انتخاب اقلیم مناسب از راهکارهای بهینه‌سازی مصرف انرژی گلخانه‌هاست

داوود مومنی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: انتخاب اقلیم مناسب برای کاهش نیاز به گرمایش و دوری از مناطق با شرایط اقلیمی نامطلوب نظیر بادهای شدید، طوفان شن و نور ناکافی قبل از احداث گلخانه در مدیریت مصرف انرژی آن نقش بسزایی دارد.

وی با تأکید بر اهمیت مدیریت مصرف انرژی در گلخانه‌ها، گفت: توسعه گلخانه‌ها از منظر انرژی با چالش‌هایی نظیر نوسانات ارزی، محدودیت منابع سوختی و مسائل زیست‌ محیطی مواجه است بنابراین باید برای توسعه پایدار در کشت‌های گلخانه‌ای سه رکن اساسی مکان‌یابی صحیح، «سازه و تأسیسات مناسب» و «مدیریت تولید و نهاده‌» رعایت شود.

مومنی با بیان اینکه برای این کار باید در گام نخست مکان مناسب انتخاب شود، اضافه کرد: در مرحله بعد نیز باید سازه های متناسب با اقلیم منطقه انتخاب و احداث شود.

انتخاب اقلیم مناسب از راهکارهای بهینه‌سازی مصرف انرژی گلخانه‌هاست

چرا مدیریت مصرف انرژی در گلخانه‌ها اهمیت دارد؟

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان درباره اهمیت مصرف انرژی در گلخانه‌ها گفت: گلخانه‌ها محیط کنترل‌شده‌ای هستند که در فصول سرد نیز تولید دارند بنابراین نیازمند منابع انرژی برای حفظ شرایط مناسب هستند.

مومنی ادامه داد: عمده انرژی در گلخانه‌های ایران با استفاده از سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود درحالیکه در فصول سرد سال مصرف انرژی در کشور نیز به اوج خود می‌رسد، علاوه بر این افزایش جمعیت و نیاز به انرژی در بخش‌های مختلف، فشار مضاعفی بر منابع سوختی وارد می‌کند.

این پژوهشگر اصفهانی گفت: با توجه به مباحث مذکور، استفاده از سامانه‌های گرمایشی با راندمان بالا، بهره‌گیری از پوشش‌ گلخانه‌ای با ضریب انتقال حرارت پایین، استفاده از پرده‌های ذخیره انرژی برای کاهش تلفات گرمایی و همچنین نصب صحیح ترموستات برای کنترل دقیق دما بعد از احداث گلخانه ضروری است.

مومنی معتقد است: گلخانه‌هایی که در اقلیم‌ سردسیر احداث می‌شوند نیاز به انرژی گرمایشی بیشتری دارند بنابراین در این مناطق باید به سمت کشت محصولاتی حرکت کنیم که گرمایش کمتری نیاز داشته باشند.

این محقق اصفهانی خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت، اوج مصرف انرژی در بخش خانگی و نیاز روزافزون به انرژی در بخش‌های مختلف همراه با توسعه سطح زیر کشت گلخانه‌ها و تقاضای فزاینده انرژی در این حوزه، مدیریت مصرف انرژی را به ضرورتی انکارناپذیر تبدیل کرده است و تلاش برای افزایش عملکرد در واحد سطح نیز به افزایش تقاضای انرژی در گلخانه‌ها دامن می‌زند.

مومنی افزود: با توجه به افزایش تقاضای مواد غذایی و وجود بازار مصرف در داخل و کشورهای همسایه، ایران از ظرفیت‌ بالایی برای توسعه گلخانه‌ها برخوردار است اما باید در این مسیر به موضوع مصرف انرژی نیز توجه ویژه شود.

وی با اشاره به اهمیت تحقیق و توسعه در حوزه کشت‌های گلخانه‌ای گفت: برای مدیریت مصرف انرژی و توسعه پایدار باید همزمان با گسترش گلخانه‌ها تحقیقات علمی در این زمینه انجام شود و با رعایت استانداردها و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین می‌توان ضمن کاهش مصرف انرژی، تولید محصولات کشاورزی باکیفیت را افزایش داد.

به گزارش ایرنا، مساحت گلخانه‌های استان اصفهان حدود سه هزار هکتار است که فلاورجان، مبارکه و تیران و کرون دارای بیشترین سطح زیر کشت گلخانه‌ای هستند.

سالانه حدود ۳۵۰ هزار تُن انواع محصولات گلخانه‌ای مانند خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای، بادنجان و گل‌های تزیینی در این خطه تولید و بخشی از آن صادر می‌شود.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

شهید سلیمانی نماد جهانی مبارزه با تروریسم است

به گزارش ایرنا، سردار محمود چهارباغی، عصر روز جمعه در مراسم گرامیداشت پنجمین سالگرد شهادت …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ