به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، فردا (پنجشنبه، ۱۳ دی) اولین روز از ماه «رجب» است؛ ماهی که به فرموده حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله)، ماه بزرگ خداست که ماهی در حرمت و فضیلت به آن نمیرسد و قتال با کافران در این ماه حرام است.
ایشان فرمودهاند: ««رجب» ماه خداست، «شعبان» ماه من است و «رمضان» ماه امت من! کسی که یک روز از ماه «رجب» را روزه بدارد، مستوجب خشنودی بزرگ خدا میشود و غضب الهی از او دور و دری از درهای جهنم بر او بسته میشود.»
همچنین از آنجا که اولین روز این ماه در روز «پنجشنبه» قرار گرفته است، «لیلةالرغائب» نیز نام دارد.
اولین شب جمعه این ماه، «لیلةالرغائب» نام دارد؛ یعنی «شب عطا و بخشش بسیار» یا «شب میل و خواسته».
معنای «لیلةالرغائب» چیست؟
کلمة «رغائب» جمع «رغیبة» به معنای چیزی که مورد میل و رغبت است و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان نیز هست.
بنابر معنای اول، «لیلةالرغائب» یعنی شبی که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن فراوان است و بندگان خوب و شایسته خداوند در این شب تمایل زیادی به رفتن به در خانه خدا و ارتباط و انس با معبود خویش دارند.
بنابر معنای دوم «لیلةالرغاب» یعنی شبی که در آن عطاء و بخشش خداوند فراوان است و بندگان مخلص خداوند با رو آوردن به بارگاه قدس ربوبی و خاکساری در برابر عظمت حق، شایسته دریافت انعام و عطا و بخشش بیکرانه حق میشوند.
چرا این شب «لیلةالرغائب» نام دارد؟
منشاء نام «لیلةالرغائب» روایتی است که از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نقل شده است. این روایت در منابع متعددی ذکر شده است. از آن جمله آیتالله «میرزا جواد آقا ملکی تبریزی» در کتاب «المراقبات» این روایت را به این صورت آوردهاند:
«از پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) روایت شده است که فرمودند: از اولین شب جمعه در ماه «رجب» غافل نشوید؛ زیرا شبى است که فرشتگان آن را «لیلةالرغائب» مى نامند.
این نامگذارى به این جهت است که هنگامى که یکسوم از شب گذشت، هیچ فرشتهاى در آسمانها و زمین نمیماند؛ مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع مىشوند. آنگاه خداوند بهطور غیر منتظرهاى بر آنان وارد شده و مىفرماید: اى فرشتگانم! هرچه مىخواهید از من درخواست کنید.
فرشتگان عرض مىکنند: حاجت ما این است که از روزهداران رجب درگذرى.
خداوند میفرماید: این کار را انجام دادم. بهتر است کسى که این حدیث را مىشنود، در این شب زیاد بر فرشتگان صلوات فرستاده تا تکلیفى را که آیه تحیت برعهده ما گذاشته است، بهاندازه توانایى انجام داده باشد.
ثواب نماز لیلةالرغائب
برای «لیلةالرغائب» عملی از حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) با فضیلت بسیار وارد شده است که «سیدابنطاووس (ره)» در «اقبالالأعمال» و «علامه حلّی (ره)» در «اجازه بنیزهره» نقل کردهاند و از جمله این فضیلت، آن است که گناهان بسیار بهسبب آن آمرزیده شوند (که آن نمازی است) و هرکه این نماز را بخواند، چون شب اول قبر او برسد، حقتعالی ثواب این نماز را به صورتی نیکوتر و با روی گشاده و درخشان و زبان فصیح بهسوی او بفرستد. پس با وی گوید:ای حبیب من! بشارت باد تو را که از هر شدت و سختی نجات یافتی.
گوید: تو کیستی؟ به خدا سوگند که من رویی بهتر از روی تو ندیده، کلامی شیرینتر از کلام تو نشنیده و بوئی بهتر از بوی تو نبوییدهام.
پاسخ میدهد: من ثواب آن نمازم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال بجا آوردی. امشب نزد تو آمدم تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و زمانی که در «صور» دمیده شود، من در عرصه «قیامت» سایه بر سر تو خواهم افکند؛ پس خوشحال باش که «خیر» هرگز از تو معدوم نخواهد شد.
کیفیت این نماز اینگونه است:
روز پنجشنبه اول آن ماه (رجب) را روزه میداری؛ چون شب جمعه داخل شود، مابین نماز مغرب و عشاء ۱۲ رکعت نماز میخوانی؛ هر دو رکعت به یک «سلام» و در هر رکعت از آن، یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه سوره «قدر» و ۱۲ مرتبه سوره «توحید» را میخوانی.
زمانی که از نماز فارغ شدی، ۷۰ مرتبه ذکر «أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الأُمِّیِّ وَ عَلیٰ آلِهِ» را میگویی؛ سپس به سجده میروی و ۷۰ مرتبه ذکر «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ المَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» را میگویی؛ سپس سر از سجده برمیداری و ۷۰ مرتبه میگویی «رَبِّ اغفِر وَ ارحَم وَ تَجاوَز عَمّا تَعلَمُ إِنَّکَ أَنتَ العَلِیُّ الأَعظَمُ»؛ پس باز به سجده میروی و ۷۰ مرتبه ذکر «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ المَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» را میگویی.
سپس حاجت خود را میطلبی که انشاءالله برآورده خواهد شد.
منبع: مفاتیحالجنان، صص ۲۳۱ و ۲۳۲
انتهای پیام/ 118
منبع