به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا از میان ۲۱ کتاب برگزیده در ششمین جشنواره ادبی رسول آفتاب، کتاب های «مورچه و دانه خوشبو»، «تخت آتا»، «دختر شجاع دزفول» و «سهام دختر ایران» را می توان از آثاری دانست که به گفته رحیم مخدومی نویسنده کتاب های حوزه انقلاب و دفاع مقدس در آشنا کردن کودکان با موضوع های مهم و جدی تاثیر بسزایی دارد.
برخی از این کتاب ها که توسط انتشارات رسول آفتاب منتشر شده، تاکنون چند بار تجدید چاپ هم شده است. مثلا «مورچه و دانه خوشبو» و «سهام دختر ایران» که امسال منتشر شده، به چاپ سوم رسیده و کتاب های «دختر شجاع دزفول» و «تخت آتا» سال ۱۴۰۲ به چاپ رسیده است. اگرچه کتاب «ابرقهرمان» که سال ۹۹ منتشر شده و تاکنون سه بار چاپ شده، جزو برگزیدگان جشنواره رسول آفتاب نیست ولی از کتاب هایی است که در این زمینه برای کودکان مفید است.
برخی معتقدند این کتابها می تواند کودکان را با مفهوم مقاومت آشنا کند. مثل کتاب «مورچه و دانه خوشبو» به قلم عبدالرضا صمدی که در این کتاب آمده است: واژه شهید و شهادت از واژههایی است که میتوان گفت همه کودکان دنیا بارها و بارها آن را شنیدهاند؛ بهویژه این روزها که هرروز خبر شهادت چندین کودک فلسطینی به جهان مخابره میشود. اگر این واژهها برای کودکان درست معنا نشود، تصاویری که همراه با این واژهها نشان داده میشود چیست؟
بمباران، انفجار، دود، آتش، خرابی، خون، قطع عضو، شیون و پیکرهای بیجان. آیا کودکان میتوانند بفهمند اینها یک روی سکه است و سکه شهادت روی دیگری هم دارد؟ خداوند متعال شهدا را زنده معرفی کرده و نزد خدا به آنها جایگاه ویژه داده است. همانگونه که روی اول سکه شهادت از حد تحمل کودکان خارج است، روی دوم نیز خارج از فهم و درک آنهاست. بااینحال این واژه مبتلابه جامعه قابلانکار هم نیست. پس قلم هنرمندانه و ذهن مخاطبشناسی میخواهد تا این مفاهیم را با زبان شیرین کودکانه به قصه درآورد.
«تختِ آتا» هم از این دسته کتاب هاست که مهدیه پوراسمعیل دنیای شیرین یک کودک با پدربزرگ جانبازش را اینگونه ترسیم کرده است: جانبازهای دفاع مقدس، همسن پدربزرگها شدهاند. نوهها از وقتی چشم باز کردهاند، آنها را یا با عصا دیدهاند یا با ویلچر، یا روی تخت بیماری و یا نابینا. تصویر اینکه آنها یک روز جوان و قبراق بودند، میگفتند و میخندیدند و شجاعانه با دشمن میجنگیدند، سخت است اما دانستن گذشته پدربزرگهای جانباز نهفقط برای نوهها بلکه برای تمامی کودکان این سرزمین واجب است. چون آنها جوانی و سلامتیشان را دادند تا سایه دشمن را از مملکت دور کنند و تا کودکان امروز و فردا در امنیت باشند. پس کودکان باید جانبازان را بشناسند و همیشه به آنها احترام بگذارند.
«دختر شجاع دزفول» به قلم راضیه مقدمینیا از دیگر کتاب های برگزیده جشنواره رسول آفتاب است که نویسنده با طرح قصه یک دختر شجاع دزفولی بچهها را با گذشته ایران قهرمان آشنا میکند و شهر کوچک، اما مقاوم دزفول را به آنها میشناساند و کودکان نسل امروز را با دختر کوچک و شیرینزبانی که در زیر آوار بمباران مانده، آشنا میکند.
این روزها دیگر کودکی را نمیتوان پیدا کرد که خبر تلخ بمباران خانهها، مدارس و بیمارستانها را در شهر مظلوم غزه نشنیده باشد. روزگاری نهچندان دور همین اتفاق تلخ در شهرهای ما میافتاد. اگر شهر دزفول را پایتخت مقاومت نامیدند به خاطر مقاومت مردم در برابر موشکها و بمبها بود. اگر کودکان از تاریخ این کشور بیاطلاع باشند، از دشمن غافل میشوند. هرکس از دشمن غافل شود، هیچگاه خودش را قوی نمیکند.
«سهام، دختر ایران» عنوان سومین کتابی است که کودکان را با مفهوم مقاومت آشنا می کند و به قلم زینب موسوی نوشته شده است. وی گفت: دفاع هشتساله ما عجایب فراوانی دارد. یکی از آن عجایب، حماسه کودکان است که اثر کار آنها از یک فرمانده لشکر بیشتر بوده و نمونهاش محمدحسین فهمیده و بهنام محمدی این دو پسر بودند اما چون سن بالایی نداشتند، ایمان و شجاعتشان شگفتیساز شد.
کتاب «سهام، دختر ایران» دختری به نام سهام خیام را معرفی میکند که باوجود کمی سن، ایمان و شجاعتی از خود نشان داد که نهتنها پسرها بلکه ژنرالها انگشتبهدهان ماندند. حماسه این دختر شجاع خوزستانی را همه کودکان -بهویژه دختران- این سرزمین باید بخوانند و به ایرانی بودن خود افتخار کنند.
رحیم مخدومی در گفت و گو با ایرنا ضمن معرفی این کتاب ها اظهار داشت: یکی از ویژگی های این داستان ها آشنا کردن کودکان با موضوع های مهم و جدی زندگی است که خواه ناخواه کودکان با آن ها مواجه خواهند شد یا مواجه شده اند و جزو امور و مسائلی است که بر سر راه کودکان قرار می گیرد و از سوالات جدی کودکان است و پدران و مادران باید پاسخی درباره این موضوعات داشته باشند.
وی تاکید کرد: این موضوعی نیست که بتوان نادیده گرفت. چون حتی اگر خانواده، موضوع های جدی جامعه را پنهان کنند، نمی توان از جامعه پاک کرد. به همین دلیل باید راهی برای این سوالات و یک پاسخ مستدل و منطقی برای کودکان پیدا کنیم.
نویسنده کتاب «یک آسمان هیاهو» اضافه کرد: دنیای کودکان یک دنیای تخیلی و شاد است و مسائل جدی باید به زبان کودک تبدیل شود تا هم آسیب زا نباشد و هم با اثربخشی همراه باشد که در این کتاب ها دقت شده تا با استفاده از زبان کودک و قصه، مفاهیم جدی مورد نیاز کودک با قصه های کودکانه مطرح شود و مولفه های لازم برای ارتباط با کودک رعایت شده باشد.
مخدومی اضافه کرد: با معرفی چنین کتاب هایی می توان کاری کرد که کودکان از همان سنین کودکی فقط غرق در دنیای تخیلی نشوند و آنان را برای ورود سالم و امیدبخش به موضوع های جدی آماده کنیم.
منبع