به گزارش خبرنگار ایرنا پیمان صالحی روز شنبه در جلسه هفته پژوهش و تجلیل از پژوهشگران برتر استان افزود: این اتفاق مهم با موافقت ستاد کل نیروهای مسلح رقم خورده و آیین نامه اجرایی آن به زودی(یک تادو هفته آینده) ابلاغ خواهد شد.
وی با اشاره به ۱۲ هزار قرارداد اعضای هیات علمی وزارت علوم با صنعت و جامعه اظهار کرد: مبلغ این قراردادها ۷۰ هزار میلیارد ریال است منتها هنوز راضی نیستیم و باید این قراردادها افزایش یابد.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: اکنون در وزارت علوم ۳۵ هزار نفر عضو هیات علمی هستند، همچنین در مجموع کشور ۱۰۰ هزار نفر عضو هیات علمی شامل ۲۰ هزار نفر حق التدریس و ۸۰ هزار تمام وقت فعالیت دارند.
وی تاکید کرد: برنامه وزارت علوم مانند سایر وزارتخانهها برنامه هفتم توسعه است، ولی باید چشمها را شست و به گونه دیگری به حوزه علم و فناوری نگاه کرد.
صالحی با اشاره به توصیه و تاکیدهای مقام معظم رهبری مبنی بر رشد علمی کشور تصریح کرد: رشد علمی هیچ منافاتی با رشد اقتصادی و فناوری ندارد یکی از مشکلات امروز جامعه این است که برخی افراد این دو را رو به روی همدیگر قرار میدهند.
وی با بیان اینکه نظام نوآوری پیوسته است ادامه داد: در موضوعات مختلف از جمله کشاورزی زنجیره ارزش داریم که به یکدیگر پیوسته هستند و اگر در قسمتی دچار ضعف باشیم زنجیره لنگ میزند.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری عنوان کرد: در زنجیره ارزش علوم و فناوری نظام امری به نام سطوح آمادگی فناوری یا TRL داریم، مفهوم نوآوری نیز تبدیل ایده به محصول و رساندن آن به بازار است.
وی با بیان اینکه رعایت تمام زنجیره پیوسته از تولید علم تا بازار از اهمیت زیادی برخوردار است افزود: در تولید از جمله بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، سلولهای بنیادی، مواد اولیه دارویی موفق بودهایم.
صالحی ادامه داد: به عنوان مثال ۷۵ درصد مواد اولیه دارویی کشور وارداتی بود که با فعالیت شرکتهای دانش بنیان در دهه اخیر، امروز بیش از ۷۵ درصد مواد اولیه دارویی در داخل تولید میشود.
وی با اشاره به فعالیت ۵۹ پارک علم و فناوری و ۳۰۰ مرکز رشد در کشور یادآور شد: اگر قرار است اقتصاد کشور از حالت دولتی خارج شود باید بخش خصوصی بر روی یافتههای علمی سرمایهگذاری کند که در شرکتهای دانش بنیان این اتفاق افتاده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ایران در سال ۱۹۹۶ با تعداد ۸۵۱ مقاله رتبه ۵۴ جهان را داشت که در ۴۰ سال اخیر همیشه رشد داشته و به جایگاه علمی به ۱۵ رسیده است و این افتخار دانشگاههای کشور است.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر همیشه سرمان در تولید علم بالا بوده است اظهار کرد: رتبه ایران در اسکوپوس در جایگاه دوم غرب آسیا قرار دارد که باید مراقب باشیم سایر کشورها با سرمایهگذاریهای چند صد برابری ما در حوزه علم و فناوری این جایگاه را صاحب نشوند.
صالحی تصریح کرد: در سه سال اخیر به این نتیجه رسیدیم که مقالات را در نمایه بین المللی منتشر کنیم، در ۲۵ سال ۱۰۱ مجله وزارت علوم نمایه اسکوپوس داشت که در سه سال اخیر ۸۳ مقاله دیگر افزوده شد.
وی عنوان کرد: تاکید مقام معظم رهبری به گسترش زبان فارسی به عنوان زبان علمی جهان است، از ۸۳ مقاله مذکور ۲۱ مورد فارسی بوده و امروز در سطح جهان شمرده میشود.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: یکی از معیارهای طبقهبندی مجلات علمی Open Access بودن آن بوده که به صورت آنلاین و بر روی وب سایت قابل دسترسی است و در سه سال اخیر ۹۲۶ مقاله در کشور منتشر و باعث شد زبان فارسی در بین ۸۰ زبان دنیا رتبه نهم دنیا را به خود اختصاص دهد در حالیکه جمعیت فارسی زبانان محدود است.
وی تاکید کرد: در وزارت علوم هزار و ۹۰۰ مجله تایید شده داریم که باید تلاش کنیم این مقالات را در سطح بینالمللی معرفی کنیم این مهم میتواند جایگاه علمی ما را حفظ و ارتقا دهد.
صالحی گفت: پایان برنامه هفتم توسعه باید ۲۰ دانشگاه ایرانی در رتبه زیر ۵۰۰ باشند که اکنون بهترین آمار ۹ دانشگاه است، برای تحقق این مهم باید به منابع مالی نیز توجه ویژه کرد.
وی افزود: بودجه وزارت علوم در سال ۱۳۹۰ میزان ۲ میلیارد دلار برای مدیریت ۱۲۹ دانشگاه، ۵۸ پارک و ۲۸ پژوهشگاه و سال ۱۴۰۲ مبلغ یک میلیارد دلار بود.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در جنگ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و علمی قرار داریم تصریح کرد: در چنین شرایطی اعضای هیات علمی و دانشجویان معجره میکنند به همین دلیل در رتبه ۱۶ علمی قرار داریم.
وی بیان کرد: تولید ناخالص ملی ۴۰۰ میلیارد دلار است که باید چهار درصد آن یعنی ۱۶ میلیارد دلار به پژوهش اختصاص یابد که در پایان برنامه هفتم باید به دو درصد برسد، سال گذشته ۵۷ صدم درصد به پژوهش اختصاص یافت.
صالحی افزود: اگر سالی یک میلیارد دلار به تحقیق و توسعه افزوده شود پایان برنامه هفتم به دو درصد خواهیم رسید و ما هم میتوانیم به تعهدات خود برسیم.
وی با اشاره به بند (ب) ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش بنیان عنوان کرد: در بسیاری از استانهای کشور استانداران به دانشگاهها نسبت به تقویت ارتباط بین دانشگاه و صنعت ماموریت داده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: انتظار داریم در خراسان جنوبی که ظرفیت دانشگاهی خوب و علمی دارد نیز شرکتها و صنایع از ظرفیت این ماده قانونی برخوردار شوند و در این خصوص نیاز به حمایت استاندار داریم.
منبع