به گزارش ایرنا، نان، بخش عمده ای از مواد غذایی روزانه خانوارهای ایرانی را تشکیل می دهد بههمین دلیل فرایند و هزینه های تولید آن در اقتصاد کشور و کیفیت آن در سلامت جامعه تاثیرگذار است؛ طبق آخرین آمار میزان تولید گندم در سال در کشورمان به حدود ۱۵ میلیون تُن رسیده و از طرفی، مساله تولید نان با مباحث و چالشهای مختلفی مانند تولید گندم و آرد و ضایعات(دورریز) و کیفیت این ماده غذایی مواجه است.
به گفته یکی از استادان گروه زیست شناسی گیاهی دانشگاه اصفهان، ایران، مرکز پیدایش و زراعیسازی گندم است و ظرفیت های بسیاری برای افزایش تولید گندم و بهبود کیفیت نان در کشورمان وجود دارد.
حجتالله سعیدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مباحث مختلف مرتبط با نان، اظهار کرد: گندم یکی از محصولات کشاورزی راهبردی(استراتژیک) است و ایران نیز یکی از کشورهای پرمصرف این محصول بهویژه برای نان بهشمار می آید، از طرفی بحث خودکفایی و اقتصاد گندم از اهمیت زیادی برخوردارست که به عوامل جانبی مانند آب، سطح زیر کشت و قوانین بالادستی وابستگی دارد.
وی با بیان اینکه داشتن نان سالم، مستلزم تولید گندم و آرد سالم در بخش های مختلف مانند کشاورزی و صنعت است، افزود: بعنوان مثال اینکه مواد افزودنی به آرد یا نان چقدر بر روی سلامت مردم تاثیر دارد و انواع نان سالم چیست یکی از مباحث مهم در این زمینه بهشمار می آید.
ایران، مرکز پیدایش گندم در دنیا
سعیدی که عضو مرکز پژوهشی فرآورده های طبیعی و زیستی دارویی دانشگاه اصفهان است، تاکید کرد: ایران، مرکز پیدایش طبیعی گندم در دنیاست، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که نخستین زراعی سازی گندم در تمدن های قدیم ایران و در محدوده بین النهرین اتفاق افتاده است.
وی که سال ها بر روی انواع نژاد و ارقام گندم مطالعه و پژوهش کرده است، افزود: ریشه ارقام مختلف گندم از جمله نوع وحشی و خودروی آن (گیاهی که بدون کشت و زرع روید) که در دنیا وجود دارد از ایران است بنابراین ما با توجه به این ذخایر وراثتی ارزشمند دارای این ظرفیت و توانایی هستیم که با غنی سازی ظرفیت ژنتیکی ارقام اصلاح شده گندم برای افزایش تولید و بهرهوری آن اقدام کنیم.
لزوم توجه به مدیریت خاک و آب
این استاد دانشگاه به برخی از چالش های موجود در تولید گندم و نان اشاره کرد و گفت: با توجه به مباحثی مانند کمبود منابع آبی و خشکسالی باید برای رفع چالش های موجود بحث مدیریت خاک و آب را بصورت اصولی و زیربنایی در دستور کار قرار دهیم.
سعیدی افزود: استفاده از ارقام مناسب گندم،
آموزش کشاورزان، فراوری سالم گندم و آرد و بازنگری در بخش صنعت و زنجیره تامین نیز ضروری است.
برگزاری همایش نان سالم در اصفهان
سعیدی با بیان اینکه دستیابی به نان سالم یک موضوع چند وجهی است، گفت: با توجه به اهمیت این موضوع برگزاری همایش ملی نان سالم در دستور کار دانشگاه اصفهان قرار گرفت.
دبیر علمی کنگره همایش ملی نان سالم (از مزرعه تا سفره) افزود: این همایش توسط مرکز پژوهشی فراوردهای طبیعی دانشگاه اصفهان و با همکاری بخش های مختلف دانشگاهی، تحقیقاتی و صنعت اسفند امسال برگزار خواهد شد.
منبع