تنها موذن ایرانی که بر بام کعبه اذان گفت/ «خیمه» را بخوانید


به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ماهنامه دینی فرهنگی «خیمه» در صد و هفتاد و سومین شماره خود مطالبی همچون «روحانیت در عصر غیبت پیامبران امروز» را در سرمقاله، حماسه خوانان/ گزارشی از اولین همایش هیات و حماسه در بخش رویدادها و روایت ها، نگاه متفاوتی به گودال قتلگاه نوشته محمدرضا سنگری، نشانه های نمادین و کتابی برای «نصر الله»؛ مراسم ویژه ای که در منطقه فرهنگی عباس آباد برگزار شد، ماجرای سه دیدار با سیدحسن به قلم محمدرضا زائری به علاقه مندان عرضه کرده است.

سفیران نوجوان؛ اجتماع ملی سفارت خانه مقاومت در تهران برگزار شد، قاب شیشه ای بالای روضه منوره؛ آیین رونمایی از کتاب در جواهرنشان در موزه ملک، زرادخانه فرهنگی؛ مراسم رونمایی از تقریظ های رهبر انقلاب در روز قهرمان ملی، مکتب مهرورزی و مرد مداری؛ تجلیل و پاسداشت ۸۰ سالگی استاد حسین انصاریان در تالار وحدت، فرهنگ عزاداری و فرصت گردشگری؛ نگاهی به ظرفیت های فرهنگی و توریسم مذهبی اردبیل نوشته عیسی پاشاپور از دیگر مطالب مطرح شده در این شماره «خیمه» هستند.

در این بخش به قلم پاشاپور کارشناس حوزه گردشگری اردبیل می خوانیم:

استان اردبیل با پیشینه تاریخی و دینی از آیین های عاشورایی با شور و حال ویژه اماکن، مقابر، بقاع متبرکه و مساجد و ماذنه های متعدد به عنوان جاذبه های گردشگری مذهبی برخوردار است و ورود جمعیت کثیر گردشگر و مسافر به این خطه در دهه نخست ماه محرم گویای تبدیل شدن این استان به مقصد گردشگری است. و توسعه این رویه توجه بیشتر مسئولان مربوطه را می طلبد.

مبادی ورودی استان اردبیل در ماه محرم به خصوص در روزهای منتهی به تاسوعا و عاشورای حسینی شاهد افزایش حجم تردد وسایط نقلیه بوده و این افزایش ورودی به استان در محورهای مواصلاتی منتهی به شهرستانهای استان نیز مشهود است.

در آستانه روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی بر شمار وسایل نقلیه شهرستان های استان افزوده می شود. بسیاری از میهمانان و گردشگران ورودی به استان در ماه محرم، مهاجران و اهالی این استان هستند که در سایر استان ها سکونت دارند و ایام عزای سرور و سالار شهیدان به شهر و دیار خود باز می گردند. سفر این قبیل مسافران و گردشگران به استان اردبیل به منظور صله ارحام، حضور در برنامه های مذهبی همچون همایش های عظیم روزهای تاسوعا و عاشورا و بهره مندی از قبوضات و معنویات این ماه ویژه و پر سوز و گداز است.

جمع دیگری از مسافران و گردشگران ورودی به استان اردبیل در ماه محرم و به ویژه در دهه نخست آن هم وطنانی هستند که برای استفاده از آیین های مذهبی ویژه این استان به این منطقه سفر می کنند و به طور معمول در همه شهرستانهای حضور می یابند. البته سهم مرکز استان اردبیل از این قبیل از گردشگران به علت اماکنی همچون مجموعه جهانی و تاریخی شیخ صفی الدین اردبیلی بیشتر است.

قدمت ۵۰۰ ساله آیین های مذهبی/ هفت آیین از آداب عزاداری مردم اردبیل در ماه محرم از جمله طشت گذاری، عزاداری سنتی در بازار تاریخی، شهادت حضرت مسلم بن عقیل به عنوان مقدمه سوگواری ها، عزاداری عشایر شاهسون و مراسم خاکسپاری شهدای کربلا در برخی شهرها از جمله خلخال و شمع گردانی که قدمتی بیش از ۵۰۰ سال دارد. در فهرست آثار فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است…

ثبت شش آیین عاشورایی در فهرست آثار معنوی ملی اثر بهروز ندایی، حقیقت تلخی عزاداری ما را تهدید می کند، گفت وگو با امام جمعه و نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری، آداب محلی حیدری ها و نعمتی ها؛ کیفیت و ترتیب زمانی عزاداری و آیین تاسوعا و عاشورا در استان اردبیل نوشته رامین شاهی زاده، نمادهای ماندگار اردبیل؛ نگاهی به وسائل و نشانه های عزاداری مردم در دهه محرم نوشته احمد محمدپور، از هفته خوانی تا بازار مراسمی؛ آیین ها و سنت های هزار ساله عزاداری محرم در اردبیل، مهد تعزیه از عهد صفویه؛ آیین شبیه خوانی و سنت تعزیه در اردبیل، خاک سپاری نمادین شهدای کربلا جزو ۶ اثر ملی اثر علی درویشی، سفره احسان اوچدکان؛ آیین نذری در حسینیه قدیمی زنجیرزنان اردبیل، شوریده حالان ترک زبان؛ آشنایی با پیشتازان شعر عاشورایی در اردبیل نوشته مجید بهمنی نیز از جمله مطالب بعدی «خیمه» را در بر می گیرند.

همچنین یادداشت هایی در باب عزاداران عاشورایی در استان اردبیل، خاندانی مانا؛ نگاهی به نسل موذن زاده های اردبیلی و آثار ماندگارشان، ۱۵۰ سال اذان گویی در یک خانواده، نگاهی به زندگی و تلاش های زنده یاد رحیم موذن زاده اردبیلی نوشته محسن ظهوری، نوحه خوانی کار هر کسی نیست؛ گزارش یک گفت وگویی قدیمی با زنده یاد سلیم موذن زاده، پای شاگردی استاد؛ گفت وگو با سید محمد عاملی مداح اردبیلی و شاگرد سلیم موذن زاده، قصه عاشورا شعری؛ آلبومی با نوای سلیم موذن زاده و صدای شهریار چگونه تولید شد؟، از دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست؛ به مناسبت سالروز وفات شیخ بی خانقاه محسن اسماعیلی و شیخ بی خانقاه حکایات خواندنی و تامل برانگیز؛ تصویر جدیدی از روحانیت؛ این روح بزرگ؛ روایتی از حاج قاسم و حاج آخوند نوشته حسین انتظامی، محمدرضا زائری، علی خانجانی را در این شماره بخوانید.

در جست و جوی مهر و مدارا؛ درنگی در کتاب حاج آخوند، اثر عطاء الله مهاجرانی نوشته احسان اقبال سعید، خوب بودن را مزمزه می کرد؛ روایتی از زندگی عارفانه و عاشقانه یک روحانی روشن ضمیر؛ منصوره جاسبی، او همه آخوندها را در خلوت به بازنگری می خواند نوشته سید باقر خرمی، اصلاح فهم از فاطمیه؛ تحلیل خطبه فدکیه در گفت وگو با سعید طاوسی مسرور پژوهش گر تاریخ اسلام به قلم محمد فیضی، که عشق آسان نمود اول؛ ترسیم مفهوم جهاد وشهادت در گفت وگو با نویسنده کتاب «پاییز آمد»، وقتی هیچ گونه آشنایی با مجالس تعزیه ندارند؛ روایتی آسیب شناسانه از نمایش تعزیه در ایران معاصر نوشته حسین نیک خواه بابایی، راویان راه؛ پیاده روی اربعین در آثار نویسندگان معاصر نوشته علی الله سلیمی، همزیستی خواص و عوام؛ چند نکته درباره ساخت برنامه معلی در تلویزیون نوشته اکبر شیخی، به خط خطه خون؛ تاثیر خوشنویسی در ترویج فرهنگ عاشورایی نوشته محبوبه کاظمی و گنجین های به قدمت تاریخ اسلام؛ گزارشی از چند مصحف تاریخی که در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود نیز از مطالب پایانی «خیمه» ۱۷۳ هستند.

ماهنامه «خیمه» در ۸۰ صفحه به صاحب امتیاز و مدیرمسئولی محمدرضا زائری منتشر شده است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

سفرهای استانی تا رفع کامل مشکلات سیستان و بلوچستان ادامه خواهد داشت

به گزارش خبرنگار ایرنا سید رضا صالحی امیری شامگاه چهارشنبه در بدو ورود به فرودگاه …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ