به گزارش ایرنا، برگزاری جشنواره منطقهای تئاتر معلولان آفتاب این فرصت را برای افراد دارای معلولیت فراهم کرد تا بتوانند با استفاده از ابزار هنر بخشی از مشکلات این قشر را در قالب هنر یا به صورت طنز یا جدی به گوش مسوولان و مردم برسانند.
نگاه ترحمآمیز به توانخواهان ممنوع
یکی از هنرمندان دارای معلولیت که در تئاتر فعالیت دارد در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه افراد توانخواه به دلیل محدودیتهای جسمی که دارند نیازمند حمایت هستند گفت: نگاه ترحمآمیز به این قشر به عنوان یک آسیب است و این افراد از این نگاه ناراحت میشوند.
علی حسینی افزود: این نگاه و دیدگاه که افراد دارای معلولیت ناتوان هستند و مدام به کمک نیاز دارند، باعث شده که بین این افراد و مردم عادی شکاف ایجاد شود در حالی که باید بدون نگاه ترحمآمیز به این جامعه، از توانمندی و ظرفیتهای این قشر در عرصههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بیشتر استفاده شود.
وی گفت: نگاه ترحمآمیز به این جامعه یک بینش اشتباه است در حالی که جامعه توانخواهان دارای خلاقیتهای مختلفی هستند که اگر به خوبی به این استعدادها پرداخته شود میتواند منشا خلاقیتها شود.
این فرد که از جامعه کوتاه قامتان است گفت: جامعه توانخواه نیز مانند سایر اقشار جامعه با مشکلات و محدودیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حاکم در جامعه سرو کار دارد و این مشکلات را تجربه میکند و انتظار است که نگاههای که به این قشر میشود نیز برابر و یکسان باشد.
بخش فراگیر در تمام جشنوارههای ملی وارد شود
وی با اشاره به اینکه در چندین جشنواره و مسابقه ملی و بینالمللی و استانی مقامهای برتر را کسب کرده است اظهار داشت: توسعه بخش فراگیر در تمام جشنوارههای ملی یک فرصت برای حاضر شدن قشر توانخواه در این جشنوارهها و ایجاد یک فرصت برابر برای رقابت این افراد با سایر افراد جامعه است.
حسینی گفت: با فعال شدن این بخش توانمندیهای این جامعه به خوبی دیده میشود و جامعه معلولان میتوانند همپای سایر اقشار جامعه در این جشنوارهها حضور پیدا کنند.
عرصه هنر فرصتی برای بیان مشکلات جامعه توانخواه است
یک هنرمند دیگر تئاتر که از جامعه افراد دارای معلولیت جسمی و حرکتی است از مسوولان درخواست کرد تا فضایی ایجاد شود تا معلولان بیشتر در جامعه دیده شوند و توانمندی این افراد نیز بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا کمتر با دید ترحم به آنها نگاه شود.
سلیمه سادات حسینی افزود: هماکنون مناسبسازی اماکن عمومی و تامین مسکن یکی از مهمترین مشکلات جامعه معلولان است و نامناسب بودن فضاهای عمومی باعث شده که بسیاری از افراد توانخواه نتوانند به راحتی در بسیاری از اماکن حاضر و یا فعالیتهای خودشان را به تنهایی انحام دهند.
وی اظهار داشت: هماکنون در بسیاری از اماکن عمومی از جمله پارکها، معابر، بانکها و سایر سالنهای نمایش مناسبسازی انجام نشده است و این مساله باعث میشود که افراد توانخواه و یا سایر افراد از جمله زنان باردار، سالمندان و مادرانی که کالسکه فرزندان را دارند نتوانند از این فرصتها به خوبی استفاده کنند.
جای خالی افراد توانخواه در جشنوارههای بین المللی
دبیرکل انجمن بینالمللی دارماتراپی ایران با بیان اینکه واژه معلولیت باید از ذهنها، بیانها و فرهنگواژهها برداشته شود و به این افراد که دارای معلولیت هستند افراد توانخواه گفته شود گفت: جای افراد توانخواه در جشنوارههای مختلف بینالمللی به خصوص جشنواره فیلم فجر خالی است.
مجید امرایی افزود: جداسازی افراد توانخواه از سایر افراد جامعه به عنوان یکی از مشکلات این قشر است در حالی که این افراد میتوانند همپای سایر افراد در برنامههای مختلف حاضر و یا مقامهای برتر را کسب کنند.
وی با اشاره به اینکه از سال گذشته یک بخش به عنوان بخش فراگیر در جشنواره بینالمللی فجر ایجاد شده است گفت: این جداسازی نباید باعث شود که ما از دادن امکانات به افرادی که دچار معلولیتهای مختلف جسمی، حرکتی، روحی و روانی هستند غافل شویم.
به گفته وی، واژه معلولیت که یک واژه منفی است باید با تشکیل کارگروهی از وزارتخانه و سازمانهای مرتبط با معلولان از جمله بهزیستی، آموزش وپرورش، وزارت علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی تغییر کند و تا بتوان برای تغییر دیدگاه و نگاه مردم به این قشر برنامهریزی کرد.
امرایی با اشاره به این باور که معلولیت ، محدودیت نیست بلکه یک ظرفیت است گفت: افراد دارای معلولیت در واقع بعد خلاقانه وجود خود را تقویت میکنند تا بتوانند برای موقعیتهای که مواجه میشوند، راهکار ایجاد کنند.
وی گفت: نمایش و تئاتر هم بهعنوان مهمترین هنری است که ابزارش خود انسان شامل بدن، بیان و احساس است، میتواند به چند وجهی کردن فرد کمک کند و میتوان از تئاتر برای درمان نیز استفاده کرد.
به گفته وی، برگزاری جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت توسط بهزیستی یک مسیر زنده و پویا برای درمان افراد د ارای معلولیت است تا بتوان در مسیر توانمندسازی، توانبخشی و بازتوانی از این هنر استفاده کرد.
امرایی با تاکید بر اینکه افراد توانخواه به عنوان شهروندان درجه یک در جامعه هستند گفت: این جامعه بادی به خوبی دیده شوند ومشکلات آنها رفع شود.
هنر درمانی تاثیر زیادی در توانمندسازی و بازتوانی جامعه هدف دارد
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: توانمندسازی جامعه هدف یکی از مهمترین برنامههای این سازمان است که با استفاده از ظرفیت تئاتر درمانی و نمایش درمانی و همچنین ایجاد اشتغال میتوان به این دست پیدا کرد.
مهشید سلیمانی افزود: فراهم کردن بستر مناسب برای ارائه آثار هنرمندان دارای معلولیت در حوزه نمایش و سایر حوزههای هنری میتواند بهترین اقدام برای رشد و ارتقاء هنر این قشر باشد.
سلیمانی افزود: برگزاری دورههای آموزش هنر ویژه افراد دارای معلولیت، همکاری با سایر نهادهای فرهنگی برای دیده شدن هنر این افراد از مهمترین برنامههای بهزیستی استان برای حمایت از این هنرمندان است.
ایجاد کانون تخصصی تئاتر توانخواهان
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز با بیان اینکه در حال حاضر تئاتر توانخواهان به عنوان راهی برای توانمندسازی آنان به شمار میرود گفت: با راهاندازی کانون تخصصی تئاتر ویژه این قشر میتوان علاوه بر تحقق مطلوبتر این هدف، شرایط را برای توسعه و ارتقای فنی این نوع تئاتر فراهم کرد.
پیام احمدی تشکیل کانون تخصصی تئاتر توانخواهان را نیازمند مقدماتی همچون تعریف ساختار و نحوه تعاملات هنری با دستگاهها و نهادهای متولی امر دانست و افزود: گام نخست آن است که این کانون بتواند در حوزه آموزش تئاتر و تعمیم این هنر به صورت فنی میان توانخواهان علاقهمند، فعالیتهای موثری را شکل دهد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری حرکت در مسیر تولید متن و اثر نمایشی را از دیگر برنامههای اولویتدار کانون تخصصی تئاتر توانخواهان بیان کرد.
احمدی با اشاره به اینکه شهرستان فارسان به عنوان یکی از قطبهای تئاتر چهارمحال و بختیاری در سالهای اخیر با حضور هنرمندان توانخواه توانسته است آثار قابل توجهای را به صحنه ملی و بینالمللی ارائه کند گفت: در جشنواره تئاتر استانی هم محدودیتی برای حضور گروههای نمایشی توانخواهان وجود ندارد و این گروهها توانستهاند در فرصتی برابر با دیگر گروههای شرکتکننده به رقابت پرداخته و موفقیتهایی کسب کنند.
وی اظهار داشت: با توجه به این عقبه و تجربه موفقی که تئاتر توانخواهان چهارمحال و بختیاری در این سالها به دست آورده است، این آمادگی در استان وجود دارد که برای راهاندازی نخستین کانون تخصصی تئاتر توانخواهان برنامهریزی کرده و این برنامه را عملیاتی کند.
به گفته وی، تئاتر توانخواهان در حوزه بهزیستی با نگاه درمانگرایانه و ایجاد فرصت تلفیق اجتماعی پیگیری میشود و نقش وزارت فرهنگ به عنوان متولی اصلی هنر و خاصه تئاتر به شکلی دیگر و متفاوت از اهداف سازمان بهزیستی تعریف شده است.
به گزارش ایرنا، هماکنون ۲۵ هزار و ۱۱۷ هزار معلول زیرپوشش بهزیستی استان قرار دارند، که ۲.۶۲ درصـد از کل جمعیت استان را شامل می شود و شهرستانهای لردگان و شهرکرد بیشترین و بن و خانمیرزا کمترین تعداد افراد دارای معلولیت تحت پوشش را دارند.
منبع