به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه «دیلی گرافیک»، «محمدو باوامیا» معاون رئیس جمهور فعلی و نامزد «حزب میهنی جدید» (NPP) و «جان درامانی محاما» رئیس جمهور سابق از حزب «کنگره دموکراتیک ملی» (NDC) دو نامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری ۱۷ آذر ماه این کشور به همراه سایر نامزدها با حضور در «هتل کمپینسکی» معاهده صلح و دوستی انتخابات را امضا کردند.
در انتخابات ریاست جمهوری غنا ۱۲ نفر شامل هشت نامزد حزبی و چهار نامزد مستقل رقابت میکنند. «نانا آکافو آدو» (Nana Akufo-Addo) رئیس جمهوری فعلی دو دوره در این مقام بوده و مجاز به شرکت در انتخابات نیست.
این چهارمین معاهده صلح انتخاباتی است که با نظارت «شورای ملی صلح» و «موسسه حکمرانی دموکراتیک» غنا (IDEG) به امضا میرسد. چنین معاهدهای پیش از این در سالهای ۲۰۱۲، ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ هم امضا شده بود.
در این مراسم همچنین دادستان کل غنا، امام جماعت ارشد «شیخ نوحو شربتو» ، دکتر محمد بن شامباس رئیس سابق سازمان جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) ، «ژان منسا» رئیس کمیسیون انتخابات و مقامات دیگر حضور داشتند.
با وجود رقابتهای سیاسی و حزبی شدید در صحنه سیاسی غنا ، این اقدام با هدف تاکید بر حفظ آرامش و صلح در کنار رقابتهای سیاسی انجام میشود.
محمدو باوامیا معاون رئیس جمهور و نامزد حزب میهنی جدید پیش از امضای این معاهده، بر لزوم برگزاری انتخابات و اداره کشور بر اساس قوانین تاکید کرد و گفت: من از صمیم قلب تعهد خود را به فعالیت در چهارچوب قانون و همکاری با سایرین به منظور تضمین یک انتخابات آرام و صلحآمیز اعلام میکنم. وی صلح و ثبات را زیربنای توسعه و پیشرفت ملی توصیف کرد و افزود کشور غنا به عنوان نمونهای درخشان از دموکراسی در منطقه جنوب صحرای آفریقا باید صلح و آرامش خود را حفظ کند و دموکراسی ارتقا دهد.
جان درامانی محاما رئیس جمهور سابق و نامزد حزب کنگره دموکراتیک ملی نیز تاکید کرد که برای ارتقای صلح و آرامش با همه طرفها و ذینفعها همکاری خواهد کرد. وی تاکید کرد: بیایید متعهد به ارتقای صلح و برگزاری یک انتخابات آزاد و عادلانه و منصفانه باشیم. این تعهد ما به خودمان و نسلهای آینده برای حفظ صلح و آرامشی است که برای مدتی طولانی از آن بهرهمند بودهایم.
مردم غنا روز شنبه ۱۷ آذر (۷ دسامبر ۲۰۲۴) برای انتخاب رئیس جمهوری جدید و ۲۷۶ نماینده مجلس به پای صندوقهای رای خواهند رفت. این نهمین انتخابات عمومی از زمان گذار این کشور غرب آفریقا به حکومت دموکراتیک در ژانویه ۱۹۹۳ تا کنون به شمار میرود.
این انتخابات مورد توجه بسیاری از رسانهها و موسسات تحقیقاتی غربی هم قرار گرفته است. موسسه تحقیقات سیاسی آفریقا (APRI) مستقر در برلین، در یک گزارش تحلیلی نوشته که انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ غنا که با زمینه تعمیق شرایط دوقطبی سیاسی و در شرایط تشدید مشکلات اقتصادی برگزار میشود، آزمونی برای مقاومت و انعطاف دموکراسی مورد تمجید در این کشور به شمار میرود.
کشور غنا که در زمان استعمار بریتانیا «ساحل طلا» نام داشت، اولین کشور استقلال یافته در منطقه جنوب صحرای آفریقا است که در سال ۱۹۵۷ (۱۳۳۶ خورشیدی) با رهبری «قوام نکرومه» نخست وزیر انقلابی به استقلال رسید. نکرومه در سال ۱۹۶۰ با تصویب قانون اساسی جدید به عنوان اولین رئیس جمهوری غنا انتخاب اما در سال ۱۹۶۶ با یک کودتا برکنار شد.
«جری راولینگز» رئیس دولت نظامی غنا در سال ۱۹۹۲ از ارتش استعفا و حزب کنگره دموکراتیک ملی را پایهگذاری کرد و به عنوان اولین رئیس جمهور در جمهوری چهارم غنا انتخاب شد. از راولینگز به عنوان یک رهبر سیاسی تحولساز در تاریخ غنا یاد میشود که این کشور را به نظام سیاسی دموکراتیک و چندحزبی رهنمون شد.
منبع