خبرگزاری مهر– گروه استانها: شیراز را به خوش آب و هوایی میشناسند و آوازه گل و بلبلش، عطر بهار نارنج در بهار و رایحه نرگس در زمستان و باغهایی که گرچه از مساحتشان خیلی کم شده است اما هنوز هم اکسیژنرسانیشان در فضای شهر سبب شده شیراز کمتر روزهای آلوده را نفس بکشد.
با این حال، فعالیت واحدهای صنعتی در دل شهر شیراز، دارد روی پاکی هوا سایه میافکند و کلانشهر شیراز را به هشتمین شهر آلوده کشور تبدیل کرده است.
چنانچه سالهاست بحث انتقال واحدهای آلاینده از شیراز به خارج از شهر مطرح شده اما هنوز به سرانجام نرسیده است.
بنا بر گفته حفاظت محیط زیست فارس واحدهایی چون سیمان، روغننباتی، پشمشیشه، لاستیک سازی و نشاستهسازی در صف انتقال قرار دارند اما تا کنون هیچیک منتقل نشدهاند.
حوالی کارخانه روغننباتی واقع در خیابان ادبیات که اتفاقاً به آرامگاه حافظ هم نزدیک است از هر کسی که بپرسی از بوی روغن و آلودگیهای ناشی از کارخانه شاکی است تا حدی که برخی به این دلیل از آن محله نقلمکان کردهاند.
منابع آلاینده ناشی از این کارخانهها سبب انتشار گازهای آلایندهای چون دی اکسید کربن، اکسیدهای ازت، گرد و غبار، ذرات معلق، هیدروکربنها و اکسیدهای گوگرد است که هر کدام از اینها، ضرر و زیان قابل توجهی برای شهروندان و محیط زیست پیرامون آنها به همراه دارد.
انتقال کارخانه پشم شیشه شیراز باید سال ۱۴۰۱ صورت میگرفت
کارخانه پشم شیشه، یکی از واحدهای صنعتی آلاینده در شیراز است که تدابیر لازم برای انتقالش به خارج از شهر اتخاذ و زمینی نیز برای اجرای طرح انتقال این واحد صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز در نظر گرفته شد.
بنا بر اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس، این پروژه پیشرفت فیزیکی مناسبی داشته و فرایند اجرایی آن در منطقه ویژه، طبق برنامه زمان بندی که مدیریت کارخانه پشم شیشه ارائه داده، است، همچنین اعلام شد که ساختمان جدید کارخانه، سال ۱۴۰۱ در منطقه ویژه به بهرهبرداری برسد و شاهد تعطیلی این کارخانه در شهر شیراز باشیم. اما آنگونه که شاهد هستیم اکنون و در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳ این فرایند طبق زمان بندی انجام نشد و چندی پیش از سوی متولیان امر، مسئله کمبود اعتبار مطرح شد.
سال گذشته نیز پیشرفت فیزیکی حدود ۶۰ درصدی کارخانه جدید مطرح شد که امسال نیز اعلام شده پروژه ۶۳ درصد پیشرفت دارد که با این روند، طی یک سال اخیر احداث مجموعه جدید پیشرفت خاصی نداشته است.
در همین زمینه با معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس به گفتگو نشستیم.
محمود رضایی کوچی در این راستا به خبرنگار مهر گفت: تمام تلاش مجموعه استان و شهر شیراز بر این است که این کارخانه پشم شیشه نهایتاً ظرف ۶، ۷ ماه آینده منتقل شود.
وی در پاسخ به عدم پیشرفت قابل توجه این واحد در سال جاری افزود: مدیران کارخانه توجیه شدهاند و جلسات لازم برگزار شده است و اگر این واحد ظرف مدت مشخصی که اعلام شده جابهجا نشود مشمول پرداخت جریمه و پیگیری قانونی میشود.
کارخانه سیمان شیراز و خاکی مستمر بر ریههای مردم شهر
یکی دیگر از واحدهای آلاینده که در سطح شهر شیراز قرار دارند و انتقال آن در دستور کار قرار گرفته، کارخانه سیمان شیراز است.
مکان جدید کارخانه سیمان در محور جاده شیراز-خرامه در وسعت ۱۲۲ هکتار تعیین و روند احداث آن انجام شده است.
با وجود اینکه برخی از واحدها به سبب حجم آلایندگی و نزدیکی مسافت با محدوده مسکونی، ضرورت بیشتری برای تسریع در انتقال را میطلبد اما گاه تغییراتی را در زمانبندی تعیین شده میبینیم که روند انتقال را با تعلل مواجه میکند.
اما در مورد کارخانه سیمان این موضوع قدری تفاوت دارد. سال گذشته اعلام شد که این کارخانه تا پایان سال ۱۴۰۴ به مکان جدید در جاده خرامه منتقل خواهد شد اما اردیبهشت امسال، استاندار فارس گفت که فاز نخست این واحد صنعتی تا پایان امسال منتقل میشود.
محمود رضایی کوچی، معاون عمرانی استاندار فارس درباره انتقال این کارخانه به خبرنگار مهر گفت: این کارخانه پیشرفت صد در صدی دارد و عملیات انتقال آن در حال انجام است و تا چند ماه آینده به طور کامل منتقل خواهد شد.
کارخانه روغن نباتی و آلایندگی در جوار قبر حضرت حافظ
کارخانه بعدی که در اولویت انتقال قرار دارد، روغن نباتی است.
سالهای آغازین فعالیت کارخانه روغن نباتی شیراز در دهه ۴۰، هنوز اطراف این واحد صنعتی خبری از تراکم جمعیت نبود و واحدهای مسکونی زیادی در آن حوالی وجود نداشت، اما طی سالهای اخیر، از یکسو بوی نامطبوع و از سوی دیگر فعالیت شبانه این کارخانه برای ساکنان منطقه آزاردهنده شده است.
همچنین محل کارخانه در محدوده یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شیراز قرار دارد و آلایندگی آن میتواند برای گردشگران و بازدیدکنندگان از حافظیه نیز آزاردهنده باشد.
همچنین دانشکدههای مستقر در چهار راه ادبیات و دانشجویان آن نیز در شرایط مشابهی قرار دارند.
خروج کارخانه روغننباتی از شهر شیراز در حالی به عنوان دغدغه مردم این کلانشهر مطرح است که متولیان اقتصادی معتقدند انتقال این واحد تولیدی به منطقه ویژه اقتصادی به پنج سال زمان نیاز دارد.
با توجه به مسائل داخلی این واحد صنعتی، به نظر میرسد انتقال آن به این زودی قابل اجرا نیست چنانچه معاون عمرانی استانداری فارس نیز با تأیید این موضوع به خبرنگار مهر گفت: کارخانه روغن نباتی یکسری مشکلات حقوقی دارد و بحث انتقالش زمانبر است.
رضایی کوچی با تاکید بر اینکه این واحد حتماً منتقل خواهد شد، عنوان کرد: انتقال این واحد آلاینده به سبب مسائل و مشکلاتی داخلی که اکنون دارد مشمول زمان است اما گرچه دیرتر ولی باید منتقل شود.
منبع