به گزارش خبرگزاری ایکنا، همزمان با هفته پژوهش نخستین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی اساتید و طلاب حوزه علمیه خواهران استان تهران صبح امروز، ۲۶ آذرماه در مجموعه فرهنگی ایوان ری افتتاح شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین کبیریان، مدیر حوزههای علمیه استان تهران در مراسم افتتاح این نمایشگاه اظهار کرد: حوزه خواهران به تعبیر مقام معظم رهبری پدیده مبارکی است و با اینکه عمر کوتاهی دارد اما شاهد برکات فراوان در این حوزه هستیم و بانوان فاضل و موثری در این حوزه تربیت شدند. امروز در این نمایشگاه تنها بخش کوچکی از دستاوردهای این پدیده مبارک را نظاره میکنیم. این نمایشگاه بخشی از دستاوردهای پژوهشی مدارس سطح عالی استان تهران است. این نمونه را در مقیاس کشوری و سطوح دیگر لحاظ کنید تا به عمق فرمایش مقام معظم رهبری درباره حوزه خواهران پی ببرید.
وی در ادامه گفت: اگر بخواهم مروری بر این آثار داشته باشم باید عرض کنم که ۳۴۰ عنوان کتاب تا الآن توسط بانوان طلبه منتشر شده، قریب ۴۶۰ مقاله پژوهشی منتشر شده، ۷ هزار پایاننامه دفاع شده که بیانگر دستاوردهای ارزشمند حوزه خواهران در حوزه پژوهش است. همچنین ۱۲۲ استاد در سطح دو هدایت پژوهشی طلاب خواهر را عهده دارند و ۱۰۶ استاد هدایت پژوهشی طلاب سطوح سه و چهار را بر عهده دارند. علاوه بر این، در حال حاضر ۷ نشریه دارای مجوز مشغول فعالیت هستند. در بخش استعدادهای برتر و نخبگان علمی نیز تاکنون ۵۱ طلبه به عنوان نخبه شناسایی شدند و موردحمایت قرار گرفتند. برگزاری کرسیهای ترویجی، نشستهای علمی و جشنوارههای علمی پژوهشی مثل جشنواره علامه حلی از دیگر ثمرات این حوزه مبارک است.
رسالت حوزویان در حل مشکلات فرهنگی جامعه
مدیر حوزههای علمیه خواهران استان تهران در ادامه به کلامی از امیرالمومنین(ع) اشاره کرد و افزود: امیرالمومنین(ع) در بخشی از خطبه 147 نهجالبلاغه خطاب به کمیل میفرمایند: «إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ أَوْعِيَةٌ فَخَيْرُهَا أَوْعَاهَا» یعنی دلها ظروف معارف و فهم مسائل علمی است و بهترین دل، دلی است که ظرفیت بیشتری داشته باشد. بر اساس این فرمایش، شما به اندازه تلاش علمیتان و به اندازه آثار علمی که به جامعه عرضه میکنید دارای خیر بیشتری هستید. حضرت در ادامه این کلام اظهار تاسف میکنند و میفرمایند؛ «إِنَّ هَاهُنَا لَعِلْماً جَمّاً لَوْ أَصَبْتُ لَهُ حَمَلَةً» یعنی در سینه من علم فراوانی است، ای کاش کسانی مییافتم که این علم را به آنها منتقل کنم. این فرمایش حضرت مختص آن زمان نیست و در هر دورهای باید افرادی به عنوان حاملان علم تلاش کنند دستاوردهای علمی را استخراج کنند و به جامعه عرض کنند.
وی ادامه داد: تاکید مقام معظم رهبری این است که پژوهشها باید مشکلی از مشکلات جامعه را حل کند. قاعدتا از حوزه علمیه خواهران انتظار میرود مسائل فرهنگی جامعه را پیگیری کند و با تحقیق و پژوهش مستدل، زمینه برطرف شدن برخی معضلات فرهنگی را از جمله معضلات مربوط به زن، خانواده، جمعیت و فرزندآوری را با پشتوانه پژوهشی فراهم کند.
کبیریان در پایان یادآور شد: قطعا پژوهشگر بااستعداد و عالم که انگیزهاش خدایی و الهی است میتواند استمرار علم و معارف الهی را تضمین کند. از شما خواهران پژوهشگر نیز انتظار میرود تمام همت خودتان را برای کسب علم به کار ببرید و مسائل جاری و معضلات روز جامعه را شناسایی کنید و برای حل آن به تحقیق و پژوهش بپردازید.
پژوهشگر باید با موضوع پژوهش زندگی کند
در ادامه این نشست فریبا علاسوند، عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده به معرفی اثر پژوهشی خود با عنوان «تحول معنایی واژگان خانواده در متون تفسیری و قرآنپژوهی» پرداخت. وی در بخشی از سخنان خود تاکید کرد: خیلی وقتها در حوزه پژوهش محققان یکی، دو مسئله پژوهشی بیشتر ندارند و تمام عمر در همان محدوده به تحقیق میپردازند. این زمانی اتفاق میافتد که افراد با آن موضوع زندگی کنند. خیلی وقتها مسئلهای ما را درگیر میکند و در کشاکش گفتوگوها ابعاد جدیدی از آن موضوع برای ما آشکار میشود. موضوع جنسیت نیز موضوعی است که از سالها قبل ذهن مرا درگیر کرده بود. موضوع کتاب تحول معنایی هم همین مسئله است. کتاب تحول معنایی واژگان خانواده از ۷ سال پیش دغدغه پژوهشی من بود و به مرور زمان آن را گسترش دادم و منتشر کردم.
وی افزود: باید اینچنین کار پژوهشی تولید کرد. خیلی وقتها ما موضوع پژوهش را از دیگران میگیریم. این کار صحیحی نیست چون آن موضوع دغدغه شما نیست. الآن دغدغه پژوهشی من شبکه طهارت است. حتما در چند سال دیگر این بحث ابعاد جدیتری پیدا میکند و پیامدهای خودش را جدیتر به ما نشان خواهد داد. بنده دو سال است روی این موضوع فکر میکنم اما کماکان در بحثهای تبیینی خودم دارم به شاخههای آن دست پیدا میکنم. عرض بنده این است که پژوهش عمر گذاشتن میخواهد و الا پژوهش ما کمفایده و صوری خواهد بود.
در پایان یادآور میشود نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی اساتید و طلاب حوزه علمیه خواهران استان تهران به مدت دو روز، 26 و 27 آذرماه، در مجموعه ایوان ری واقع در شهر ری دایر است و مراسم اختتامیه و تجلیل از برگزیدگان سهشنبه، 27 آذر با حضور حجتالاسلام و المسلمین فاضل؛ مدیر حوزههای علمیه خواهران برگزار خواهد شد.
انتهای پیام
منبع