به گزارش ایرنا از تارنمای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجید خالقنیا وابسته فرهنگی ایران در هرات درباره وضعیت فعلی کرسیهای آموزش زبان فارسی در افغانستان گفت: پس از تحولات سال۱۴۰۰ و به قدرت رسیدن حاکمیت طالبان، تغییرات عمدهای در ساختار دانشگاهها رخ داد. تعداد دانشجویان دانشگاه هرات از هفده- هجده هزار دانشجو در سالهای گذشته به کمتر از سه هزار دانشجو در زمان حاضر رسیده است. این تغییرات در حوزه آموزش زبان و ادبیات فارسی نیز چشمگیر بودهاند.
این وابسته فرهنگی ادامه داد: در دوره جمهوریت افغانستان، سه دپارتمان زبان و ادب فارسی در منطقه غرب افغانستان وجود داشت که شامل دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه هرات و دانشگاه کهکشان شرق بود. این دپارتمانها نقش مهمی در جذب دانشجویان ایفا میکردند. اما با تحولات جدید، بسیاری از اساتید مهاجرت کرده و حضور زنان نیز در دانشگاهها بسیار محدوود شده است.
بورسیه ۳۰ دانشجوی افغانستانی با هدف توسعه زبان فارسی
او با اشاره به برخی اقدامات حمایتی ایران برای تقویت زبان و ادبیات فارسی در افغانستان گفت: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران اقدام به ارائه بورسیه برای ۳۰ دانشجوی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه کهکشان شرق کرده است. این حمایتها برای تربیت دانشجویانی صورت میگیرد که بتوانند در آینده آموزش دانشآموزان را در مدارس هرات برعهده بگیرند.
خالقنیا برپایی کارگاههای دانشافزایی و همچنین همکاری در انتشار آثار ادبی را از دیگر راهکارهایی برای کمک به تقویت زبان فارسی در افغانستان خواند و ادامه داد: انتشار کلیات اشعار استاد خلیلالله حسنزاده و برگزاری کارگاههای مقالهنویسی و رماننویسی از جمله فعالیتهایی است که به منظور حمایت از زبان فارسی انجام میشود.
این وابسته فرهنگی درباره حمایتهایی که به همین منظور از سوی خانه فرهنگ ایران در افغانستان از انجمن ادبی هرات انجام شده است نیز گفت: در سالهای اخیر، حمایتهای فرهنگی و ادبی متعددی از این انجمن صورت گرفته است. همچنین برنامههای فرهنگی متنوعی نظیر ویژهبرنامههای شب یلدا و بزرگداشت مشاهیر زبان و ادبیات فارسی را در همکاری با دانشگاههای افغانستان برگزار کردهایم.
خالقنیا با تأکید بر اهمیت حفظ و تقویت زبان فارسی در افغانستان افزود: رابطه فرهنگی میان دو ملت ایران و افغانستان و اشتراکات زبانی و فرهنگی، فرصتهای زیادی را برای توسعه زبان فارسی در این کشور فراهم میکند.
او درباره نقش توسعه روابط ایران با افغانستان از دریچه زبان و ادبیات فارسی و همچنین کارکرد آن برای تحقق دیپلماسی فرهنگی کشورمان گفت: با حضور اساتید زبان و ادبیات فارسی افغانستان در برنامههای فرهنگی ایران و دعوت از اساتید افغان، در تلاش برای گسترش هرچه بیشتر تعاملات فرهنگی خود با افغانستان هستیم. ایران از طریق این برنامهها قادر است نقش موثرتری را در راستای اهداف فرهنگی خود در منطقه ایفا کند.
ایران و بوسنی و هرزگوین بر گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی مصمم هستند
ابوذر ابراهیمی ترکمان سفیر و محمد حسین انصاری رایزن فرهنگی کشورمان با احمد یلدریم رئیس دانشگاه بینالمللی سارایوو (IUS) در محل دفتر ریاست دانشگاه دیدار کردند.
در این دیدار، طرفین بر گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی از طریق امضای تفاهمنامه با دانشگاههای ایرانی و همچنین میزبانی از رویدادهای فرهنگی ایران تاکید کردند.
دانشگاه بینالمللی سارایوو (IUS)، بزرگترین دانشگاه خصوصی بوسنی و هرزگوین با تعداد ۲۵۰۰ دانشجو و ۱۵۰ عضو هیأت علمی است. این دانشگاه به وزارت علوم کشور جمهوری ترکیه وابسته بوده اما به عنوان یک دانشگاه خصوصی ثبت شده در نظام آموزشی بوسنی و هرزگوین به فعالیت می پردازد.
ویژگی این دانشگاه، تنوع بالای رشتهها در حوزه علوم انسانی، فنی و در آینده نزدیک پزشکی است که باعث شده یکی از پرمخاطب ترین دانشگاه در بوسنی و هرزگوین باشد. حضور اعضای هیأت علمی از یازده کشور مختلف جهان و تدریس تمامی دوره ها به زبان انگلیسی، وجه بینالمللی این دانشگاه را تقویت کرده است.
احمد یلدریم ضمن معرفی دانشگاه بینالمللی سارایوو، نسبت به گسترش همکاریهای علمی با دانشگاههای ایرانی و همچنین جذب دانشجویان ایرانی برای تحصیل در این دانشگاه ابراز تمایل کرد.
وی با اشاره به تحصیل تعداد بسیار اندکی دانشجوی ایرانی در این دانشگاه، مهمترین مانع برای جذب بیشتر دانشجویان ایرانی را مشکلات مربوط به صدور روادید عنوان کرد. یلدریم گفت: ما اکنون تنها با دانشگاه خوارزمی از ایران تفاهمنامه معتبر داریم.
رئیس دانشگاه IUS بیان داشت: مدارک این دانشگاه در سراسر اروپا معتبر است و از آنجا که مدارک آن بصورت مشترک با دانشگاه استانبول و دانشگاه مرمره صادر می شود، احتمالا در ایران نیز معتبر باشد.
وی افزود دانشگاه IUS بعد از دانشگاههای سارایوو، توزلا و زنیتسا، چهارمین دانشگاه بزرگ بوسنی و هرزگوین محسوب میشود.
سفیر کشورمان نیز، توضیحاتی را در خصوص وضعیت علمی در ایران ارائه داد و معرفی رایزنی فرهنگی به عنوان مسئول پیگیری همکاریهای فرهنگی و دانشگاهی، ابراز تمایل کرد همکاریهای طرفین در حوزههای مختلف گسترش یابد.
همچنین رایزن فرهنگی کشورمان در این دیدار با معرفی فعالیتهای رایزنی فرهنگی، به برخی همکاریهای دانشگاهی با دانشگاههای کشور بوسنی و هرزگوین اشاره کرد و پیشنهاد کرد: موضوع امضای تفاهمنامه با دانشگاههای ایران در دستور کار طرفین قرار گیرد.
در پایان این دیدار، در حوزه فرهنگی نیز پیشنهاد برگزاری روز فرهنگ ایرانی در دانشگاه بینالمللی سارایوو مطرح شد که مورد استقبال رئیس دانشگاه قرار گرفت.
منبع