به گزارش ایرنا، آنچه که در برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور درباره صنعت بیمه مورد توجه قرار دارد، توسعه فراگیر و تعمیق فرهنگ بیمه در سطح جامعه است اما صنعت بیمه در گلوگاه توسعه خراسان شمالی متوقف شده است.
جایگاه بین المللی هر کشوری در گرو رشد و توسعه اقتصادی آن کشور است و صنعت بیمه نیز به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی محسوب می شود ولی این صنعت در خراسان شمالی با مسایل و مشکلاتی رو به رو است.
کارشناسان حادثه خیز بودن منطقه و فرار صنایع بزرگ استان از سرمایه گذاری در صنعت بیمه و شرایط ضعیف اقتصادی استان را دلیل این امر می دانند و معتقدند که رسانه ها باید در این زوینه ورود کنند تا سود صنایع بیمه بیشتر شود.
مهران ساری، رییس شورای هماهنگی شرکتهای بیمههای خراسانشمالی در گفت و گویی با ایرنا چالش های این صنعت را بیشتر بررسی می کند.
ایرنا: اصلی ترین چالش های صنعت بیمه در خراسان شمالی چیست؟
ساری : کاهش نقدینگی خانوادهها مهمترین چالش در حوزه صنعت بیمه استان است چرا که هر فعالیت بیمه ای به شرایط اقتصادی، وضعیت معیشتی و درآمدی خانوارها بستگی دارد که اگر فشار اقتصادی بر مردم باشد برای گذران زندگی برنامه ریزی و اولویت بندی خواهند کرد.
شرایط اقتصادی کنونی خانوادهها پایین است و این امر موجب شده برای هزینه اولویت بندی شود و تامین خوراک، مسکن، پوشاک، بهداشت، درمان، تحصیل و سایر موار در اولویت قرار گیرد و در نهایت اگر نقدینگی داشته باشند دنبال اولویت های همچون بیمه می روند.
سرانه درآمد استان خراسان شمالی در آخرین سرانه درآمدی کشور قرار دارد و درنهایت موجب کاهش نقدینگی و چالش در صنعت بیمه استان می شود.
ایرنا: حادثه خیز بودن استان در صنعت بیمه چه تاثیری گذاشته است؟
ساری: به هر میزان حوادث طبیعی و بلایا در منطقه ای زیاد باشد و همچنین وضعیت جاده ها مناسب نباشد در نهایت خسارت ها زیاد و صنعت بیمه با مشکلات اساسی مواجه خواهد شد و نسبت تولید درآمد و پرداخت خسارت ها نامتوازن می شود.
اکنون ۶۰ درصد خسارت پرداختی در این استان مربوط به بیمه حوادث رانندگی در بخش جانی و مالی است که این موضوع باعث پرداختی های زیادی در این بخش می شود در حالی که وضعیت جاده ها و محور های ارتباطی سایر استان ها به نسبت بهتر است.
حادثه خیز بودن این استان سبب شده تا نسبت خسارت های پرداخت شده به بیمه گذاران پنج تا ۱۰ درصد بالاتر از میانگین کشوری باشد.
تغییرات آب و هوایی از جمله بارش های سیل آسا از دیگر عوامل و چالش های صنعت بیمه در این خطه است و شرکتهای بیمهای استان در هشت ماهه امسال ۱۱ هزار میلیارد ریال خسارت به بیمه گزاران پرداخت کردند در حالی که ۱۸ هزار میلیارد ریال درآمد داشتند.
نسبت خسارت حق بیمه تولید شده به حق بیمه پرداختی در استان ۶۰ درصد است اما این شاخص در کشور کمتر از این میزان است که این شاخص نشان می دهد که خراسان شمالی به نسبت سایر استان ها دارای حوادث های طبیعی و حادثه های رانندگی بیشتری است.
ایرنا: ارتباط صنایع داخلی استان به شرکتهای بیمهای چگونه است؟
ساری: اکنون برخی صنایع خراسان شمالی با اینکه در داخل استان فعال هستند از خرید بیمه های داخلی خودداری و بیمه های خود را از استان های بزرگ همچون تهران خریداری می کنند.
سه صنعت بزرگ استان شامل پتروشیمی خراسان، لوله گستر و فولادگستر بیمه خود را از شرکت های خارج استان خریداری می کنند و برآورد می شود سالانه سه هزار میلیارد ریال پول مربوط به حق بیمه این واحدهای صنعتی بزرگ در دیگر استان ها گردش دارد.
تعدادی از صنایع این خطه به تازگی بیمه های خود را به استان منتقل کرده اند و کمک بسیار موثری در گردش مالی شرکتهای بیمه ای دارند و تقاضا می شود که سه صنعت مادر نیز در این راستان پیشقدم شوند.
ایرنا: بیشترین سهم بیمهای استان مربوط به کدام حوزه است؟
ساری: ۶۰ درصد از سهم بیمه ای استان مربوط به بیمه شخص ثالث و پس از آن بیشترین سهم مربوط به بیمه های درمان تکمیلی است.
خودداری مالکان برخی وسایل نقلیه از بیمه از دیگر چالش ها است و هنوز برخی از خودروها و موتورسیکلت های داخل استان بدون بیمه در حال تردد هستند و مطالبه صنعت بیمه، مجاب کردن این مالکان به خرید بیمه است.
سهم استان از پرداخت حق بیمه از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ روند رو به رشد داشته و از ۶۳ به ۶۶ صدم درصد افزایش یافته است با وجود این رشد اما از برنامه عقب هستیم.
ایرنا: آیا سند تحول و پیشرفت صنعت بیمه در استان تدوین شده است؟
ساری: سند تحول و پیشرفت صنعت بیمه در استان پارسال در یک اقدام نوآورانه تدوین شد که پس از ویرایش نهایی به زودی و به مناسبت هفته بیمه در سال جاری رونمایی می شود.
اکنون ضریب نفوذ بیمه در استان با ۲.۶ درصد است که بر اساس سند تحول و پیشرفت باید افزایش یابد، در برنامه ششم توسعه ضریب نفوذ بیمه را هفت درصد برآورد کرده اند اما متاسفانه در این خصوص روند رو به رشدی نداشته ایم و از برنامه عقب هستیم.
میانگین ضریب نفوذ بیمه در کشور نیز ۲. ۱۴ درصد است.
ضریب نفوذ بیمه از حق بیمه تولیدی به تولید ناخالص داخلی محاسبه می شود که با درآمد، رشد اقتصادی، فعالیت و رونق کارخانه ها، اصناف و کسبه تاثیر مستقیمی در آن دارد.
ایرنا: چه میزان خسارت به بیمه شدگان پرداخت شد؟
ساری: شرکتهای بیمهای استان در هشت ماهه امسال ۱۱ هزار میلیارد ریال خسارت به بیمه گزاران پرداخت کردند.
میزان حق بیمه دریافت شده از خریداران بیمه در این مدت ۱۸ هزار میلیارد ریال گزارش شده است که بر این اساس معادل بیش از ۶۰ درصد حق بیمه دریافت شده، خسارت پرداخت شده است.
ایرنا: علت اعتراض مشتریان از بیمههای تکمیلی چیست؟
تعرفه های بالای حوزه درمان به ویژه حوزه پزشکی و دندانپزشکی یکی از چالش های اساسی در حوزه صنعت بیمه است و بیمه های تکمیلی برای کمک به هزینه های درمان ایجاد شده اند که بسیار مفید نیز هستند اما دریافت بیش از تعرفه های پزشکی از بیماران، ارایه خدمات در غیر مکان های غیر تخصصی و سایر موارد این حوزه را با چالش مواجه کرده است.
با وجود اینکه مردم تعرفه های پزشکی را بالا می دانند و در تامین آن دچار مشکل هستند اما بعضا در برخی از مطب ها و مراکز درمانی حتی بیش از تعرفه از بیماران هزینه دریافت می شود که این موارد در تعهد بیمه ای قرار ندارد.
نظارت ها و سخت گیری های سایر حوزه های غیر از بخش درمان بیشتر است و متاسفانه نظارت در حوزه بهداشت و درمان پایین است و اینک این امر به مطالبه ما تبدیل شده است.
اکنون پوشش بیمه های تکمیلی نیز رضایت مشتریان را تا حدودی جلب کرده است اما کامل نیست که این امر نیز به میزان حق بیمه ها ارتباط دارد، هر چه حق بیمه افزایش یابد ارایه خدمات نیز بیشتر می شود اما توان پرداخت حق بیمه نیز به دلیل کاهش درآمدها عملی نخواهد بود.
ایرنا: حرف آخر؟
ساری: رسانه ها در گسترش فرهنگ بیمه سازمان ها و دستگاه ها، شرکت های بیمه ای و اقشار تاثیر گذار جامعه نقش ایفا می کنند و این مهم را در بین خانوادهها نهادینه سازی کنند، بیمه باید به دغدغه خانواده ها تبدیل شود چرا که مخاطرات و ریسک ها در سطح جامعه افزایش یافته است.
خانواده ها باید برای آرامش خاطر، آینده نگری، جلوگیری از زیان و خسارت هنگفت در آینده در اثر اتفاق و یا حادثه و سایر موارد پیش بینی کنند که بیمه در این امر می تواند کمک رسان باشد اما برخی از خانواده ها هنوز بیمه را نپذیرفته اند.
وضعیت استقبال مردم استان از بیمه در مجموع مناسب است اما انتظار می رود با ترویج این فرهنگ، شاهد توسعه صنعت بیمه باشیم.
به گزارش ایرنا، اکنون ۲۳ شرکت بیمه ای در استان خدمات بیمه ای ارائه می کنند و یکهزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم در صنعت بیمه استان شاغل هستند.
خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند.
منبع