به گزارش ایرنا، خراسان شمالی با دارا بودن یکهزار و ۷۰۰ راس اسب اصیل ترکمن به عنوان مهد پرورش این نژاد از اسب های اصیل دنیا شناخته می شود.
این استان به عنوان یکی از اصلی ترین ذخیره گاه های ژنتیک اسب اصیل ترکمـن در کشور شناخته شده است اما متاسفانه ظرفیت صنعت اسب در سال های گذشته برای توسعه پایدار این خطه مورد غفلت قرار گرفت و تنها دلخوشی اسبداران نیز برگزاری چند مسابقه اسبدوانی در پیست های غیر استاندارد و پر از چاله بود.
با وجود تمامی بی مهری ها نسبت به این ورزش مهیج و صنعت پولساز در استان، اقدامات امیدآفرینی برای رونق این صنعت اخیرا انجام شده است که در قالب گفت و گویی با محمدتقی ولیان، رییس هیات سوارکاری خراسان شمالی به آن می پردازیم.
ایرنا: کمی در خصوص اسب ترکمن و وضعیت آن در خراسانشمالی بگویید
ولیان: اسب ترکمن دارای سه نژاد آخال تکه، یموت و چناران است و که آخال تکه جزو زیباترین و قیمتیترین اسب ترکمن بوده و محل زیست این گونه نیز بیشتر در ایران و ترکمنستان است.
استان خراسان شمالی به عنوان یکی از اصلی ترین ذخیره گاه های ژنتیکی اسب اصیل ترکمـن در کشور شناخته می شود.
در این استان سه هزار سر اسب وجود دارد که یک هزار و ۷۰۰ سر آن اسب اصیل ترکمن است.
ایرنا: سوارکاران خراسانشمالی پیش از این چه مشکلاتی داشتند؟
ولیان: نبود پیست سوارکاری برای به نمایش گذاشتن اسب و چابک سوارکاران از مشکلات این صنعت در این استان به شمار می رفت به گونه ای که چابکسواران این استان مجبور بودند در مسابقات کورس گنبد شرکت کنند و این موضوع مشکلات مخصوص خود را به همراه داشت.
همچنین نبود ویترینی برای فروش تولیدات است و عدم برگزاری جشنواره زیبایی و نبود پیست اسبسواری برای به نمایش گذاشتن اسب و چابکسواران از دیگر مشکلات این صنعت در این استان به شمار میآید.
اسب تا زمانی که در پیست نتازد و زیبایی و توان خود را به نمایش نگذارد، خریدار ندارد و گردش مالی در این صنعت اتفاق نمیافتد.
مالکان و سوارکاران نیز برای دیده شدن، دسترنج خود را به رقابت های سوارکاری در استان های دیگر می فرستادند و یا با تاختن این اسب ها در پیست های غیراستاندار استان زیان های زیادی را متحمل می شدند.
ایرنا: چه اقداماتی برای رونق سوارکاری انجام شده است؟
ولیان: برگزاری مسابقات سوارکاری در بخش های گوناگون پرش و استقامت فرصتی برای عرض اندام اسب ها و دلگرمی صاحبان صنعت اسب این منطقه است که در این راستا در هر چند ماه کورس اسبدوانی در شهرستان ها برگزار شده است.
همچنین جشنواره زیبایی اسب اصیل ترکمن نیز با شرکت اسب هایی از استان های گلستان سمنان، تهران، خراسان رضوی و خراسان شمالی بارها برگزار شد.
هدف از برگزاری این جشنواره ها نیز معرفی بیشتر اسب اصیل ترکمن و ایجاد انگیزه برای پرورش دهندگان این نوع اسب است.
این گونه جشنواره ها نه تنها نقش موثری در معرفی خراسان شمالی و ظرفیت های فرهنگی، گردشگری و ورزشی این استان به دیگر هموطنان دارد بلکه برای احیای صنعت اسب و صنایع وابسته به آن و در نتیجه اشتغالزایی و توسعه اقتصادی منجر می شود.
برگزاری سالانه جشنواره اسب ترکمن، فرصت خوبی برای برند سازی گردشگری و ورزشی و ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه است و انتظار این است تمامی ارگانهای دولتی و بخش خصوصی از این گونه جشنواره ها حمایت کنند.
ایرنا: آیا اخیرا عنوانی در مسابقات اسبدوانی کسب شده است؟
ولیان: سوارکاران خراسان شمالی روز جمعه ۲۳ آذرماه مهمان گلستانی ها بودند و بار دیگر با گرد و خاک در کورس های اسبدوانی ثابت کردند که همچنان مهد پرورش اسب اصیل ترکمن هستند.
اسب میراث طلاقوش با مربیگری مصطفی دهش در کورس ترکمن کلاس پنج در مسافت یکهزار متر، مقام دوم را کسب کرد.
اسب تکاور نوری به مالکیت سوگند و سلین بهادری در کورس ترکمن کلاس چهار در مسافت یکهزار و ۶۰۰ متر در جایگاه نخست ایستاد.
همچنین در کورس ترکمن مبتدی و نبرده ۲ سال نیز به مقام های اول و سوم دست یافتند.
ایرنا: شاخص ترین اقدام هیات سوارکاری چه بود؟
ولیان: گرچه اقدامات گوناگونی برای رونق اسب و سوارکاری این خطه انجام شده است اما بهره برداری از بزرگترین پیست شمالشرق در بجنورد مهمترین آن است.
۲۳ مهرماه سال ۱۴۰۱ کلنگ بزرگترین پیست و مجموعه سوارکاری شمالشرق کشور در مجموعه ۱۹ مهر بجنورد بر زمین زده شد و سوم آبان ماه امسال این طرح ورزشی مورد بهره برداری قرار گرفت.
برای ساخت این پیست اسبدوانی ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل مسوولیت های اجتماعی شرکت نفت هزینه شد.
بی تردید بهره برداری از این پیست پای شمار زیادی از گردشگران علاقهمند صنعت اسب به استان باز و کم کم مسیر احیای صنعت اسبداری هموار می شود.
خراسان شمالی با ۱۰ شهرستان و یک میلیون نفر جمعیت واقع در شمال شرق کشور است که ۴۴ درصد از اهالی آن در نواحی روستایی سکونت دارند.
منبع