واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

به گزارش ایرنا، نمی‌دانم این روز برای افراد دارای معلولیت تجدید خاطرات تلخ ناشی از نقص عضو بودن است یا در واقع فرصتی برای این قشر تا از این موقعیت استفاده کرده و با نمایش توانمندی خود به دیگران درس دهند.

برای چگونگی نگارش گزارش امروز سوژه‌های زیادی به ذهنم می‌آید، نوشتن از مشکلات جسمی و هزینه‌های سنگین درمانی معلولان، نوشتن از مشکل اشتغال، نوشتن از مشکلات تجرد و ازدواج، نوشتن از مشکل عدم مناسب‌سازی محیط‌های عمومی برای تردد آزادانه آن‌ها، عدم مناسب‌سازی خودروهای عمومی ویژه جابه جایی معلولان، نوشتن از نگاه‌های ترحم‌آمیز مردم به جامعه معلولان که خوشایند این قشر نیست و یا نوشتن از زندگی معلولان موفق که بر خلاف تصورهای عامیانه مردم هستند.

اگرچه امروز فرصتی برای بیان مشکلات جامعه معلولان است اما به جای پرداختن به مشکلات این افراد، معرفی معلولان موفق را به عنوان سوژه انتخاب و با بررسی کوتاه موفق به دریافت کارنامه زندگی چند معلول موفق استان می‌شوم که همگی ترجمان دنیایی از توانمندی هستند.

افرادی که اگرچه معلولیت دارند اما موفقیت‌هایی دارند که فراتر از یک فرد سالم بوده و با تأمل می‌توان دریافت که همین مسأله به جای نقص عضو آن‌ها را متفاوت از مابقی افراد، عادی می‌کند.

مصداق و سوژه اصلی این گزارش را به «رسول بوسانه» اختصاص می دهم، معلولی که مردادماه امسال پس از مشاهده دود و آتش بر فراز ارتفاع‌های سیروان که دل و دیده علاقه‌مندان به طبیعت را می‌سوزاند و کور می‌کرد با تنها پایش، مسافتی سخت و طولانی را تا محل آتش سوزی طی کرد.

او داوطلبانه در مهار آتش‌سوزی عرصه‌های طبیعی ارتفاع سخت گذر «قلارنگ» در فصل تابستان امسال حضور و اقدامش در مهار آتش‌سوزی در حالیکه با یک پا و کمک دست‌ها خود را روی زمین می‌کشید و برای کمک پیراهنش را در آورد تا با آن شعله‌های آتش را خاموش کند، دیدنی و تحسین‌برانگیز بود.

انتشار تصویر تلاش این معلول جسمی حرکتی در مهار آتش بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های مختلف و فضای مجازی داشت، تصویر رسول در خاموش کردن آتش مشارکت و صحنه‌ای زیبا از احساس مسئولیت، انسانیت و مشارکت را به نمایش گذاشت، هرچند تصویر به تنهایی نشان نمی‌دهد که رسول با چه سختی به دامنه و ستیغ قلارنگ افسانه‌ای رسید.

این معلول بلندهمت، با وجود اینکه در یک حادثه یک پایش را از دست می‌دهد ولی با اراده‌ای مثال‌زدنی با فعالیت در زمینه‌های مختلف کشاورزی، بنایی، فعالیت‌های داوطلبانه و غیره چهره‌ای فعال با پشتکاری قوی از خود به نمایش گذاشته و واژه «معلولیت محدودیت نیست» را معنا بخشیده است.

سوژه بعدی را به «مریم دارابی» اختصاص می‌دهم، از افراد دارای معلولیت جسمی، حرکتی شهرستان آبدانان با تحصیلات دکترای تاریخ علم و فناوری، معلم و مدرس دانشگاه که تمامی مقاطع تحصیلی را در دانشگاه دولتی گذرانده است.

وی تحصیل در مقطع کارشناسی را سال ۱۳۸۴ در دانشگاه دولتی ارومیه آغاز و سپس سال ۱۳۸۸ با رتبه ۴۰۰ وارد دانشگاه تربیت معلم تهران برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد شد و سرانجام سال ۱۳۹۳ با رتبه ۳۰ در مقطع دکترا در پژوهشگاه علوم انسانی تهران پذیرفته شد.

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

این بانوی نخبه علمی سال ۱۳۹۲به عنوان دختر برتر استان معرفی و تاکنون چهار مقاله علمی، پژوهشی و همایشی از وی چاپ و در تمامی مقاطع تحصیلی همواره معدل الف بوده و چند دوره در زمان تحصیل به عنوان دانشجوی فعال فرهنگی انتخاب و معرفی شده است.

این بانوی موفق که متأهل و دارای یک فرزند است علاوه بر اینکه حافظ ۱۲ جزء قرآن کریم است در رشته ترتیل قرآن نیز فعالیت داشته و کسب مقام سوم مسابقات ملی دانشجویی و مسابقات قرآنی ویژه جامعه هدف سازمان بهزیستی کشور را در کنار موفقیت‌های علمی‌اش ثبت کرده است.

«مهدی هواسی‌زاده» دیگر معلول موفق ایلامی است، متولد سال ۱۳۶۸ و از ورزشکاران دارای معلولیت جسمی، حرکتی جامعه هدف بهزیستی و ساکن شهرستان ایلام بوده که تاکنون موفق به کسب چندین مقام قهرمانی کشوری شده است.

وی مدت ۱۲سال است که ورزش کوهنوردی و هشت سال نیز سنگ نوردی را ادامه می‌دهد و عضو تیم ملی سنگ نوردی معلولان کشور است.

این ورزشکار تاکنون موفق به کسب چهار مقام کشوری در رشته سنگ نوردی، صعود به قله‌های مختلف از جمله ۲۱صعود تابستانه به قله دماوند و قله‌های مختلف سبلان، علم کوه، دنا، پرو، الوند و بیستون، فرود از بزرگترین آبشار ایران “پیران” در سرپل ذهاب به ارتفاع ۱۸۰متر، صعود به دیوارهای بلند کشور شامل «یافته خرم آباد» و «بیستون» کرمانشاه و تراورس دیوارهای بیستون به مدت ۲۱ساعت شده است.

وی دارای مدرک مربیگری راهنمای دره نوردی، سنگ نوردی و کوهنوردی و نخستین فردی است که کار در ارتفاع در استان را آغاز و تاکنون چهار نفر را نیز آموزش داده است.

وی در یکی از برنامه‌های کوهنوردی با دکتر «مردان پور» آشنا و این آشنایی موجب می‌شود این پزشک داوطلبانه او را جراحی و بخشی از مشکل پاهایش را درمان کند، او در هر کوهپیمایی بر فراز هر قله بنری به پاس قدردانی از دکتری که با عشق و محبت و حس انسان‌دوستی بخش زیادی از مشکل پاهایش را با عمل جراحی رفع کرد با این عنوان به اهتزار در می‌آورد: «تقدیم به دستان مهربان دکتر مردانپور که قدم به قدم پیمایش‌ها و این چنین محکم ایستادن بر فراز قله ها را مدیون خوبی هایش هستم.»

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

مستند«پسر کوهستان» به کارگردانی «احسان کمرخانی» زندگینامه این ورزشکار دارای معلولیت است که تولید و در جشنواره‌های مختلف ملی و بین‌المللی موفق به کسب مقام شد.

استقامت و ایستادگی توأم با خلاقیت و پشتکار می‌تواند انسان‌های زیادی را به مقصد و هدف خود برساند، افراد زیادی نظیر «هواسی زاده» بودند و هستند که با داشتن ناتوانی‌های جسمی و معلولیت در مقابل ابر این نقص ایستادگی کردند و آن را به عنوان نقطه پرتابی برای موفقیت قرار دادند.

«زهرا جمالی» دیگر فرد معلول موفق است، متولد سال ۱۳۶۰ کارمند و مدرس دانشگاه با تحصیلات دکترای علوم سیاسی گرایش مسایل ایران از افراد دارای معلولیت جسمی، حرکتی جامعه هدف بهزیستی شهرستان ایلام که سه مقطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکترا را در دانشگاه‌های آزاد ایلام، قم و تهران مرکز گذرانده است.

این بانوی نخبه علمی به عنوان دانشجوی ممتاز علمی مقطع دکترا را با معدل ۱۹/۲۰ به پایان رسانده و اکنون کارمند بخشداری سیوان است که در کنار آن کار تدریس در دانشگاه را نیز انجام می‌دهد.

وی که متأهل و دارای یک فرزند است در کنار تحصیل، ورزش تیراندازی را نیز ادامه داده و تاکنون هشت مقام قهرمانی کشور و ده‌ها مقام استانی را کسب کرده است.

انتخاب به عنوان ورزشکار با حجاب از بین بانوان ورزشکار استان، کسب چهار مقام ملی در جشنواره ادبیات عاشورایی استان فارس و چاپ چهار مقاله علمی، پژوهشی از جمله موفقیتهای این بانوی دارای معلولیت است.

«پگاه محمدزاده» دیگر معلول موفق در عرصه هنر است، متولد سال ۱۳۶۷، از افراد دارای معلولیت جسمی، حرکتی جامعه هدف بهزیستی و ساکن شهرستان دره شهر است که در زمینه هنری فعالیت دارد.

وی از دوران کودکی به هنر علاقه داشت و با انتخاب رشته گرافیک در هنرستان تحصیلش را ادامه و سال ۱۳۸۱ با رتبه ۱۵۰ در دانشگاه شهید چمران اهواز پذیرفته شد.

این هنرمند به عنوان عضو انجمن هنرهای تجسمی دره‌شهر در زمینه هنر گرافیک، نقاشی و تصویرسازی فعالیت و اکنون مدرس رشته نقاشی با تخصص نقاشی روی سنگ و سفال است.

طراحی ده‌ها پوستر، خلق صدها اثر نقاشی به سبک‌های مختلف، کسب عنوان برتر بخش تصویرسازی جشنواره پرسش مهر رئیس جمهور در خرم آباد، طراحی پوستر نمایشگاه هنری چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، برپایی نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی در بخش نقاشی، انتخاب به عنوان جوان برتر شهرستان، برپایی نمایشگاه های مختلف انفرادی و گروهی در مناسبت‌های مختلف از جمله موفقیت‌های این هنرمند دارای معلولیت است.

نام «مریم شفیعی» دیگر برای نه تنها ایلامیان بلکه برای ایرانیان آشناست، متولد سال ۱۳۶۹، از روشندلان جامعه هدف بهزیستی و ساکن شهرستان ایوان و فعال قرآنی در سطح بین‌المللی است.

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

وی از دوران کودکی به قرآن علاقه داشت و با کمک مادرش توانست کل قرآن کریم را از طریق گوش دادن به نوارهای صوتی در مدت یکسال حفظ کند، روشندلی که با تلاش‌های مادرش توانست او را بدون استاد و کلاس، حافظ کل قرآن کند.

وی نابینای کامل و دارای تحصیلات کارشناسی علوم قرآنی از دانشگاه پیام نور واحد ایوان است که تاکنون ۶۰مقام ملی و استانی و ۳مقام بین المللی کسب کرده است.

کسب مقام نخست مسابقات بین‌المللی قرآن بانوان به میزبانی ایران، کسب مقام دوم مسابقات بین المللی قرآن ویژه روشندلان جهان اسلام به میزبانی ایران و کسب مقام سوم مسابقات بین المللی قرآن بانوان در کشور اردن، مقام نخست مسابقات ملی قرآن ویژه دانشجویان در اصفهان، مقام دوم مسابقات سراسری اوقاف در ارومیه، مقام نخست مسابقات سراسری قرآن اوقاف در اراک و… از جمله موفقیت‌های بین المللی و ملی این روشندل است.

یکی از استعدادهای بی‌نظیر این روشندل که اکنون به عنوان مربی قرآن در اداره فرهنگ و ارشاد ایوان فعالیت دارد این است که در صورت قرائت تصادفی یک آیه از قرآن کریم وی این توانایی را دارد که عنوان شماره صفحه، نام سوره، شماره آیه، شماره جزء همراه با ترجمه آنرا بیان کند.

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

«خدیجه انوری» دیگر معلول موفق ایلامی است، وی متولد سال ۱۳۵۹ از افراد دارای معلولیت جسمی، حرکتی شدید جامعه هدف بهزیستی ساکن شهرستان ایلام و قهرمان ورزش بدمینتون در سطح ملی است.

وی دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد بازاریابی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام که از بدو تولد از ناحیه پا دچار نقص جسمی بوده است.

انوری ورزش را از دوران دانش‌آموزی و مقطع راهنمایی آغاز و سپس به صورت حرفه‌ای سال ۱۳۹۲ در رشته بدمینتون فعالیت و سال ۱۳۹۵ توانست با شرکت در نخستین دوره مسابقات قهرمانی کشور مقام سوم و مدال برنز را کسب کند.

این معلول ورزشکار سال ۱۳۹۸ موفق به کسب مقام نخست و مدال طلا مسابقات قهرمانی کشور، سال ۱۴۰۰ موفق به کسب مقام نخست انفرادی و مقام سوم دوبل و سال ۱۴۰۱ نیز مقام نخست انفرادی و مقام دوم دوبل بدمینتون را توانست کسب کند.

این افراد تنها چند نمونه اندک از دنیای موفقیت‌آمیز جامعه معلولان استان ایلام هستند که به جای انزوا و گوشه نشینی در عرصه‌های مختلف استانی، ملی و بین‌المللی نه تنها برای خود و عروس زاگرس افتخارآفرین بوده بلکه جمله معلولیت محدودیت نیست را عینیت بخشیده و ترجمه کرده اند.

بی شک این افراد تنها نگاه واقع بینانه مردم را می خواهند تا مردم توانمندی آنها را باور داشته و در جامعه همچون سایر افراد عادی دیده شوند.

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

ضرورت اصلاح نگاه مردم به جامعه معلولان

مدیرکل بهزیستی ایلام با اشاره به اینکه یکی از نیازهای مهم جامعه معلولان اصلاح نگاه عموم مردم به این قشر است، گفت: یکی از مشکلات مهم این قشر نگاه ترحم آمیز مردم به آنها بوده که این مساله ممکن است آنها را در انزوا قرار داده و از جامعه دور کند.

«حسین نورعلیوند» بیان کرد: معلولیت و نقص عضو چه از نظر ژنتیکی و مادرزادی و چه در اثر حوادث طبیعی ممکن است برای هر فردی پیش بیاید واین مسأله نباید باعث انزوا و مانعی برای حضور این قشر در جامعه شود.

وی اظهار کرد: مسئولان جامعه وظیفه دارند فضایی را ایجاد کنند که معلولان بیشتر در جامعه دیده شوند چراکه هرچه قدر این افراد بیشتر در جامعه دیده شوند توانمندی این افراد نیز بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت و کمتر با دید ترحم به آنها نگاه می شود.

مدیرکل بهزیستی استان ایلام گفت: این دیدگاه باعث عادی سازی نگاه عموم به افراد دارای معلولیت شده و نگاه ترحم آمیز را در جامعه اصلاح می کند چراکه بسیاری از معلولان نه ناتوان بلکه افرادی موفق و نخبه در عرصه‌های مختلف فرهنگی، ورزشی، علمی، هنری و غیره بوده که صاحب موفقیت‌های متعددی در سطح استانی، ملی و بین‌المللی هستند.

واقع بینانه بنگریم؛ معلولیت محدودیت نیست

شناسایی و حمایت بیش از ۱۸هزار فرد دارای معلولیت در ایلام

وی با اشاره به حمایت بهزیستی از بیش از ۱۸هزار فرد دارای معلولیت در استان، گفت: این افراد از خدمات مختلف درمانی، تحصیلی، آموزشی، اشتغال، مسکن، بیمه، جهیزیه، معیشت و غیره برخوردار هستند.

مدیرکل بهزیستی استان ایلام همچنین با اشاره به اینکه ۱۰درصد هر جامعه‌ای را افراد دارای معلولیت تشکیل می دهند، گفت: این افراد به عنوان بیشترین اقلیت جامعه نیاز جدی داشته که دیده شوند و نیازهای آنها را با توجه به شرایط جسمیشان ویژه ببینیم.

نورعلیوندبا اشاره به محدود بودن اعتبارهای دولتی، خاطرنشان کرد: علاوه بر دستگاه های دولتی افراد خیر و نیکوکار نیز می‌توانند در زمینه ارایه خدمات هرچه مطلوبتر به افراد دارای معلولیت با این دستگاه همکاری لازم داشته باشند.

به گزارش ایرنا، ۱۰الی ۱۶ آذرماه هفته معلولان با شعار «توسعه نقش افراد دارای معلولیت، الهام بخش آینده ای فراگیر و پایدار» نامگذاری شده است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

استاندار خوزستان: بهبود فضای شهری از ضرورت‌های جذب سرمایه‌گذار است

به گزارش ایرنا، محمدرضا موالی‌زاده چهارشنبه در نشست با شهرداران استان در استانداری خوزستان ضمن …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ