به گزارش روز دوشنبه ایرنا، کییر استارمر نخست وزیر انگلیس میگوید که روابط لندن با پکن مهم و حیاتی است. او طی سخنانی در یک کنفرانس خبری در نروژ افزود: «مسلما ما نگران چالشهای ناشی از چین هستیم. اما رویکرد ما تعاملی و همکاری در زمینههایی است که باید با یکدیگر کار کنیم.» نخست وزیر انگلیس از پیشرفت در روند تعاملات دو کشور طی ماههای اخیر استقبال کرد و افزود که انگلیس و چین به همکاری در زمینههای مورد علاقه از جمله مسائل تجاری و تغییرات آب و هوایی ادامه خواهند داد.
این درحالیست که افشای رابطه شاهزاده اندرو، برادر پادشاه انگلیس با یک تاجر چینی که به گفته رسانهها جاسوس از آب درآمده است، خبر ساز شده و فشار سنگینی را به روابط دو کشور وارد کرده است. گفته میشود که این جاسوس به دعوت اندور وارد کاخ سنت جیمز و قلعه وینزور نیز شده است.
پس از انتشار این گزارشها اندرو در بیانیهای اعلام کرد که پس از طرح نگرانیها در خصوص اقدامات این فرد، او تمام تماسهای خود را با وی قطع کرده است. در این بیانیه همچنین آمده است که شاهزاده تنها از طریق «کانالهای رسمی» با این فرد ملاقات کرده و هیچ اطلاعات حساسی در این دیدارها تبادل نشده است.
پرونده این فرد که به نام H6 شناخته میشود به کمیسیون ویژه تجدیدنظرهای مهاجرتی ارجاع شده و رسانههای انگلیسی میگویند که قضات در یک جلسه توجیهی از وزیر کشور شنیدهاند که این تاجر در موقعیتی بوده که میتوانسته بین شخصیتهای برجسته انگلیس و مقامهای ارشد چینی روابطی برقرار کند.
این افشاگریها پس از آن صورت میگیرد که طبق گزارشها، خانواده سلطنتی گامهای بیشتری را برای فاصله گرفتن از اندرو برداشتهاند. گفته میشود که پادشاه انگلیس، کمک هزینه سالانه یک میلیون پوندی او را قطع کرده و همچنین به تأمین امنیت محل اقامت اندرو، پایان داده است.
آزمون دشوار استارمر
چین یکی از کشورهایی است که در سال های اخیر روابط پر فراز و نشیبی را با لندن تجربه کرده است. دیوید کامرون نخست وزیر پیشین انگلیس در مقطعی که سکان دولت این کشور را در دست داشت، تلاش کرد تا روابط فیمابین را ارتقاء دهد.
او ۳۰ مهر ۱۳۹۴ در نشست خبری مشترک با شی جینپینگ رئیس جمهوری چین در لندن گفت: این سفر (رئیسجمهور چین) سرآغاز دوران تازهای خواهد بود که برخی آن را «عصر طلایی روابط چین و انگلیس» توصیف کردهاند. دورهای برای روابط اقتصادی قویتر، روابط تجاری عمیق و روابط نزدیکتر بین مردم دو کشور و در نهایت مذاکرات معنادار بر سر مسائلی که برای هر دو ما حائز اهمیت است. همه اینها نیز ریشه در کشورهای کهن ما خواهد داشت.
اما مناسبات دو طرف در سایه فشارهای کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به شدت تیره و به قطع برخی از همکاریهای اقتصادی منجر شد. برخی از چهرههای تندرو به ویژه در حزب محافظهکار انگلیس همچنان به دنبال شناسایی چین به عنوان یک کشور متخاصم و تهدید علیه امنیت ملی هستند.
حزب حاکم کارگر به رهبری آقای استارمر که تیرماه گذشته سکان دولت انگلیس را در دست گرفت اعلام کرده است که مواضع خصمانه دولتهای محافظهکار درقبال چین را دنبال نخواهد کرد. استارمر برای اولین بار در ماه اوت گذشته با رئیس جمهوری چین صحبت و بهدنبال آن وزیر امور خارجه انگلیس راه پکن شد. گفته میشود وزیر دارایی انگلیس نیز در سال جدید میلادی به چین سفر خواهد کرد.
با این حال چهرههای تندرو که بهانه تازهای برای فشار روی دولت انگلیس به دست آوردهاند خواهان تجدید نظر در رابطه لندن و پکن هستند. آن ها در واپسین روزهای باقیمانده به تعطیلات پارلمان در آستانه سال جدید میلادی، خواستار تشکیل جلسه اضطراری برای بررسی جزئیات پرونده جاسوس چینی شدهاند. طبق برنامه اعلام شده این جلسه قرار است امروز (دوشنبه) با حضور وزیر کشور انگلیس برگزار شود.
در همین حال دادگاه انگلیس با صدور حکمی، محدودیتها درباره افشای هویت جاسوسی چینی را لغو کرد و مشخص شد که او یک فرد ۵۰ ساله به نام یانگ تنگبو است. هنوز پشتپرده روابط او با مقامهای لندن روشن نیست و اعضای تندرو حزب محافظهکار خواستار توضیحات دولت درباره عمق نفوذ نامبرده هستند.
نخست وزیر انگلیس پیش از جلسه پارلمان گفت که دولت درباره مسائل مرتبط با خاندان سلطنتی اظهار نظر نمیکند و رویکرد تعاملی با پکن را ادامه خواهد داد. با این حال به نظر میرسد که او در سال آینده میلادی، به ویژه در سایه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، با انتخابهای دشواری مواجه است.
منبع