به گزارش ایرنا ، طی هفتههای اخیر موضوع ناترازیهای انرژی و راهکارهای مواجهه با آن از موضوعات اصلی مطرح در محافل رسانهای و اقتصادی بوده است. خاموشیهای برنامهریزی شده مشترکان برق خانگی از سوی ادارات توزیع نیروی برق در سطح کشور نشانگر چالش عمدهای است که متولیان تامین انرژی کشور با آن دست به گریبان هستند.
در عین حال باید توجه داشت که اعمال خاموشی و مدیریت مصرف در حوزههای صنعتی و تولیدی آثار اقتصادی به مراتب بیشتری به دنبال دارد و در یک بازه زمانی نه چندان طولانی پیامدهای اقتصادی خود را نشان میدهد.
هر چند در سالهای اخیر موضوع مصرف بهینه انرژی کشور به کرات مطرح بوده است، باید این نکته را مدنظر قرار داد که مصرف انرژی یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشورها به شمار میرود و اساسا کشورهای توسعهیافته بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص میدهند ، در این بین موضوع مهم این است که انرژی تولیدی در این کشورها با عنایت به محاسبات اقتصادی مبتنی بر هزینه و فایده مصرف شود.
واقعیت این است که بخش زیادی از کشورهای توسعهیافته از نظر منابع انرژی جزو کشورهای فقیر محسوب میشوند و عمدتا خریدار انرژی هستند. این کشورها از سویی تلاش کردند به سمت استفاده بهینه از منابع موجود حرکت کنند و از سوی دیگر به سمت متنوعسازی سبد انرژی و از جمله استفاده از انرژیهای نو حرکت کردند.
ایران این روزها در حالی با ناترازی انرژی در بخشهای مختلف مواجه است که یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر نفت و گاز جهان به شمار میرود ، با این حال افزایش میزان مصرف از سویی، فرسودگی تجهیزات و زیرساختهای زنجیره تولید تا مصرف و از همه مهمتر عدم سرمایهگذاری جدی در این بخش باعث بروز مشکل ناترازی شده است.
نکته امیدوارکننده اینکه صنعت برق ایران ظرفیتهای فنی و انسانی قابلتوجهی دارد به طوری که بخش اعظم نیازهای کشور توسط متخصصان کشورمان ساخته میشود ، در عین حال حجم سرمایهگذاری مورد نیاز در تولید انرژی برق بسیار قابل توجه است و بخش عمده چالش این صنعت تامین نقدینگی مورد نیاز این صنعت است.
از سوی دیگر در سالهای گذشته متولیان امر برای عبور از پیک مصرف در فصل تابستان اقدام به مدیریت مصرف میکردند ولی شرایط هفتههای اخیر نشان داد که علاوه بر مدیریت مصرف باید راهکارهای جدیتری از سوی متولیان امر در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر خصوصیسازی و واگذاری برخی از نیروگاهها پیامدهایی برای وزارت نیرو به عنوان متولی تامین برق به همراه داشته است. اختلاف قیمت خرید برق از نیروگاههای واگذار شده و عرضه آن به مشترکان مشکلات اقتصادی ساختاری برای وزارت نیرو به همراه داشته است که خواه ناخواه این مشکلات در جایی ظهور و بروز مییافت.
یکی از این راهکارهای برونرفت از این وضعیت استفاده از ظرفیتهای انرژیهای نو در کشور است و در این راستا سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) وزارت نیرو میتواند نقش جدیتری در تنوعبخشی به سبد انرژی و افزایش سهم انرژیهای نو در این سبد داشته باشد.
این امر گذشته از تامین ملاحظات پدافند غیرعامل در سطح کلان و محلی میتواند مانع از استفاده بیرویه ذخایر انرژی کشور به عنوان منابع بین نسلی در کشور شود. هر چند در سالهای اخیر اقداماتی برای استفاده از انرژیهای نو بهویژه انرژی خورشیدی در کشور انجام شده است ولی باید روند استفاده از این ظرفیت باید در سطح ملی و کلان تسهیل شود.
صنایع استان اردبیل نیازمند سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای نو است
در همین زمینه نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی استان اردبیل گفت: تداوم حیات صنایع استان نیازمند سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای نو و حمایت و همکاری دستگاههای دولتی از سرمایهگذاران این حوزه است.
حسین پیرموذن با اشاره به حضور متقاضیان سرمایهگذاری در عرصه تولید انرژیهای تجدیدپذیر در استان اردبیل اظهار کرد: داشتن توجیه اقتصادی برای احداث نیروگاه انرژیهای تجدیدپذیر سبب شده تا تقاضای سرمایهگذاری در این حوزه افزایش یابد اما وجود موانعی از جمله تامین زمین برای تحقق این موضوع نیازمند همکاری و تعامل هرچه بیشتر دستگاههای اجرایی از جمله وزارت جهاد کشاورزی و نیرو است.
نایب رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور با بیان اینکه هفت نقطه در استان برای احداث نیروگاه انرژی تجدیدپذیر مشخص شده است، افزود: از یک سال پیش که صنایع با ناترازی و کمبود انرژی مواجه شده موضوع سرمایهگذاری در عرصه انرژیهای نو مطرح و پس از کارشناسیهای لازم هفت نقطه جغرافیایی در سطح استان برای احداث نیروگاه مشخص شد و اجرایی شدن آن نیازمند همت جمعی است.
در همین زمینه مدیرعامل شرکت توزیع نبروی برق اردبیل با اشاره به خرید برق نیروگاههای خورشیدی به صورت تضمینی و با قیمت مناسب توسط دولت و اعطای وام یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریالی به سرمایهگذاران این بخش با اقساط ۸۰ ماهه و سود چهار درصدی گفت: مشکل تامین برق کشور از طریق انرژیهای تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی به راحتی قابل حل است.
حسین قدیمی با تشریح اقدامات انجام شده برای تولید برق از انرژی خورشیدی در این استان ادامه داد: مقدمات تولید ۲۵ مگاوات برق خورشیدی در روستای شریف بیگلو اردبیل و نیز ۱۰۰ مگاوات در منطقه ویژه اقتصادی نمین در زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار آغاز شده که در صورت محقق شدن این هدف، برق شهرک صنعتی شماره ۲ اردبیل از این طریق تامین خواهد شد.
وی بیان کرد: علاوه بر این ۹ منطقه روستایی در استان برای تولید برق با ظرفیت هر کدام سه مگاوات و در مجموع ۲۷ مگاوات برق خورشیدی به همراه ۳۰ مگاوات برق از انرژی خورشیدی توسط یک واحد صنعتی آغاز شده است.
شرایط هفتههای اخیر مصرفکنندگان عمده انرژی در کشور را احتمالا به صرافت استفاده از ظرفیتهای انرژیهای نو انداخته است. ارائه مشوقهایی برای تولیدکنندگان انرژیهای نو به ویژه پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، تسهیل روند واردات تجهیزات مرتبط با انرژیهای نو و بومیسازی این تجهیزات میتواند تهدید موجود کشور را به فرصت تبدیل کند.
در نهایت استفاده از ظرفیتهای انرژی خورشیدی صرفا نباید به روستاهای صعبالعبور محدود شود بلکه با توسعه بازار تجهیزات مرتبط با آن در یک بازه زمانی مشخص هم میتوان از هدررفت منابع انرژی جلوگیری کرد و هم مانع از بروز چالشهایی مشابه در سالهای آینده شد.
منبع