گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس– محمد زرچینی؛ همکاریهای نظامی «تهران- مسکو» طی سالهای اخیر مورد توجه رسانههای مختلف داخلی و خارجی بوده و در این زمینه تصمیم ایران برای خرید جنگندههای راهبردی «سوخو ۳۵» (Su-35) از روسیه، بیش از هر چیزی توجه رسانهها را به خود جلب کرده است.
گزارش منابع میدانی نشان میدهد که جنگنده «سوخو ۳۵» در واقع مدل سنگین و ارتقایافته جنگنده «یاک ۱۳۰» است که در ماههای اخیر در پایگاههای هوایی ایران از جمله پایگاه هوایی اصفهان پرواز آزمایشی داشته است. این جنگنده خصوصیات منحصر به فردی دارد و به همین دلیل، رسانههای خارجی به صورت ویژه به آن پرداختهاند.
سایت «دیفنس پریوریتیس» درباره ویژگیهای جنگنده «سوخو ۳۵» مینویسد: خلبانان این جنگندهی روسی توانستهاند بارها مورد اطمینانبودنِ این هواپیما را تأیید کنند. ساخت منحصر به فرد این جنگنده، آمیخته با قدرت اثباتشده آن در میدان نبرد (جنگ اوکراین) است که توانمندی آن را کاملاً نمایان میکند.
وبگاه فوق میافزاید: این جنگنده به دلیل دارا بودن سیستمهای رادارگریز و رانش بهعنوان نسل چهارم جنگندههای رادارگریز توصیف شده است و سیستم راداری آن به نحوی طراحی شده که هواپیماهای دشمن را از فاصله دستکم ۳۵۰ کیلومتری شناسایی میکند.
وبگاه «دیفنس پریوریتیس» تأکید میکند که این جنگنده با قابلیت مانورپذیری بالا، هیچ محدودیتی در افزایش شتاب و تغییر جهت پرواز ندارد.
این وبگاه با تمجید از قابلیتهای خاص جنگنده «سوخو ۳۵» یادآور شده است: قدرت حمل موشک این جنگنده نیز بسیار چشمگیر است. «سوخو ۳۵» قادر به حمل ۱۲ فروند موشک برد کوتاه است که از نظر تعداد حمل موشک، ۳۰ درصد بیشتر از جنگندههای «اف ۲۲» است.
وبگاه مذکور همچنین با اشاره به قدرت حمل موشکهای کلاس «آر» جنگنده «سوخو ۳۵» مینویسد: این جنگنده میتواند چهار موشک «آر-۳۷ کلاس اِم» با وزن متوسط ۶۰ کیلوگرم را حمل و ۴۰۰ کیلومتر را بدون سوختگیری طی کند.
وبگاه «آی اس دبلیو» نیز درباره خصوصیات منحصر به فرد این جنگنده نوشته است: جنگنده «سوخو ۳۵» که در سال ۲۰۰۷ رونمایی شده، با وزن ۱۹ تن، دارای ۲ بال ۱۲ متری است و میتواند تا فاصله ۱۸ هزار متری از سطح زمین پرواز کند؛ همچنین سرعت متوسط این جنگنده دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر است.
وبگاه فوق میافزاید: جنگنده «سوخو ۳۵» که در سال ۲۰۰۸ اولین تست پروازی عملیاتی خود را انجام داده، خصوصیات عملیاتی یک جت فول عملیاتی را داراست.
البته این پایان کار جنگندههای «سوخو ۳۵» نبوده و مسئولان نظامی ارتش فدراسیون روسیه به دنبال بهروزرسانی و ارتقای نسل آن در سطوح مختلف هستند تا بتوانند عملکرد و کارایی بهتری از این جنگنده را به جهان معرفی کنند.
وبگاه «راند» در این زمینه مینویسد: با وجود اینکه جنگ روسیه و اوکراین همچنان در جریان است، مسئولان ارتش روسیه به دنبال ارتقای نسل جدیدی از جنگنده بمبافکنهای «سوخو» با عنوان «سوخو-۵۷» و «سوخو-۷۵» هستند تا این نسخهها را هم معرفی کنند.
تاکنون اخبار متعدد و متناقضی درباره تحویل یا عدم تحویل این جنگنده به ایران انتشار یافته است که با وجود اعلامنشدن خبری به صورت رسمی در این زمینه، اخبار مذکور را فقط میتوان «گمانهزنی رسانهای» تلقی کرد.
سایت «میلیتاری واچ مگزین» در این زمینه مینویسد: با توجه به انتشار گزارشهایی مبنی بر آموزش نیروهای ایرانی برای دریافت «سوخو ۳۵» (خلبانی این جنگنده) که حدود دو سال پیش منتشر شده و هنوز تحویل آنها انجام نشده است، وضعیت این قرارداد امروز کاملاً نامشخص است.
سایت مذکور همچنین نوشته است: برخی گزارشها حاکی از آن است که ایران ممکن است برنامههای خرید «سوخو ۳۵» را لغو کرده باشد و این امر باعث شده که روسیه تلاشها را برای بازاریابی جنگندههای صادراتی خود به مشتریان دیگر تشدید کند.
امیر سرتیپ خلبان «حمید واحدی» فرمانده نیروی هوایی ارتش درخصوص گمانهزنیهای مطرحشده درباره خرید «سوخو ۳۵» میگوید: ما به عنوان نیروی هوایی ارتش یک کاربر هستیم؛ البته ما باید نیروی هوایی ارتش را بهروزرسانی کنیم. هواپیمایی که الان مطرح شده، هواپیمای نسل چهارم است و ما آماده تصمیم مقامات عالیرتبه کشورمان هستیم.
فرمانده نیروی هوایی ارتش میافزاید: این موضوع در دستور کار ما قرار دارد؛ ولی از جزئیات آن اطلاعی ندارم. هنوز اطلاع نداریم که این جنگنده چه موقع وارد اسکادران ما میشود و هر موقع این جنگندهها خریداری شد، آماده استفاده از آن هستیم. (سخنان فرمانده «نهاجا» در برنامه صف اول)
در صورتی که اخبار منتشره درباره خرید «سوخو ۳۵» را دارای اعتبار بدانیم، اما هنوز سازوکار تحویل این جنگنده از سوی روسیه به ایران مشخص نیست؛ البته گمانهزنیهای متفاوتی در این زمینه وجود دارد؛ ولی با وجود این، هنوز مشخص نیست که ایران و روسیه چه تصمیمی در این زمینه اتخاذ کردهاند.
الحاق اسکادرانهایی از جنگنده «سوخو ۳۵» به یگانهای پروازی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، میتواند قدرت تهاجمی این نیرو را به شکل چشمگیری افزایش دهد.
انتهای پیام/ 281
منبع