به گزارش ایرنا، پنبه گیاهی؛ گرما دوست که به هوای ملایم و فصل رشد بدون یخبندان حداقل ۲۰۰ روزه محتاج است و به آفتاب فراوان نیاز دارد و کمبود نور موجب افزایش رشد سبزینه ای و نقصان تولید غوزه می شود و خراسان شمالی تمامی شرایط رشد این گیاه اقتصادی را دارد.
شهرستان های مانه، سملقان، اسفراین، جاجرم، بجنورد و راز و جرگلان از مناطق پنبهکاری استان است که مانه و سملقان با سطح بیش از پنج هزار هکتار معادل ۷۵ درصد تولید این محصول را در استان دارد و بیشتر مزارع این استان زیر کشت ارقامی از قبیل «خرداد، ساجدی، کاشمر، ارمغان، لیدر، مای و گلستان، رقم ورامین» است.
محصول رقم ساجدی در پنبه زارهای این استان از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است به دلیل اینکه محصول زودهنگام برداشت می شود گیاه سبز و وش پنبه سفید و تمیز است و همراه محصول خار و خاشاکی وجود ندارد.
سطح زیر کشت پنبه در سال زراعی جاری ۱۱ هزار هکتار است و کشاورزان استان در سال زراعی گذشته ۹ هزار و ۷۰۰ هکتار پنبه کشت کردند و دلیل افزایش سطح زیر کشت، افزایش قیمت وش پنبه در سال زراعی گذشته، ترویج کشت قراردادی و مساعدتهای کارخانجات پنبه پاکنی در توزیع بذر به شمار می رود.
کشت پنبه در ۱۱ هزار هکتار
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: سال زراعی جاری کشت پنبه در سطح ۱۱ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان انجام شد و پیش بینی می شود که در سال زراعی جاری حدود ۳۰ هزار تن وش پنبه برداشت شود.
وحید صباغ اظهار کرد: خراسان شمالی در کشت محصول صنعتی و استراتژیک پنبه رتبه پنجم کشوری را دارد.
وی از کشاورزان خواست تا از بذور اصلاح شده و ارقام مناسب استفاده کنند چرا که موجب افزایش راندمان تولید و کاهش هزینه ها می شود.
خراسان شمالی در کشت محصول صنعتی و استراتژیک پنبه رتبه پنجم کشوری را دارد
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی به کشاورزان افزود: مراحل بذر پاشی را در راستای کاهش هزینه ها و بالا بردن راندمان تولید با دستگاه ها انجام دهند و با این اقدام در مصرف بذر نیز صرفه جویی خواهد شد و همچنین کشاورزان می توانند در فصل برداشت نیز به شکل مکانیزه برداشت کنند.
وی تصریح کرد: بیشتر زمین های کشاورزی استان زیر کشت ارقامی از قبیل خرداد، ساجدی، کاشمر، ارمغان، لیدر، مای و گلستان و رقم ورامین می رود.
صباغ گفت: سال زراعی گذشته ۲۶ هزار تُن وش پنبه از ۹ هزار و ۱۵۰ هکتار از کشتزارهای استان برداشت شد.
لزوم ترویج کشاورزی قراردادی در کشت پنبه
وی بیشترین سطح زیر کشت پنبه را مربوط به کشتزارهای شهرستان های مانه و سملقان دانست و گفت: وش تولیدی پنبهزارهای خراسان شمالی در چند سال اخیر به صورت قراردادی به فروش میرود، کشاورز در روش قراردادی با صاحبان صنایع و کارخانهها برای خرید محصول قراردادی را منعقد میکند تا محصول را براساس برنامه تولید و به فروش رساند.
کشاورزی قراردادی نتایج مثبتی در حل معضل تامین مالی و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارد
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: کشاورزی قراردادی نتایج مثبتی در گسترش صنایع تکمیلی و تبدیلی، حل معضل تامین مالی و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارد.
صباغ با بیان اینکه متوسط برداشت وش پنبه از سطح پنبه زارهای خراسان شمالی سه تن در هر هکتار است، گفت: در این استان طی سال های مختلف پنج تا ۱۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت پنبه می رود که بحث اقتصادی آن برای این خطه از اهمیت زیادی برخوردار است.
آفت زدایی ۱۷ هزار هکتار از مزارع پنبه
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسانشمالی در این خصوص گفت: کار مبارزه با آفات و بیماریهای محصول پنبه سال زراعی جاری در سطح ۱۷ هزار هکتار از کشتزارهای استان انجام شد و از مجموع این سطح ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار مربوط به مبارزه با کرم غوزه پنبه است که مهمترین آفت این محصول را محسوب می شود.
محمد رضایی با بیان اینکه کشاورزان خراسان شمالی در سال جاری هشت هزار و ۵۰۰ هکتار از کشتزارهای خود را به پنبه اختصاص دادند، افزود: بیش از ۹۰ درصد سطح زیر کشت پنبه مربوط به شهرستان های مانه و سملقان و بیشتر تک محصولی است.
کار مبارزه با آفات و بیماریهای محصول پنبه سال زراعی جاری در سطح ۱۷ هزار هکتار از کشتزارهای استان انجام شد
آفت کرم غوزه پنبه، کرم طوقه بر (اگروتیس)، کارادرینا، پروانه گاما، کرم خاردار پنبه، مینوز برگ پنبه، تریپس، سنگ تخم پنبه، سنگ غوزه پنبه ، شته ها، و آفت عسلک از جمله این آفات در پنبه است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: پنبه محصولی است که از نظر آفات و بیماری ها از تنوع زیادی برخوردار است و به نوعی تعداد عوامل خسارت زا باید از قبل کشت تا بعد از برداشت جلوگیری شود.
رضایی خاطرنشان کرد: در مجموع آفات پنبه مربوط به اول فصل، دوره داشت و برداشت است که کشاورزان باید با توجه به هشداری های کارشناسان مبارزه را در برنامه خود قرار دهند.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این میزان ۳۰۰ هزار هکتار زراعی و مابقی باغی است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند. بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.
حدود ۴۴ درصد از جمعیت یک میلیون نفری این استان در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است.
منبع