پنج اثر مستندسازان مازندران در هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

به گزارش ایرنا، اکران فیلم‌های هجدهمین جشنواره بین‌المللی «سینما حقیقت» امروز -یک‌شنبه- آغاز می‌شود و فیلم‌های راه‌یافته به بخش‌های مختلف این رویداد روی پرده سالن‌های پردیس سینمایی چارسو به نمایش درمی‌آیند که در میان این آثار نام چهار مستند از فیلمسازان مازندرانی هم به چشم می‌آید تا مانند ادوار پیشین این رویداد مهم سینمایی، نام مازندران باز هم در فهرست فیلم‌های مرحله نهایی سینماحقیقت به چشم بیاید.

فرشاد فداییان، حسن جعفری، علی احمدی زرین‌کلایی، یاسر خیر و جواد وطنی مستندسازانی هستند که آثارشان به جمع مستندهای نهایی جشنواره راه یافته و برای کسب جایزه با سایر مستندهای برگزیده رقابت می‌کند.

زمستان طولانی

در بخش مستند نیمه‌بلند هجدهمین جشنواره سینما حقیقت با نظر هیات انتخاب ۲۱ اثر به مرحله نهایی راه یافتند که در بین این آثار یک مستند نیمه‌بلند از مستندساز مازندرانی هم حضور دارد و با ۲۰ اثر دیگر رقابت می‌کند.

پنج اثر مستندسازان مازندران در هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

«زمستان طولانی» عنوان مستندی ۴۵ دقیقه‌ای به کارگردانی حسن جعفری و تهیه‌کنندگی یاسر فریادرس است که بخشی از زندگی پیرمردی در روستای «مزده» از توابع چهاردانگه شهرستان ساری را روایت می‌کند و با پژوهش علی رمضانی پاجی و نویسندگی فرزانه فتحی به مرحله تولید رسیده است.

این مستند قصه زندگی مردی ۷۸ ساله را روایت می‌کند که با وجود خالی شدن محل زندگی‌اش از جمعیت و تنها ماندن در روستا، دل از زادگاهش نمی‌کند. اما اتفاقی در زندگی‌اش او را سر یک دوراهی بین ماندن و رفتن قرار می‌دهد. کارگردان «زمستان طولانی» این مستند را روایتی از عشق، فداکاری و زخم‌های جدایی پیرمرد مازندرانی در دل کوهستان توصیف کرده و معتقد است که داستان تقابل انسان با طبیعت، سنت با زمان و عشق با انتخاب را در نقطه‌ای از زندگی که جدال میان ماندن و رفتن، قلب‌ها را می‌لرزاند بازگو می‌کند.

تصویربرداری این مستند در ۲۵ جلسه انجام شد، اما حدود ۲ سال طول کشید. دلیل این طولانی شدن هم صبوری فیلمساز برای رسیدن به قصه‌ای واقعی در زندگی شخصیت اصلی مستند یعنی «قدمعلی مزدی» و همسرش بود.

این مستند با مشارکت مرکز رسانه‌ای نهضت تولید شد و تصویربرداری آن را یاسر طالبی مستندساز شناخته شده و عنوان‌دار مازندرانی و فرحبخش فرهیدنیا تصویربردار و تدوین‌گر برجسته اهل این استان بر عهده داشتند. محمدحسین ابراهیمی(طراحی و ترکیب صدا)، مرتضی اسماعیل‌آبادی(اصلاح رنگ و نور) و الهه طاهایی(پخش بین‌الملل) نیز سایر عوامل تولید «زمستان طولانی» هستند.

این مستند چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ -ساعت ۲۱:۳۰ در سالن ۳ و شنبه ۲۴ آذر، ساعت ۱۹:۳۰ در سالن ۶ پردیس چارسو اکران می‌شود.

لَمِه

فرشاد فداییان مستندساز پیشکسوت باسابقه و شناخته شده مازندرانی که در دوره‌های مختلف سینما حقیقت آثارش روی پرده رفت و در چهاردهمین دوره سینماحقیقت نیز بزرگداشتی برای او برگزار شده بود، امسال نیز با یک اثر جدید در بخش مستند بلند مسابقه ملی این رویداد حضور دارد.

پنج اثر مستندسازان مازندران در هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

فداییان که معمولا تولید مستند از سوژه‌های بومی و روایت زندگی انسان‌هایی در روستاها را دنبال می‌کند، این بار سراغ هنر بومی و قدیمی نمدمالی رفت و مستندی را با نام «لَمِه» تولید کرد که بخشی از زندگی و فعالیت‌های یک نمدمال را روایت می‌کند. «لَمه» در زبان مازندرانی به معنای نمد است و فداییان نام بومی این محصول سنتی را بر اثر تازه‌اش گذاشته است.

این مستندساز ۷۷ ساله اهل بابل تا کنون بیش از ۷۰ فیلم مستند تولید کرده است. او در دوره‌های مختلفی از جشنواره سینما حقیقت حضور داشت.

اکران نخست مستند ۶۷ دقیقه‌ای «لَمِه» ساعت ۱۷:۳۰ دقیقه امورز -۱۸ آذر- در سالن ۵ پردیس چارسو انجام می‌شود و دومین اکران نیز ساعت ۱۷:۳۰ روز شنبه ۲۴ آذر در سالن شماره یک این پردیس انجام می‌شود.

پژوهش، کارگردانی، تدوین و تهیه‌کنندگی این مستند را فرشاد فداییان انجام داد. فراز فداییان، فاطمه فانی و جعفر رمضانیان نیز او را در تولید این اثر همراهی کردند.

پِلوره(غرش پلنگ)

هیات انتخاب هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت ۲۵ اثر را شایسته حضور در مرحله نهایی بخش مستند بلند مسابقه ملی این رویداد تخشیص دادند که یکی از این آثار، مستند «پِلوره» (غرش پلنگ) ساخته مستندساز اهل مازندران است.

این مستند ۶۲ دقیقه‌ای با تهیه‌کنندگی و کارگردانی علی احمدی زرین‌کلایی تولید شده و روایتی مرتبط با محیط زیست و حیات وحش مازندران است.

احمدی زرین‌کلایی پیش از این نیز مستندهایی در زمینه محیط زیتس و حیات وحش تولید کرده بود که «قلمرو بی‌پناه» یکی از این آثار است.

مستند «پِلوره» درباره پلنگ ایرانی تولید شده و تلاش کارگردان و یک محیط‌بان در جست‌وجو برای رسیدن به پلنگ و ثبت تصاویری از آن را نشان می‌دهد.

احمد ضابطی جهرمی(مشاور هنری)، محمدجواد صمدی نوذری(تصویر هوایی)، ماهان احمدی زرین‌کلایی(تدوین)، حسن مهدوی(صداگذار) و احمد آتش‌کار(آهنگساز) از عوامل تولید «پلوره» هستند.

این مستند ساعت ۱۵ روز دوشنبه ۱۹ آذر در سالن ۵ و ساعت ۱۷:۳۰ روز چهارشنبه ۲۱ آذر در سالن شماره یک پردیس چارسو اکران می‌شود.

کابین

یاسر خیر مستندساز مطرح اهل سوادکوه که علاوه بر پیشینه حضور در جشنواره سینما حقیقت، در یازدهمین دوره این جشنواره نیز عضو هیات انتخاب بود، امسال با مستند ۶۸ دقیقه‌ای «کابین» در بخش بین‌الملل این جشنواره حضور دارد.

پنج اثر مستندسازان مازندران در هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

این مستندساز مازندرانی که تولید مستندهای «همیشه شب، همیشه روز»، «آهستگی»، «مزرعه‌ای که رویید و شهر شد»، «سه چنگ خاک»، «زمستان، عشق و سایر قوانین»، «امیر، برنده طلا»، «فراموشی» و فیلم‌های کوتاه «شاه رخ» و «سربسته» را در کارنامه دارد، امسال با مستند «کابین» وارد سینماحقیقت شد. مستندی که با نگاهی به موضوع فقدان پدر در یک خانواده، اهمیت کانون خانواده را روایت می‌کند و داده‌هایی درباره سبک زندگی بخشی از نسل جوان کشور را ارائه می‌دهد. خیر تولید «کابین» را از سال ۱۳۹۹ آغاز کرد و پس از چهار سال اثرش برای اکران آماده شد.

اکران نخست این مستند ساعت ۱۹:۳۰ روز چهارشنبه ۲۱ آذر در سالن شماره یک پردیس چارسو انجام می‌شود و دومین اکران نیز روز شنبه ۲۴ آذر ساعت ۱۵ در سالن ۵ خواهد بود.

لب‌شور

مستند محیط زیستی «لب شور» هم از دیگر آثار مستندسازان مازندرانی است که امسال در بخش مستند نیمه‌بلند مسابقه ملی جشنواره سینماحقیقت حضور دارد.

پنج اثر مستندسازان مازندران در هجدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

جواد وطنی جواد نخستین تجربه‌ حضورش در سینماحقیقت را سال ۱۳۹۷ و در دوازدهمین دوره این رویداد با مستند پژوهشی «وَرس» که به راه‌آهن شمال اختصاص داشت ثبت کرد و امسال در هجدهمین دوره با مستندی محیط زیستی درباره پرندگان مهاجر و تالاب‌های مازندران پا به سینماحقیقت گذاشته است.

«لب شور» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی جواد وطنی با حمایت مرکز گسترش سینمای مستند تولید شده و آرش اسحاقی(تدوین و گوینده گفتار متن)، جواد وطنی و امیررضا دریایی(تصویربردار)، حبیب محمدی(صدابردار)، گسو آزادروش(صداگذار)، فواد قهرمانی(آهنگساز)، رضا تیموری(اصلاح رنگ و نور) و سارا اقبال(مجری طرح) عوامل تولید آن هستند.

این مستند ابتدا روز دوشنبه ۱۹ آذر از ساعت ۱۹:۳۰ در سالن شماره ۳ و سپس در روز پنجشنبه ۲۲ آذر از ساعت ۱۵ در سالن شماره ۶ پردیس سینمایی چارسو روی پرده می‌رود.

به گزارش ایرنا، مازندرانی‌ها همواره حضوری پررنگ در جشنواره‌های سینمای مستند دارند. معمولا طی سال‌های اخیر نام دست‌کم یک مستندساز مازندرانی بین کارگردانان دارای اثر در بخش نهایی سینماحقیقت ثبت شده و جوایز متعددی از دوره‌های مختلف این جشنواره نیز به مستندسازان مازندرانی رسیده است.

پارسال و در هفدهمین دوره این جشنواره، مستند «آب‌بندان» ساخته کارگردان مازندرانی بخش مسابقه ملی هفدهمین جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت از نظر هیات داوران شایسته تقدیر شناخته شد و پس از نامزد شدن در چهار بخش، یک جایزه نیز از این جشنواره کسب کرد.

هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» از ۱۸ تا ۲۵ آذر به دبیری محمد حمیدی‌مقدم در پردیس چارسو برگزار می‌شود.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

وقتی واژه‌ها به تصویر کشیده می‌شوند؛ نگاهی کوتاه به اقتباس از کتاب تا فیلم

به گزارش روز جمعه ایرنا، اقتباس از کتاب‌ها برای ساختن فیلم‌ یکی از مهم‌ترین پیوندها …