای آسمانی» در اینجا قابل دسترس است.
اتفاقی تلخ در ادبیات پایداری
برج میلاد تهران روز چهارم آذر با میزبانی از تنی چند از نویسندگان شناخته شده عرصه ادبیات دفاع مقدس، پایداری و مقاومت کشورمان چون محمدرضا سرشار؛ گلعلی بابایی؛ محسن مؤمنیشریف؛ داوود امیریان؛ علیرضا فدوی؛ سیدناصر حسینیپور؛ اصغر کاظمی؛ وجیهه سامانی؛ محبوبه معراجیپور؛ سمانه خاکبازان؛ گلستان جعفریان؛ مهناز فتاحی؛ معصومه سپهری؛ فاطمه دوستکامی؛ معصومه میرابوطالبی؛ رحیم مخدومی؛ صباح پیری و سعید علامیان ضمن برگزاری نشست آسیبشناسی ادبیات دفاع مقدس به تجلیل از نویسندگانی پرداخت که پیش از این آثار مکتوب آنها مزین به تقریظ مقام معظم رهبری شده بود.
داود امیریان از جمله نویسندگان حاضر در این رویداد که کتاب «خداحافظ کرخه» وی مزین به تقریظ رهبری شده بود در این نشست گفت: اگر تقریظهای مقام معظم رهبری بر حوزه ادبیات دفاع مقدس نبود امروز بدون تردید ما شاهد ادامه حیات گونهای به نام ادبیات دفاع مقدس، مقاومت و پایداری نبودیم.
وی تصریح کرد: نکته تلخ ماجرا این است که برخی از نهادها و سازمانها از کتابهای تقریظ شده به جای حُسنِ استفاده؛ سوءاستفاده میکنند. تلخترین اتفاق آن است که طی چند وقت اخیر شاهدیم برخی از سازمانها و نهادها تنها در شرایطی با نویسندگان قرارداد امضا میکنند که اثرشان مورد تقریظ رهبری قرار گیرد و از این تلختر برای ادبیات دفاع مقدس نمیتوان تصویری متصور بود.
برای مطالعه آرای نویسندگان حاضر در این رویداد در مسیر آسیبشناسی ادبیات دفاع مقدس، پایداری و مقاومت میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
فعالیت ادبی باورمند و تأثیر آن بر مخاطب
آیین پاسداشت مجاهدتهای رزمندگان حزبالله لبنان و رونمایی از کتاب «عایده» ۵ آذر در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم؛ سیدعبدالله صفیالدین گفت: فعالیت ادبی و هنری اگر با باور قلبی انجام شود تأثیراتش از سخنرانی بیشتر خواهد بود. شهید سیدحسن نصرالله شخصیتی بینظیر در جهان امروز است که باید الهامبخش کتابها و فیلمهای بسیار باشد.
وی با بیان اینکه هر روز پیروزیهای بزرگی در جبهه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی رقم میخورد، اظهار کرد: نوشتن کتاب درباره شهدای مقاومت و خانوادههای آنها کار بزرگی است چرا که به واسطه این کتب جریانسازی فرهنگی رقم میخورد و سبب اشاعه آموزههای مقاومت در منطقه میشود.
متن کامل گزارش رونمایی از کتاب «عایده» و مشروح سخنان مسئولان و مهمانان حاضر در این رویداد، اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.
شعر انقلاب؛ میراثدار فرهنگ ایرانی
نشست خبری هجدهمین جشنواره «شعر جوان سوره»، ۶ آذر در سالن طاهره صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم عرفانپور گفت: شعر پارسی، پاسدار کیان فرهنگی و هویتی ما است. امروز جوانان پیشتاز شعر هستند؛ جوانانی که در دهههای گذشته نخستین حرفها را در حوزه شعر انقلاب زدهاند. از روزهای آغازین پس از پیروزی انقلاب، جوانان بودند که در عرصه شعر و ادب انقلاب پیشرو شدند.
رئیس مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: ظرایف و زیباییهای شعر انقلاب، ناشی از ذوق و سلیقه جوانان دغدغهمند است و در زمان حال نیز اگر میخواهیم میراثدار خوبی برای فرهنگ ایرانی باشیم باید جایگاه شعر انقلاب را بشناسیم.
مشروح گزارش این نشست خبری در اینجا قابل مطالعه است.
اشاعه ارزشها با زبان ادب و هنر
آیین اختتامیه پنجمین کنگره ملی «شعر فخر ایران»؛ شش آذر با حضور مقامات لشکری و کشوری خانواده شهدا در حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم حجتالاسلام والمسلمین سیدمهرداد حسینی سیدانی، معاون فرهنگی سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت زهرا (س) گفت: محورهای این کنگره به سبک زندگی ایرانی اسلامی شهید فخریزاده و استکبارستیزی و صهیونیستستیزی این شهید برمیگردد. این کنگره سال آینده به صورت بینالمللی برگزار خواهد شد.
حسینی سیدانی افزود: تلاش میکنیم با زبان ادب و هنر در جهت اشاعه ارزشها قدم برداریم و کنگره شعر اربعین و کنگره شهید فخریزاده از جمله این اقدامات است.
مشروح کامل آیین اختتامیه و اسامی برندگان پنجمین کنگره ملی «شعر فخر ایران» در اینجا قابل دسترس است.
روییدن سومین «نهال امید» از نهاد کتابخانهها
نهاد کتابخانههای عمومی کشور با توجه به اهمیت قصهگویی در افزایش انگیزه و ایجاد علاقه به فعالیتهای فرهنگی و اثربخشی زبان قصه، سومین دوسالانه ملی قصهگویی «نهال امید» را با هدف ترویج قصهگویی و نقالی و شناسایی، تشویق و بهرهمندی از توانمندیهای کتابخانههای عمومی برگزار میکند.
ارج نهادن به سنت قصهگویی و نقالی و گسترش خدمات کتابخانه به عنوان یک پایگاه فرهنگی-اجتماعی به ویژه برای مخاطب کودک و نوجوان؛ شناسایی استعدادها، تشویق، پرورش و بهرهمندی از توانمندی کتابداران و اعضای کتابخانههای عمومی در ترویج و توسعه مسئله «خواندن»؛ حمایت از جریان مردمیسازی هنر قصهگویی و نقالی در تقویت و تعالی فرهنگ مطالعه در کتابخانههای عمومی و حرکت در راستای تحقق «سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید» و عمومیسازی فرهنگ خواندن، از اهداف سومین جشنواره قصهگویی «نهال امید» است.
معرفی سرپرست معاون کتابخانه ملی
غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان، طی حکمی رضا شهرابی را به عنوان سرپرست معاونت کتابخانه ملی منصوب کرد.
رضا شهرابی در کارنامه کاری خود، مسئولیتهای مختلف فرهنگی و علمی را بر عهده داشته است. ازجمله فعالیتهای او میتوان به مدیرکل زیرساخت و پشتیبانی فناوری اطلاعات و مدیرکل اطلاعرسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اشاره کرد.
تازههای کتاب
یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازههای نشر و کتابهایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشیهای باز کردند.
در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت میپردازیم.
کتاب «سِتّی» نوشته علیاصغر عزتیپاک توسط انتشارات زائر منتشر و روانه بازار نشر شد. این کتاب روایتی از زندگی و زمانه حضرت معصومه(س) است.
«پسر نخلهای پریبرگ» با روایت جذاب هویت بازمانده جنگ دزفول به قلم حسین قربانزاده خیاوی توسط سوره مهر منتشر شد.
رمان «یک عاشقانه آرام» نوشته نادر ابراهیمی با همت انتشارات امیرکبیر به چاپ هفتادوچهارم رسید.
کتاب «قلب زمین مال ماست؛ روایتی مستند از جنگ نابرابر در والفجر مقدماتی» اثر گلعلی بابایی و حسین بهزاد توسط نشر ۲۷ بعثت به چاپ سوم رسید.
کتاب «جنگ و دولت در خاطرات سیدمحمد صدر» به قلم محمد قبادی با روایت خاطرات ناگفته سالهای دفاع مقدس در انتشارات سوره مهر به چاپ رسید.
گزارش از امین خرمی
انتهای پیام
منبع