تأکید بر الگوی فناوری‌های نوین و عصر هوشمند در همایش سواد فضای مجازی

اعلام جزئیات برگزاری ششمین دوره همایش سواد فضای مجازیبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری ششمین دوره همایش سواد فضای مجازی، عصر سه‌شنبه، ۱۱ دی ماه با حضور سعید پورابوالقاسم، رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی و سیدمحسن بنی هاشمی، دبیر علمی همایش برگزار شد.

پورابوالقاسم در این نشست با تأکید بر الگوی فناوری‌های نوین و عصر هوشمند در برگزاری این همایش، گفت: در راستای برگزاری این همایش اتفاق خیلی خوبی رخ داد و مقالات زیادی هم به دست ما رسید. در این دوره، مرتبه علمی همایش در سطح جهانی ارتقا یافت. دو دستاورد دیگر هم داشت که دبیرخانه دائمی سواد فضای مجازی شکل گرفت و فصلنامه سواد فضای مجازی و فناوری‌های نوین از بهمن ماه منتشر خواهد شد.

وی افزود: امیدوارم با این فعالیت‌ها بتوانیم به سواد فضای مجازی جامعه کمک کنیم. ما دوره‌های مختلفی را گذراندیم. در گذشته سواد دیجیتالی بود و امروز سواد فضای مجازی مطرح است و در آینده به سواد هوش مصنوعی نیاز خواهیم داشت و این موضوع را در همایش یادشده پیش‌بینی کردیم.

پورابوالقاسم در ادامه مراسم گفت: ما با نهاد‌ها و سازمان‌هایی که می‌توانند در این حوزه کمک کنند جلساتی داشتیم. یکی از سازمان‌ها آموزش و پرورش است. ما کارگاه‌هایی در استان‌ها برگزار می‌کنیم و به این وسیله می‌توانیم همکارانی در این حوزه آموزش دهیم. پیش‌نویس سند سواد فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی ارائه شده و اگر به تصویب برسد، اتفاقات بهتری را شاهد خواهیم بود؛ البته اولویت ما بحث آموزش و ارتقای سواد فضای مجازی جامعه است. 

وی تصریح کرد: این همایش در جامعه نخبگان برگزار می‌شود تا در مسیر سیاست‌گذاری این حوزه عمل کند. هر دوره، کتاب‌هایی از مقالات تهیه می‌شود که این کتاب پس از استفاده در جامعه نخبگانی به جامعه عمومی هم می‌رسد. 

پورابوالقاسم گفت: مصرف محتوای آنلاین بعد از کرونا خیلی زیاد شد. بعد از مدت‌ها تحقیق دیدند که پوسیدگی مغزی در حال شکل‌گیری است. محتوای آنلاین هرچقدر هم پاک و سالم باشد باید هدفمند باشد. چون در فناوری‌های نوین این اتفاق شکل گرفته و باید روی حوزه خانواده تمرکز داشته باشیم تا دچار این نوع گرفتاری نشویم.

سیدمحسن بنی‌هاشمی، دبیر علمی همایش نیز گفت: ششمین دوره این همایش برای ما اگرچه یک رویداد علمی است، ولی واقعیت این است که نگاهی بر سبک زندگی داریم. مأموریت ما برگزاری همایش علمی بدون خاصیت نیست. گاهی همایش‌ها در همان ساحت علم باقی می‌مانند ولی ما تلاش می‌کنیم خروجی را به سمت مصرف رسانه‌ای مردم هدایت کنیم و تأثیر آن را در سبک زندگی مردم شاهد باشیم.

وی افزود: باورمان این است که این همایش و اهداف آن بدون حضور پررنگ رسانه‌ها به جایی نمی‌رسد و ما تلاش کردیم امسال بیشتر در کنار رسانه‌ها باشیم. نشست‌هایی در خبرگزاری‌ها برگزار کردیم و با فعالان فضای مجازی هم نشست‌هایی داشتیم. چون تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی عناصر مهمی هستند. 

بنی‌هاشمی ادامه داد: در سال جاری سعی کردیم از بالاترین ظرفیت اساتید دانشگاه استفاده کنیم. حدود ۱۴۰ مقاله داوری شد که ۲۳ عنوان مربوط به اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها بود. اگرچه این رقم برای همایش ما کافی است، ولی امیدواریم در دوره‌های دیگر تعداد این مقالات بیشتر شود. حاصل این مقالات در چند صحنه به مخاطبان عرضه می‌شود. 

بنی‌هاشمی ادامه داد: این همایش، ۱۷ دی ماه از ساعت ۸ صبح آغاز می‌شود و در قالب پنج پنل برگزار خواهد شد. ما به دنبال تنوع بودیم تا هر پنل به صورت متنوع اجرا شود که در همین راستا ۲۰ مقاله ارائه خواهد شد.

وی ادامه داد: با گرفتن امتیاز ویژه به دلیل وزن علمی همایش این امکان را پیدا کردیم که مقالات را در یک دسته علمی و دانشگاهی بالاتر و در سطح بین‌المللی قرار دهیم. به زودی فصلنامه تخصصی این رویداد هم منتشر می‌شود که این مجله نیز برای ما بسیار باارزش است. اینکه وزارت علوم، وزارت ارشاد و مرکز و دانشجویان به این مهم رسیدند که در کشور نشریه‌ای برای مطالعه در حوزه سواد رسانه‌ای داشته باشیم، قابل توجه است. 

دبیر جشنواره در ادامه بیان کرد: دانشگاه بین‌المللی سوره، دانشگاه اصلی این رویداد است که بسیاری از پیش‌همایش‌ها و نشست‌ها در آنجا برگزار شد. حاصل این رویداد در کتاب همایش جمع‌آوری می‌شود که این اثر هم به فهرست آثار معتبر این حوزه افزوده می‌شود. البته امسال علاوه بر کتاب همایش و مجله تخصصی یک کتاب چکیده هم منتشر می‌شود.

بنی‌هاشمی در ادامه با اشاره به جزئیات همایش گفت: نزدیک به ۲۰ مقاله به شکل سخنرانی در این رویداد مطرح می‌شود. این سخنرانی‌ها در پنج پنل است که هر پنل دو دبیر دارد که همگی اساتید دانشگاه هستند. هنوز برای مقاله برگزیده تصمیمی گرفته نشده است، چون دو یا سه مقاله قابلیت این ویژگی را دارند که هنوز اثری انتخاب نشده است. چند مقاله بحث‌های علمی ناب داشتند که برای اولین بار مطرح می‌شوند. 

وی در پاسخ به این پرسش که هوش مصنوعی، فرصت است یا تهدید، گفت: این سؤال بسیار مهم است. همه ما درگیر فضای مجازی هستیم و می‌بینیم سلایق مخاطبان بسیار تغییر کرده است. موضوع سواد رسانه‌ای موضوعی است که با تحولات اجتماعی مطرح می‌شود. ما باید به مرور سواد استفاده از وسایل و فضا‌های مختلف را داشته باشیم. هوش مصنوعی می‌تواند فرصت مناسبی را فراهم کند، اما همان‌هایی که هوش مصنوعی را ساخته‌اند، امروز درگیر فیک نیوز‌ها، دیپ فیک‌ها و آلودگی اطلاعات هستند و در این صورت است که یک فرصت تبدیل به تهدید می‌شود. امروز اطلاعاتی در تلفن‌های همراه ما به ثبت می‌رسد که واقعاً زائد هستند و به مغز ما آسیب می‌زنند.

وی افزود: ما مخالف مصرف نیستیم، تعادل در مصرف و عقلانیت در کیفیت محتوا و توسعه سرزمینی از دغدغه‌های ماست. ما باید با عقلانیت در مورد ایران بیاندیشیم و تلاش کنیم.

بنی‌هاشمی هم در ادامه گفت: ما در چند بعد به این مسئله یعنی خروجی آثار فکر می‌کنیم. بُعد مهم، انتقال دو مرحله‌ای پیام است، یعنی ابتدا جامعه نخبگانی درگیر شود و بعد مردم در جریان قرار بگیرند. امروز یک دگرگونی زیست خانوادگی حاصل از ورود دستگاه‌های مجازی به خانه‌ها وجود دارد. واقعیت این است که یک تکنولوژی، صنعت یا تحول تمدنی وارد زندگی بشر شده و باید این را بازتنظیم کنیم. هر کشور هم برای خود این کار را با توجه به فرهنگش انجام می‌دهد. پس بومی‌سازی در این میان عنصر مهمی است. 

وی گفت: رسانه سالم رسانه‌ای است که امتداد آن به سبک زندگی برسد. یک تلویزیون سالم در راستای زندگی سالم مخاطب را فقط در فوتبال، سریال و یا برنامه کودک نگه نمی‌دارد. رسانه سالم باید در سبک زندگی مردم توسعه پیدا کند وگرنه رسانه‌ای شعاری خواهد شد. به همین دلیل است که از آموزش و پرورش گرفته تا دانشگاه‌ها و حتی سرای محله‌ها نیز برای ما مهم هستند. 

بنی‌هاشم در پایان سخنان گفت: کلمه جدید برگزیده آکادمی آکسفورد «پوسیدگی مغز» بود که ناشی از استفاده بیش‌ از حد از رسانه‌های اجتماعی است. در حال حاضر انسان اگر دو متر از تلفن همراه خود فاصله بگیرد یا 20 دقیقه موبایل در دسترس او نباشد دچار استرس می‌شود که این بسیار نگران‌کننده است.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

فیلم | سعید کاظمی آشتیانی؛ معمار امید در عرصه علم

زنده‌یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی، بنیان‌گذار پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی نه تنها نام ایران را در …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ