سفر به دنیای یک جهان‌قهرمان

محمدصالح سلطانی

ماجرا از قنات‌ملک آغاز می‌شود؛ روستایی کوچک در حوالی شهر رابُر که خود شهر کوچکی‌ست در حوالی کرمان. این روستای کوچکِ کنارِ شهری کوچک اما زادگاه مردِ بزرگی‌ است که نامش از واشنگتن تا مسکو و از پکن تا لندن، طنین داشت. مردی که اربیلِ عراق، دمشقِ سوریه، بیروتِ لبنان و خلاصه وجب‌ وجب غرب آسیا عرصه‌ی میدان‌داری‌اش بود؛ سرداری ایرانی که یادِ رستم را در حافظه‌ی تاریخ زنده کرد؛ مردی که تمام‌قد، پای کارِ مستضعفین ایستاد و داستانی نوشت باشکوه‌تر از هر افسانه. داستانی که بارها و بارها باید آن را خواند، هربار به زبانی و به شکلی منحصربه‌فرد، چرا که داستان او را از هر سو بخوانیم، تازه است.

کتاب «نامزد گلوله‌ها» آن‌چنان که از زیرعنوانش پیداست، یک سفر است. سفری به زندگی شهید حاج قاسم سلیمانی. سفری که از قنات‌ملک آغاز و به بغداد ختم می‌شود. این سفر را مرتضی سرهنگی کارگردانی می‌کند. نویسنده‌ی کارکشته‌ی ادبیات پایداری، این بار دست به قلم شده و برای شهیدی نوشته که یک ایران، تشنه‌ی خواندن درباره‌ی زندگی و زمانه‌ی اوست.

سرهنگی برای روایت زندگی سردار شهید سلیمانی، یک روایت ساده و خطی را انتخاب کرده است؛ روایتی بی‌پیرایه که هر مخاطبی با هر سطحی از توان و دانش ادبی را با خود همراه می‌کند. روایت کتاب از تولد سردار و دوران کودکی‌اش در کرمان آغاز می‌شود و فصل به فصل جلو می‌آید تا روزگار دفاع مقدس و بعد مبارزه با اشرار شرق کشور و فرماندهی نیروی قدسِ سپاه و حماسه‌ی شکست داعش و فصل آخر در فرودگاه بغداد. این روایت خطی باعث می‌شود خواننده‌ی کتاب در مواجهه با اثر، سردرگم نشود و با آرامش و بدون تقلا برای فهم پیچیدگی‌های فرمی، مسیرِ زندگیِ قهرمانِ قصه را دنبال کند.

قلم مرتضی سرهنگی قلم روانی‌ است؛ آکنده از لطافت‌ها و ظرافت‌های نگارشی و در عین حال خالی از تکلف و اطناب. «نامزد گلوله‌‌ها» برخلاف انتظار، کتابی کم‌حجم است و همین موضوع، آن را برای نوجوانان به یک انتخاب مناسب تبدیل می‌کند. سرهنگی در هر بخش از کتاب، روایتی موجز اما ارزنده از زندگی سردار شهید سلیمانی ارائه می‌کند و از کنار هم قرار گرفتن این روایت‌ها، تصویری کلان از زندگیِ مجاهدانه‌ی این شهید عزیز در ذهن مخاطب نقش می‌بندد. به این روایت‌های روان اضافه کنید تصویرسازی‌های خلاقانه و جذاب کتاب را که به مکملِ کلمه‌های استاد سرهنگی تبدیل شده و «نامزد گلوله‌ها» را مستقل از متن باکیفیت و قدرتمندش، به یک اثر تماشایی تبدیل کرده که در کنار کلمه، با تصویر می‌تواند در روایت زندگی قهرمان ملی ما، به توفیق برسد.

زندگی سردار شهید سلیمانی پر از نکته‌ها و ناگفته‌هایی خواندنی است؛ قصه‌هایی جان‌دار و پرمایه که می‌تواند وجوه مختلف شخصیت این قهرمان را برای نسل جدید بازگو کند و خاطره‌ی او را در ذهن مخاطبانی از سن‌وسال‌های مختلف، جاودانه سازد. «نامزد گلوله‌ها» یکی از بهترین تلاش‌ها در این مسیر است؛ کتابی به قلم یک نویسنده‌ی چیره‌دست که دستِ مخاطب را می‌گیرد و او را در فرازهای مختلف زندگی این قهرمانِ شهید، به سفری می‌برد که انتهایش، ملاقاتی دوباره با قهرمان عزیز ماست؛ یک سفر که ختم می‌شود به شناختِ تازه و باطرواتی از او که اسطوره‌ی ایرانیان است و افتخار جهان اسلام.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

نماهنگ معرفی | روایت «حسینیه معلی» از دیدار مداحان اهل بیت علیهم‌السلام

در سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها جمعی از مداحان اهل بیت‌علیهم‌السلام با …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ