بیستمین نمایشگاه قرآن اصفهان برگزار می‌شود

کارگروه توسعه فعالیت‌های تبلیغ و ترویج قرآن استان اصفهانبه گزارش ایکنا از اصفهان، کارگروه توسعه فعالیت‌های تبلیغ و ترویج قرآن استان اصفهان امروز، ۲۰ آذرماه با حضور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی، مدیر اداره امور قرآنی اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های فرهنگی مردمی قرآن و عترت استان و رئیس مرکز توسعه فعالیت‌های قرآن و نهج‌البلاغه سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد.

در این کارگروه، سیدمهدی سیدین‌نیا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان ضمن تشکر از شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی و شهرداری اصفهان برای مشارکت در برگزاری نمایشگاه قرآن و عترت اظهار کرد: بعضی از مطالبی که امروز در خصوص چگونگی برپایی نمایشگاه مطرح شد، ایده و بعضی دیگر طرح بود که اگر ایده‌ها به طرح تبدیل شوند، اتفاق بسیار خوبی خواهد بود؛ ولی رویداد یک قله است. کارهای فرهنگی، برگزاری رویداد، تولید محتوا، تربیت نیروی انسانی و تولید محصول را شامل می‌شود. در رویداد، فعالیت‌ها جمع می‌شود و خود را در قله نشان می‌دهد. نمایشگاه قرآن نیز ویترین فعالیت‌های یک سال مؤسسات و مراکز قرآنی است.

وی ادامه داد: اینکه عده‌ای در این نمایشگاه حضور پیدا نمی‌کنند، دلیلی برای آن ندارم؛ ولی این بستر فراهم است تا فعالان قرآنی اقدامات و دستاوردهای خود را در نمایشگاه قرآن و عترت عرضه کنند. از طرف دیگر، اینکه نمایشگاه هارمونی و ورودی و خروجی مشخصی داشته باشد، به چگونگی طراحی آن بستگی دارد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان با اشاره به تحولات سوریه گفت: آنچه حائز اهمیت است اینکه، ما به درون‌سازی قوی با محوریت قرآن نیاز داریم. دشمن دو ویژگی خاص دارد که به نظر من باید از آن درس گرفت؛ اول اینکه هرچه شکست می‌خورد، ناامید نمی‌شود و ثانیاً، در همان عقاید باطل خود بسیار محکم است؛ ولی متأسفانه در جبهه حق این دو ضعف وجود دارد که افراد زود ناامید می‌شوند و بر سر عقیده حق خود محکم نیستند و به سمت تسامح و مدارا می‌روند.

وی تصریح کرد: امیدوارم کسانی که برای نمایشگاه شعار انتخاب می‌کنند، به حوزه مقاومت بپردازند؛ چراکه قرآن زندگی ماست، سیاست هم جدا از این موضوع نیست و بر جهان شرایط خاصی حاکم است که ایجاب می‌کند به این موضوع پرداخته شود.

کم‌وکیف نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان

علی حاجی‌زکی، مدیر دفتر قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان نیز در این کارگروه اظهار کرد: یکی از برنامه‌هایی که برای نمایشگاه قرآن در حال پیگیری هستیم، برگزاری محافل قرآنی است که متأسفانه در ایام اخیر نیز کمتر شاهد برپایی چنین محافلی بوده‌ایم؛ بنابراین پررنگ‌کردن محافل قرآنی باید در دستور کار قرار گیرد.

وی ادامه داد: نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان ۱۹ دوره برگزار شده و فراز و نشیب‌هایی چه به لحاظ شکلی و چه به لحاظ محتوایی طی کرده است که از جمله آن‌ها می‌توان به برگزاری آن در محل جدید نمایشگاه‌ها واقع در روشن‌دشت اشاره کرد.

مدیر دفتر قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان اضافه کرد: اتفاقی که در دو سال اخیر افتاد، تهیه دستورالعمل برگزاری نمایشگاه بود که به این منظور، کمیته‌هایی شکل گرفت؛ کمیته محتوایی به عهده اداره‌کل تبلیغات اسلامی، کمیته ارزیابی و نظارت به عهده اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کمیته اجرایی به عهده شرکت نمایشگاه‌ها و کمیته تبلیغات و اطلاع‌رسانی به عهده صدا و سیما قرار گرفت.

وی توضیح داد: در سال ۱۴۰۱ از نمایشگاه ارزیابی کیفی به عمل آمد و امتیازی که به کیفیت نمایشگاه داده شد، از ۱۰۰ نمره، ۳۰ امتیاز محتوایی بود و در نظرسنجی جهاددانشگاهی از بازدیدکنندگان نمایشگاه، عمده نظرات حول مباحث محتوایی و بعد مسافت مکان نمایشگاه بود؛ اما اقدام خوبی که سال قبل انجام شد، انتقال مکان نمایشگاه از روشن‌دشت به پل شهرستان بود که به همین دلیل، از شرکت نمایشگاه‌ها و شهرداری تشکر می‌کنم.

حاجی‌زکی افزود: سال گذشته با پیشنهادی که در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان مطرح شد، مبنی بر تخصصی‌شدن نمایشگاه و فعال‌کردن بخش‌های گوناگون آن، ۱۷ بخش برای نمایشگاه پیش‌بینی و مسئولیت هر کدام با توجه به تخصص دستگاه‌ها، مؤسسات و مراکز، به آن‌ها واگذار شد. یکی از بخش‌های موفق در نمایشگاه سال گذشته، بخش نرم‌افزار، استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان بود که دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان مسئولیت آن را به عهده داشت و اتفاقات بسیار خوبی در این بخش رقم خورد. 

وی تصریح کرد: سال گذشته در نمایشگاه غرفه‌ای با تابلوی دفتر تبلیغات اسلامی نبود؛ اما حضور پررنگ این مجموعه در بخش‌های گوناگون نمایشگاه مانند انتشارات به چشم می‌خورد. از دیگر اتفاقات نمایشگاه که باز به عهده دفتر تبلیغات اسلامی بود، دعوت از مؤسسات دانش‌بنیان استان‌های دیگر بود که سال گذشته به‌دلیل مشکلات مالی، از این ظرفیت کمتر استفاده شد؛ اما امیدوارم امسال بتوانیم بهره بهتری ببریم.

مدیر دفتر قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان ادامه داد: بخش دیگری که در نمایشگاه خوب ظاهر شد، بخش مربوط به کودکان و بازی‌ها بود که شهرداری با تمام قوا از آن حمایت کرد. حضور دانشگاه‌ها و دفاتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها نیز در نمایشگاه سال گذشته بسیار پررنگ بود.

وی گفت: دیگر اتفاق برجسته و ارزشمند در نمایشگاه، برگزاری همایش خودجوش «چهارسوق» برای ارتباط بین مدارس و مؤسسات و مراکز قرآنی بود. تک تک غرفه‌ها به لحاظ محتوایی از دوره پیش بهتر بود. اینکه ما در کنار یکدیگر جمع شده‌ایم و درباره قرآن و نمایشگاه قرآن صحبت می‌کنیم، به این معناست که هر کدام از ما متولیان قرآن هستیم، اگر طبق فرمایش ائمه اطهار(ع) هنگام فراگیری فتنه‌ها به قرآن پناه ببریم.

حاجی‌زکی در ادامه توضیح داد: کسانی که دارای ایده‌ها و شیوه‌های جدید هستند، حتماً در این زمینه هم‌افزایی کنند و فعالان قرآنی نیز ابتدا این شیوه‌ها را ببینند و بررسی کنند و سپس در مقام نقد آن برآیند. چرا امروز رابطه بین دانش‌آموزان و خانواده‌ها با قرآن مطلوب نیست؟ چون شیوه‌های مناسب، جدید و راحتی برای آموزش قرآن ارائه نشده است.

وی در توضیح زمان و مکان برگزاری بیستمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان گفت: ما از ۱۸ تا ۲۴ اسفندماه سال جاری را برای برگزاری بیستمین دوره نمایشگاه مناسب دانستیم، در محل قبلی نمایشگاه‌ها در پل شهرستان.

مدیر دفتر قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان به توضیح بخش‌های نمایشگاه سال گذشته پرداخت و بیان کرد: رویدادهای جنبی نمایشگاه با سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری بود که اتفاقات خوبی رقم خورد. در زمینه تلاوت قرار بود اداره‌کل اوقاف با همکاری مؤسسات اتفاقاتی را رقم بزند که در بخشی بسیار موفق بودند. بخش هنر و ادبیات سال گذشته در نمایشگاه پررنگ نبود. بخش مربوط به نهج‌البلاغه که به عهده مؤسسه نهج‌البلاغه گذاشته شد، سال گذشته بسیار کمرنگ بود و انتظار داریم امسال خروجی بهتری داشته باشد. بخش بین‌الملل نیز یکی دیگر از خلأهای سال گذشته نمایشگاه بود. بخش خادم‌یاران که به عهده نمایندگی آستان قدس رضوی قرار گرفت، سال گذشته به‌دلیل محدودیت فضا اجرا نشد و امسال قرار است به‌صورت فعال حضور داشته باشند. پیشنهاد ما این است که بخش تکریم از خادمان و پیشکسوتان قرآن نیز با همکاری همه مراکز و مؤسسات قرآنی در نمایشگاه وجود داشته باشد. بخش حفظ قرآن سال گذشته به عهده مؤسسات و جامعه‌القرآن قرار گرفت و پیشنهاد ما این است که برای امسال این بخش را خود سازمان مدیریت کند. بخش پاسخ به شبهات نیز به عهده مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه بود که اگر بتواند امسال کرسی‌های آزاداندیشی را راه‌اندازی کند، اقدامی ارزشمند است. بخش نرم‌افزارهای قرآنی نیز به عهده مرکز تحقیقات رایانه‌ای بود که حضور خوبی در سال گذشته داشت. بخش مهدویت در نمایشگاه سال گذشته وجود نداشت؛ اما امسال امیدواریم بنیاد مهدویت حضور بسزایی داشته باشد، همین‌طور بخش هنر و ادبیات دفاع مقدس. بخش آموزش و پژوهش‌های قرآنی را مقرر شد دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به عهده بگیرند.

وی تأکید کرد: «قرآن، عترت و رسانه» بخش بسیار ارزشمندی در نمایشگاه سال گذشته بود و در حوزه خبر و اطلاع‌رسانی، اتفاقات خوبی رقم خورد، به‌خصوص خبرگزاری ایکنا اخبار نمایشگاه را بسیار خوب پوشش داد.

قرآن برای مردم جذابیت دارد     

در ادامه، از حجت‌الاسلام قاسم باقریان، امام جمعه شاهین‌شهر دعوت شد تا ایده خود را در زمینه آموزش قرآن توضیح دهد. وی بیان کرد: اکنون واگرایی شدیدی نسبت به نهادهای مذهبی وجود دارد؛ ولی اشتباه بزرگ ما این است که فکر می‌کنیم مردم دارند بی‌دین می‌شوند؛ در صورتی که اصلاً این‌طور نیست و مردم اگر احساس کنند وقتی به سمت دین بیایند، دنیا و آخرت آن‌ها هر دو آباد می‌شود، با تمام قدرت به سمت آن می‌آیند. قرآن جذابیت بسیار عجیبی در باطن مردم دارد؛ یعنی قشر بزرگی از جامعه حتی غیرمذهبی‌ها وقتی از قرآن صحبت می‌شود، احساسات مثبت دارند و این بهترین فرصت برای ماست که بتوانیم خود را روزآمد کنیم.

وی ادامه داد: ما باید در روش‌های آموزشی خود روزآمد شویم؛ یعنی هر چقدر برای تربیت مربی و نیروی انسانی و تولیدات فرهنگی و آموزشی هزینه کنیم، ارزش دارد. ما چند سالی است که گروهی برای روزآمد‌کردن ایده‌های آموزشی تشکیل داده‌ایم؛ یکی در خصوص اجرای نمایش و دیگری در زمینه تولید فیلم‌های آموزشی، بدون نیاز به مربی. وقتی برای تولید فیلم‌های آموزشی سرمایه‌گذاری شود، می‌توان از آن‌ها به‌وفور در سراسر دنیا استفاده کرد. ایده‌ها مطرح شده و تولیدات خوبی هم شکل گرفته است.

امام جمعه شاهین‌شهر افزود: از نقد این ایده‌ها به شدت استقبال می‌کنم؛ چون کار تولیدی اگر نقد نشود، به نتیجه نمی‌رسد. معتقدم با آموزش‌های مجازی می‌توان این روش را توسعه داد. این آموزش‌ها نیز عمدتاً مبتنی بر فیلمنامه و نمایشنامه هستند. 

وی در پایان توضیحات خود، یکی از این روش‌های آموزشی را اجرا کرد که براساس آن می‌توان تعداد زیادی از ترکیبات عربی را در زمانی اندک به کودکان و نوجوانان آموزش داد.

یادآور می‌شود، شرکت‌کنندگان در این کارگروه به بیان پیشنهادات خود درباره چگونگی برگزاری بیستمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان پرداختند که اهم موارد مطرح‌شده به این شرح است: تعیین شعار و محور برای نمایشگاه و شکل‌گیری فعالیت‌ها و محتواها حول آن، در نظر گرفتن تمام عوامل در تعیین مکان نمایشگاه، سهیم‌کردن شهرستان‌های استان اصفهان در نمایشگاه، دعوت از مجموعه‌های موفق دیگر استان‌ها به حضور در نمایشگاه برای انتقال تجربه، بخش‌بندی نمایشگاه و تعریف سیر و سناریو برای آن، طراحی چیدمان نمایشگاه براساس مفاهیم قرآنی، برگزاری رویداد ایده‌پردازی پیش از نمایشگاه یا در حاشیه آن، طراحی تولیدات ویژه نمایشگاه که نیازمند صرف هزینه است، هدفمندشدن نمایشگاه و تغییر چیدمان آن از حالت دکه دکه به دایره‌ای‌شکل، تعریف ردیف بودجه مشخص برای نمایشگاه، ایجاد جذابیت‌های بصری و افزایش فعالیت‌های تبلیغی و میدانی برای اطلاع‌رسانی آن، راه‌اندازی غرفه‌های کارگاهی برای آموزش حفظ قرآن به کودکان، ورود هوش مصنوعی به نمایشگاه، موضوع‌محوری به جای مؤسسه‌محوری، دانش‌آموز و دانشجومحوری نمایشگاه، پررنگ‌بودن فناوری در نمایشگاه و متمرکزنبودن آن، پشتیبانی قوی از نمایشگاه و دعوت از چهره‌ها به حضور در آن، ملی‌شدن نمایشگاه و برگزاری مستمر جلسات اتاق فکر برای آن. 

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

شرکت ۲۰۰ نفر از مددجویان تحت حمایت بهشهری در طرح غربالگری دیابت

به گزارش ایکنا، به نقل از روابط عمومی کمیته امداد امام خمینی(ره) مازندران، محمدتقی جلالی، …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ