فرار یوزپلنگ میاندشت از پرتگاه انقراض + فیلم

به گزارش ایرنا، منطقه میاندشت شهرستان جاجرم در دهه ۹۰ به عنوان زیستگاه مولد و زایشگاه یوزپلنگ محسوب می شد، ‌ توله یوزها پس از تولد در این منطقه برای توسعه قلمرو خود به سمنان می رفتند، ‌ اما در سال های اخیر این گونه زیبا در این منطقه مشاهده نشد.

محیط‌بانان پناهگاه حیات وحش میاندشت در سرشماری پاییزه موفق به مشاهده و ثبت فیلم از سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در داخل منطقه شدند، مشاهده ای که حکایت از فاصله گرفتن این گونه زیبا از پرتگاه انقراض دارد.

مشاهده خانواده یوزپلنگ ها در میاندشت در حالی است که این گونه گربه سان در ۶ سال گذشته در این منطقه خودنمایی نکرده است و این بازگشت به زیستگاه شاید آغازی برای زیست مجدد این حیوان در میاندشت باشد.

مسوولان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی، اقدامات انجام شده در منطقه میاندشت از جمله تامین امنیت، غذا و آب مورد نیاز را دلیل بازگشت یوزها به زیستگاه خود می دانند.

تلاش محیط بانان در منطقه میاندشت سبب شده تا جمعیت آهوان به عنان طعمه اصلی یوزپلنگ، جمعیت مناسب باشد، همچنین در این سال ها تامین و توزیع علوفه مورد نیاز آهوان و تامین آب مورد نیاز در آبشخورها سبب شده تا وضعیت زیستگاه آهوان مناسب شود.

بازگشت یوز پس از ۶ سال

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: بازگشت یوزها به میاندشت، پس از ۶ سال محیط بانان را به وجد آورد و در این سال ها این گربه سان زیبا در حاشیه های میاندشت مشاهده می شد اما این اولین باری است که این حیوان در داخل منطقه خودنمایی کرده است.

احمد صفرزاده اظهار کرد: منطقه میاندشت در دهه ۹۰ به عنوان زیستگاه مولد یوزپلنگ ها شناخته می شد، این منطقه زایشگاه یوزپلنگ ها و محلی امن برای این حیوان بود، اما در سال های اخیر اثری از این گونه در داخل میاندشت نبود، ‌ البته ما در این سال ها به گونه ای عمل کردیم که شرایط برای زیست این گربه سان بهبود یابد.

حفاظت از جمعیت آهوان، تامین آب مورد نیاز حیات وحش و نیز جلوگیری از شکارهای غیرمجاز آهوان و تلاش برای خروج گله های دام از منطقه سبب شد تا شرایط برای حضور دوباره یوزپلنگ در میاندشت مهیا شود

وی تصریح کرد: تامین امنیت، آب و غذا از فاکتورهای مهم برای بهبود شرایط زیستگاه حیات وحش است در این باره حفاظت و صیانت از جمعیت آهوان، تامین آب مورد نیاز حیات وحش منطق و تلاش برای خروج گله های دام از منطقه سبب شد تا شرایط برای حضور دوباره یوزپلنگ آسیایی در پناهگاه حیات وحش میاندشت مهیا شود.

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم افزود: جمعیت آهوان در دشت میاندشت در سال های اخیر به صورت قابل توجهی افزایش یافته است و این امر به معنای نداشتن دغدغه برای تامین طعمه یوز آسیایی است.

وی اظهار کرد: یکی از دغدغه ها در این منطقه، حضور دامداران و سگ های گله است که امنیت یوزپلنگ ها را تهدید می کند در این زمینه با خروج بخشی از دام ها که منجر به مدیریت سگ های گله شده، امنیت زیستگاه هم افزایش یافته است.

صفرزاده خاطرنشان کرد: میاندشت اقلیم گرم و خشک دارد و در سال های اخیر متاثر از کاهش بارندگی ها و وقوع خشکسالی، تامین آب را با چالش روبه رو کرده است، در این سال ها آبرسانی سیار به صورت منظم انجام شده است و آبشخورها به صورت مستمر پر آب شده است تا آسیب کمتری به حیات وحش وارد شود.

وی افزود: ایجاد بندهای خاکی، استخرهای ذخیره آب و خرید یک ساعت آب از چاه های کشاوزی از جمله اقدامات در زمینه تامین آب پایدار منطقه است.

فرار یوزپلنگ میاندشت از پرتگاه انقراض + فیلم

«یوزکنام»؛ سپری برای حفاظت از یوز

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم با اشاره به اینکه یوزها در محدوده میاندشت جاجرم و خاتوران استان سمنان در تردد هستند گفت: برای تامین امنیت این گربه سان زیبا، طرح حفاظتی در محدوده یوزکنام پل ابریشم در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد، این طرح با مشارکت بخش خصوصی و با به کارگیری ۱۰ نفر یوزبان در حال اجرا است.

وی گفت: یوزپلنگ ها به طور مداوم بین ۲ منطقه میاندشت و توران در تردد هستند بر این اساس برای ارتقای امنیت این محدوده که به کریدور بین زیستگاهی موسوم است، یوزبانان در حال گشت زنی و پایش منطقه هستند.

طرح حفاظتی در محدوده «یوزکنام» پل ابریشم برای تامین امنیت این گربه سان زیبا در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد

صفرزاده افزود: محدوده حفاظت مشارکتی یوزکنام پل ابریشم به تازگی با مشارکت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و استانداری ۲ استان خراسان شمالی و سمنان مصوب شد.

مدیرحفاظت محیط زیست جاجرم خاطرنشان کرد: وسعت منطقه حفاظتی یوزکنام پل ابریشم حدود ۴۰۰ هزار هکتار است که در محدوده توران استان سمنان و پناهگاه حیات وحش میاندشت خراسان شمالی واقع است.

وی افزود: مناطق بیابانی جنوب خراسان شمالی بویژه میاندشت شهرستان جاجرم قابلیت های ویژه ای برای حضور و زیست یوزپلنگ دارد.

به گزارش ایرنا، مجموعه میاندشت شامل پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو با مساحتی بیش از ۸۵ هزار هکتار دومین زیستگاه پرجمعیت آهو در کشور و یکی از بهترین زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی محسوب می‌شود.

میاندشت شهرستان جاجرم زیستگاه حیات وحش شاخصی مانند آهو، گربه وحشی، کاراکال، کفتار، هوبره، قوچ و میش وحشی و زاغ بور است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

بیماری‌های تنفسی دلیل ۸۰ درصد مراجعه به بیمارستان امام رضا(ع) بجنورد

دکتر احمد وثوقی مطلق روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: هر سال همزمان با …