به گزارش ایرنا، کارگاه آموزشی آنلاین «جادوی صدا» با تدریس عبدالحسین مختاباد خواننده و آهنگساز ششم بهمن ماه (۲۵ ژانویه) ویژه تمامی علاقهمندان به آواز در سراسر دنیا به همت آکادمی موسیقی صفا برگزار میشود. تست صدا، تست گوش و استعدادیابی از موضوعهای این کارگاه آموزشی است.
مختاباد در توضیح کارگاه آموزشی «جادوی صدا» نوشته است: «پرورش صدا و خوانندگی از جمله مقولات بسیار پیچیده در هنر موسیقی است. تربیت خواننده در موسیقی ایرانی همواره با مشکلات و معضلات عمیقی روبه رو بوده و هست. غالب این کلاسها یا به تدریس ردیف و یا سلفژ در پی آموزش خوانندگی هستند؛ صرف نظر از نقاط قوت و ضعف این کلاسها به نظر اینجانب آنچه که تا حال حاضر مغفول مانده است پرورش صداست. صدایی که قادر به بیان و اجرای ردیف و یا ترانه (تصنیف) باشد.
صاحب صدای خوب همانند یک ورزشکار باید تمریناتی سخت و دشوار و در عین حال علمی را بکار گیرد تا بتواند صوتی دلنشینتر و تاثیرگذارتر را ارائه دهد. بیان صحیح کلمات؛ یافتن مخرج دقیق صدا در فراز و فرود (زیر و بم)؛ بکارگیری دقیق عضلات لب؛ دهان؛ زبان و… استفاده دقیق از سایر عضلات بدن؛ تنفس صحیح و سایر عوامل موثر. در این کارگاه (در تاریخ ۲۵ ژانویه ۲۰۲۵ ششم بهمن ۱۴۰۳) که به همت آکادمی موسیقی صفا برگزار میگردد؛ به طور مختصر و مفید بدان خواهم پرداخت.»
کارگاه زیر و بم سهتارنوازی در فرهنگسرای ارسباران
کارگاه سهتارنوازی بر اساس مباحث کتاب «زیر و بم سهتارنوازی» اثر جعفر صالحی روز جمعه- ۲۸ دیماه- ساعت ۱۶ تا ۱۹ در فرهنگسرای ارسباران برگزار میشود.
در این کارگاه سرفصلهای زیر از کتاب فوق توسط صالحی به عنوان مدرس، مرور و مورد بحث و آموزش قرار خواهد گرفت:
۱- شناخت ساختمان سه تار و نقش هر قسمت از ساز در کیفیت صدای ساز
۲- اصول و مبانی پایهای نوازندگی سهتار و چگونگی عملکرد دست راست و چپ
۳- نکتههایی درباره انگشتگذاری و حرکت دست چپ به صورت طولی و عرضی روی دسته سهتار
۴- شناخت تکنیکهای مربوط به دست راست و چپ (به تفکیک) و آشنایی با علائم مربوط به هر کدام در نُتنویسیهای رایج
۵- کوک سهتار و معرفی کوکهای ارائه شده توسط استادان و مبحث چگونگی انتخاب کوک مناسب
۶- مبحث «آداب تمرین» که شامل بررسی چگونگی برنامهریزی برای یک تمرین مناسب و اصولی است
۷- نکتههایی در باب شناخت ارکان موسیقی ایران با نگاهی به ردیف و کارگان رایج موسیقی ایران
۸- مبحث انتقال در موسیقی ایرانی و اجرای دستگاهها از مبناهای متعدد و مختلف بر اساس ساختمان و ویژگیهای سهتار
علاقهمندان برای شرکت در این کارگاه و نامنویسی میتوانند با شماره تلفن واحد آموزش فرهنگسر ای ارسباران ۲۲۸۷۲۸۱۸ داخلی ۱۱۲، ۲۲۵ و ۱۲۷ تماس بگیرند. فرهنگسرای ارسباران در خیابان دکتر شریعتی، بالاتر از پل سیدخندان، خیابان جلفا واقع است.
کنسرت هنرجویی در تالار رودکی
کنسرت آنسامبل ویولن، پیانو، فلوت هنرجویان مرکز آموزش هنری روز چهارشنبه- ۱۹ دی ماه- ساعت ۲۰ در تالار رودکی برگزار میشود.
در این اجرا که به صورت تکنوازی، دوئت و تریو برگزار میشود، هنرجویان اساتید محمود میرصیافی (ویولن)، رضا طاهری (پیانو)، مقداد طاهری (فلوت) به اجرای قطعاتی از بزرگان موسیقی کلاسیک دنیا همچون برامس، موتزارت، ویوالدی، شوستاکوویچ و… خواهند پرداخت.
مرکز آموزش هنری در نظر دارد در ماههای آینده کنسرتهایی در سایر رشتههای موسیقی را با هنرجویان برگزیده این مرکز در سالنهای مجموعه بنیاد رودکی برگزار کند. پیش از این نیز کنسرت هنرجویی پیانو و موسیقی کودک نیز در تالار رودکی و تالار حافظ برگزار شده است.
علاقهمندان برای تهیه بلیت و کسب اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره تلفنهای ۶۶۷۴۳۳۵۸ – ۶۶۷۴۳۳۵۹ و ۶۶۷۴۳۳۶۱ تماس حاصل کنند.
«شب پیانو» در خانه هنرمندان ایران
اجرای زنده موسیقی محیطی «شب پیانو» سهشنبه- ۱۱ دی ماه- ساعت ۱۹ در لابی طبقه همکف خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.
بیست و نهمین برنامه «دلکوک» به اجرای پیانو توسط محمد فروردین با آثاری از جوزف هایدن: سونات سیمینور، پیترایلیچ چایکوفسکی: بخشی از آلبوم چهارفصل اختصاص دارد.
تماشای این برنامه برای عموم علاقهمندان آزاد است.
«دلکوک» عنوان سلسله برنامههای اجرای موسیقی زنده و محیطی در خانه هنرمندان ایران است که میزبان دانشجویان، استادان، دستاندرکاران، نوازندگان، آهنگسازان و فعالان رشته موسیقی در قالبهای اجرایی مختلف است.
اجرای تنبورنوازان «نسل خلیل» و خوانش اشعار مولانا
گروه تنبورنوازان «نسل خلیل» به سرپرستی و خوانندگی هژیر مهرافروز با همراهی عبدالجبار کاکایی و عبدالحمید ضیایی شامگاه نهم دیماه در قالب چهاردهمین رویداد «مهر مولانا» در تالار وحدت روی صحنه رفت.
محمدجواد ظریف، مصطفی ملکیان، محمدجواد اعتمادی، بهزاد آزاد، حمید مقدم، منیر آمدی قمی، زهرا همتی، مهرداد رحمانی، عبدالکریم زعمری، ایرج رضایی، امیرحسین ابراهیم، مهرداد شماعی، بهمن حسین زاده، مهناز عاملی، علی بنایی، حسن همایی، جلیل خسروشاهی، مازیار لرستانی و محسن دائی نبی مسئولان و هنرمندانی بودند که در این رویداد حضور داشتند.
«کنترباس» و «رباب» سازهایی بود که در این کنسرت به دیگر سازهای ارکستر «نسل خلیل» اضافه شده بود. در ابتدای برنامه ویدئویی از دورههای قبلی «مهر مولانا» پخش شد.
سپس مریم موسوی مدیر موسسه سروش مولانا درباره اهمیت برگزاری این کنسرت گفت: مهرِمولانا عنوان رویدادی است که از سال ۱۳۹۰ تاکنون هر ساله در مهرماه همزمان با تولد مولانا جلالالدین برگزار میشود. امسال چهاردهمین مهرمولانا با تاخیر اما متفاوت برگزار شد. با توجه به تغییر سبک زندگی و مطالعه در پی این هستیم که با طراحی برنامههایی متفاوت مولانا را روایت کنیم و ارکان اندیشه مولانا و آموزههاش را بازخوانی کنیم.
مدیر موسسه سروش مولانا افزود: رویداد «مولانا به روایت موسیقی» عنوان طرح جدیدی از سروش مولاناست که از سال ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد و در پیوند با مهرمولانا قرار خواهد گرفت. در تمامی ۱۳ برنامه گذشته مهرمولانا بخش غالب برنامه سخنرانی اساتید و مولویپژوهان بود و مثنویخوانی و زمان کمی از برنامه هر بار به موسیقی اختصاص داشت اما این بار متمرکز بر موسیقی و خوانش کامل چهار غزل از مولانا بود. این اتفاق و رویدادهای مشابه آن در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.
در ادامه اعضای گروه «نسل خلیل» روی صحنه رفتند و بعد عبدالجبار کاکایی روی صحنه رفت به خواندن غزلی سروده مولانا پرداخت.
«شوق وصل» اولین قطعهای بود که توسط هژیر و نوازندگانش نواخته شد و پس از آن قطعه با کلام «شراب ارغوانی» اجرا شد. مقام «یارب» یا «گل و خار» و نینوازی امین رحیمی و غزل خوانی کاکایی بخش دیگر برنامه بود.
در ادامه کنسرت نوازنده عود به تکنوازی پرداخت که در میانه، عبدالحمید ضیایی با دکلمه غزلی از مولانا به او پیوست.
«گوشکشان» نیز قطعه دیگری بود که با خوانندگی هژیر و نسل خلیلیها اجرا شد و پس از آن ضیایی شعر معروف مولانا «غلام قمر» را خواند. در میانه برنامه امین یساولی تکنوازی کرد که در مایه شوشتری بود.
«راه نسل خلیل»، «تو دیدی»، نجوانوازی و غزلخوانی عبدالحمید ضیایی، «نبود چنین»، «سه جاران»، «جان جان»، تنبورنوازی و شعرخوانی عبدالحمید ضیایی و «تو مرو» از بخشهای دیگر کنسرت «نسل خلیل» به تهیهکنندگی موسسه فرهنگی هنری سروش مولانا بود. در پایان نیز قطعه «بروید ای حریفان» اجرا شد.
«رُخ دوست» در حوزه هنری
کنسرت «رُخ دوست» اثری از گروه تنبورنوازان «مهرآئین» روایتی متفاوت از گروهنوازی تنبور به سرپرستی و آهنگسازی مهرداد ملکی با خوانندگی بامداد فلاحتی چهارشنبه- ۱۹ دی ماه- ساعت ۲۰ در تالار اندیشه حوزه هنری به روی صحنه میرود.
قطعههای «عشق ماه گردون» با شعر هلالی جغتایی، «دام زلف» با شعر فروغی بسطامی، «دستافشان» (بیکلام)، «شکرانه» با شعر مولانا، «شب جدایی» با شعر عراقی، «کهربا» با شعر سایه، «ساز و آواز» با شعر مولانا، «ره پنهان» با شعر مولانا و «رخ دوست» با شعر شاه نعمتالله ولی در این کنسرت اجرا میشوند.
محمدرضا باقری (کمانچه)، محسن طاهریجم (عود)، رشید کاکاوند، آیسان حسینی (بندیر)، ایمان شجاعیان، آوات کاکاوند (تنبک)، رهام ملکی و محمود ملکی (دف) نوازندگان کنسرت «رُخ دوست» هستند.
همچنین سیدحبیب افشار، مهران چناقچی، میثم نوری، نوید میرزایی، سیامک میرزایی، یلدا گلمحمدی، سینا کاظمی، سیدعلی موسوی، اسحاق ملکی، سپیده ملکی، عرفان مرادی، رویا مومیوند، نرگس افشاری، آیدین فرمانبردار، علی مهریگلی، نور بهرامی، شمس زمانی، شایان صادقی، آرمین زارعی، علی عباسی، سعید طلایی، شهرام رفیعی، داود شعبانی، کنعان قربانی، ایلیا شهسواری، سیداحسان حسینی، علیاکبر فرجی، ارغوان حاججعفری، محمدحسین صفدری، زینب شریفی، رویا گوهری، دانیال مومیوند، یزدان لوچیزی و صدرا مظفری نیز اعضای گروه تنبورنوازان «مهرآئین» هستند.
منبع