در تاریخ معاصر ایران، روزهایی وجود دارد که به فرموده امام خمینی(ره) میتوان آنها را ایامالله نامید. این روزها، لحظاتی سرنوشتساز در تاریخ ایران محسوب شده و مسیر آینده مردم این کشور را رقم زدهاند. بعضی از این روزها، مانند روز پیروزی انقلاب اسلامی، نقطه عطف تاریخ معاصر در ایران و حتی جهان بهشمار میروند؛ برای نمونه جولیان آسانژ، بنیانگذار سایت ویکیلیکس، انقلاب اسلامی ایران را بهدلیل ویژگیهای منحصر بهفرد، نقطه عطف تاریخ معاصر دانسته است.
روز ۹ دیماه ۱۳۸۸ یکی از همین روزهای سرنوشتساز بهشمار میرود. در این روز، توطئه استکبار جهانی علیه ملت مسلمان ایران با شکست مواجه شد و دشمنان انقلاب اسلامی ناامید شدند. این در حالیست که تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب اسلامی نشان میدهد این انقلاب در طول چهار دهه از گردنههای خطرناکی عبور کرده و امواج و طوفانهای سهمگینی را پشت سر نهاده است. تحمیل جنگ هشتساله، طراحی کودتا، تحریم اقتصادی، پروژه براندازی از طریق نفوذ و تهاجم فرهنگی و سیاسی، ماجرای کوی دانشگاه سال ۱۳۷۸ تهران، حاشیههای انتخابات خرداد ۱۳۸۸ و فتنه زن، زندگی، آزادی هریک مقاطع بحرانزای این مرزوبوم بودند که شرایط سختی به ملت ایران تحمیل کردند.
علت پاسداشت حماسه ۹ دی
اولین دلیلی که در پاسداشت این روز به ذهن متبادر میشود، تکریم و گرامیداشت ایامالله و روزهای بزرگ تاریخ یک ملت است، بهگونهای که ابعاد و پیامدهای آنها به فراموشی سپرده نشود.
همچنین تکرارپذیری تهدیدات و فتنههای دشمنان ایجاب میکند که تجربه مردم ایران در دفع فتنه ۸۸ مرتب مورد یادآوری و گوشزد قرار گیرد تا جامعه تجارب مهمی را که با پرداخت هزینههای سنگین به دست آورده است، فراموش نکند. از طرفی بازخوانی درسها و توجه به عبرتهای این حماسه باعث افزایش هوشیاری و آمادگی ملی برای مقابله با تهدیدات میشود.
ویژگیهای حماسه ۹ دی
سال ۱۳۸۸، جبهه استکبار جهانی در همگرایی آشکار علیه ملت مسلمان ایران، توانست فتنه جدیدی علیه این ملت رقم بزند. دشمنان تلاش کردند با تحریک افکار عمومی، اصول استقلال، آزادی، جمهوریت و اسلامیت نظام را زیر سؤال ببرند و از این طریق، حرکت انقلاب را در دهه چهارم متوقف کنند.
در حوادث پس از انتخابات ۱۳۸۸ با بهرهگیری از شعارهای دروغین و ظاهرفریب، سه اصل محوری انقلاب، یعنی مردم، مکتب و رهبری مورد هدف قرار گرفت. مقام معظم رهبری از این حوادث با عنوان فتنه یاد کردند. توطئه پیچیده دشمنان با ایجاد ناآرامی و اغتشاش در جامعه اجرایی و برای چند ماه آرامش و امنیت از مردم ایران سلب شد؛ اما حماسه ۹ دی ۱۳۸۸، اقدام قاطع ملت ایران در برابر این فتنه بود و مردم با هوشیاری و بصیرت این فتنه را خنثی کردند. این حماسه نشاندهنده اتحاد و همبستگی ملت ایران در حمایت از نظام و رهبری است.
احمد امامی، نویسنده دایرةالمعارف فارسی فتنه ۸۸، بعضی از ویژگیهای این حماسه را چنین ترسیم و تبیین میکند:
نصرت الهی
هرچند ملت ایران بارها مشمول دریافت نصرتهای الهی، از جمله پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، حادثه طبس و… بوده، اما میتوان خلق حماسه ۹ دی را نیز نمونهای دیگر از نصرت الهی دانست که پایاندهنده فتنهای عمیق علیه ایرانیان بود. مقام معظم رهبری هم در این راستا فرمود: «این کارها، کار خداست؛ این دست قدرت الهی است.» (بیانات مقام معظم رهبری، ۱۳۸۸/۱۰/۱۹)
اهداف متعالی و مقدس
حماسه ۹ دی دارای اهداف متعالی و مقدسی همچون پاسداشت دین، دفاع از ارزشهای اسلامی و حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی بود.
عمومیت و شمولیت
این حماسه هیچگونه جناحبندی، صنفبندی یا نژادپرستی نداشت. در یک روز، بدون هماهنگی قبلی و بهصورت خودجوش، تمام شهرهای ایران به صحنه حضور مردم با گرایشهای مختلف مذهبی، قومی و سیاسی تبدیل شد. حتی هواداران نامزدهای معترض نیز در این حماسه شرکت کردند.
معرفت دینی و بصیرت نافذ
حماسه ۹ دی نشاندهنده اوج تدین، بینش، بصیرت و ولایتمداری ملت ایران بود. مردم با ایمان دینی خود به میدان آمدند و نشان دادند که ایمان میتواند تمام مردم را بسیج کند و در صحنه نگه دارد (بیانات مقام معظم رهبری، ۱۳۹۰/۰۹/۲۱)
دستاوردهای حماسه ۹ دی
حماسه ۹ دی یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران و نشاندهنده قدرت ایمان و بصیرت ملت ایران در مواجهه با فتنههای داخلی و خارجی است. این حماسه با دستاوردهای متعدد خود، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی بهشمار میرود. پایاندادن به فتنه و جنگ نرم از مهمترین دستاوردهای آن بود.
این رویداد توانست به هشت ماه جنگ نرم و فتنه پایان دهد و ثبات و آرامش را به کشور بازگرداند. علاوه بر این، حماسه ۹ دی باعث تقویت اعتماد به نفس ملت ایران در مقابله با تهدیدات شد؛ همچنین دستاورد دیگر آن، نمایش اتحاد ملی و انسجام اسلامی ایرانیان بود.
افزون بر موارد بالا، نمایاندن ناکارآمدی نظریه انقلابهای مخملی، افزایش اقتدار نظام و ارتقای جایگاه مردمی آن نیز از دیگر پیامدهای مهم این حماسه تاریخی بود. پاسداشت این حماسه و تبیین ابعاد آن برای نسلهای آینده اهمیت وافر و ویژهای دارد.
الههسادات بدیعزادگان
انتهای پیام
منبع