شهید قاسم سلیمانی متولد ۲۰ اسفند سال ۱۳۳۵ در شهرستان رابُر از توابع استان کرمان در ایل عشایر سلیمانی و فرمانده پیشین سپاه قدس بود. او در دوران جنگ ایران و عراق فرمانده لشگر ۴۱ ثارالله بود و عملیاتهای والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج را فرماندهی کرد.
سردار سلیمانی پس از پایان جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۷ ش، به کرمان بازگشت و درگیر جنگ با اشراری شد که از مرزهای شرقی ایران هدایت میشدند. سلیمانی تا قبل از انتصاب به فرماندهی سپاه قدس، با باندهای قاچاق مواد مخدر در مرزهای ایران و افغانستان میجنگید. او در بهمن سال ۱۳۸۹ از سوی آیتالله خامنهای، فرمانده کل قوا درجه سرلشگری (بالاترین درجه نظامی در ایران) را دریافت کرد. آمریکا او را در اقدامی ناجوانمردانه و تروریستی در چنین روزی بامداد ۱۳ دی ماه ۹۸ به شهادت رساند و برگ سیاه دیگری بر پرونده جنایتهایش افزود.
سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، در مصاحبهای مفصل ویژه شهادت سردار بزرگ اسلام شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی وی را مرد روزهای سخت و دشوار نامید و پس از توصیف رشادتهای او، درباره مفهوم مکتب حاج قاسم که حضرت آیتالله خامنهای به آن اشاره فرمودند، اظهار کرد: قاعدتاً این برآمده از مکتب امام خمینی(ره) است، اما در حوزه عمل و مسئولیت حاج قاسم بله، ما با یک مکتب روبهرو هستیم، مکتب به معنای ایده، مجموعه ایدهها و روش معین است، نیازمند تأمل و پژوهش است، ایشان فرمانده یک نیرو در سپاه بود که میتوانست در تهران بنشیند و به دیگران بگوید بیایید اینجا بعد با آنها جلسه بگذارد و به حرفهایشان گوش دهد و مسائل آنها را به صورت طبیعی پیگیری کند و مثلا هر شش ماه یا یک سال سری به سوریه یا عراق یا لبنان بزند. معمولاً برخی فرماندهان این طوری رفتار میکنند، اما مکتب حاج قاسم یعنی رفتن به عرصه عملیات و میدان عمل و رفتن به سوی دیگران.
همزمان با پنجمین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی، احمد عبدالرحمن، تحلیلگر مسائل سیاسی و نظامی اهل فلسطین در گفتوگو با ایکنا درباره نقش شهیدان سلیمانی و المهندس در حفظ امنیت منطقه تأکید کرد: ما در فلسطین به نقش مهم حاج قاسم سلیمانی و حاج ابومهدی واقفیم. در حقیقت این دو شهید بزرگوار نقش بزرگی در تقویت امنیت در منطقه داشتند. به خصوص در زمان ظهور تروریستهای تکفیری داعش و گروههای مرتبط با آنها در منطقه و اقدامات تخریبی و کشتارهایی که در تعدادی از کشورها از جمله عراق و سوریه انجام دادند و همچنین حملات تروریستی که در سایر کشورها از جمله ایران، لبنان و بسیاری از مناطق دیگر مرتکب شدند.
وی افزود: به عقیده من، نقش این دو شهید نقش محوری و عملیاتی در مقابله با تروریستها بود و روحیه نیروهای مقاومت را بالا میبرد؛ این دو شهید بزرگوار در یک دوره کوتاه و بسیار سخت توانستند این اقدامات بزرگ را انجام دهند، زیرا حملات تروریستها تحت حمایت آمریکا و قدرتهای استعماری در منطقه انجام میگرفت. لذا این دو شهید به طور شگفتانگیزی موفق شدند این حملات را در نقاط مختلف به ویژه عراق، سوریه، لبنان و ایران متوقف کنند و نقش محوری در نابودی جبهه تروریسم داشته باشند.
تأثیر شهیدان سلیمانی و المهندس در تغییر معادله قدرت
احمد عبدالرحمن درباره تأثیر شهیدان سلیمانی و المهندس در تغییر معادله قدرت به نفع جنبش مقاومت اظهار کرد: در واقع معادله قدرت به وضوح در زمان این دو شهید بزرگوار تغییر کرد. در بسیاری از کشورهای محور مقاومت و حتی خارج از آن مانند بوسنی و سایر کشورها، شاهد بودیم که هرجا مسلمانان با مشکلی مواجه میشدند حاج قاسم سلیمانی در آنجا حضور مییافت و در صدد رفع آن مشکلات بر میآمد.
وی ادامه داد: حاج ابومهدی المهندس نیز در جبهه عراق و سوریه از این دو کشور دفاع میکرد و نقش بزرگی در این کشورها داشت. در واقع میتوان گفت کاریزمای این دو مرد بزرگ تأثیر بسیار زیادی در فرماندهان و نیروهای مقاومت داشت و این نیروها از آنان روحیه میگرفتند.
این تحلیلگر فلسطینی تأکید کرد: این دو شهید، تنها یک فرمانده و مدیر نبودند بلکه مرد میدان و عملیات و مبارزه بودند، لذا حاج قاسم و حاج ابومهدی حتی در خارج از منطقه از بحران روسیه گرفته تا سایر بحرانها در نقاط دیگر جهان تأثیر بسزایی داشتند به همین دلیل از سالها پیش این دو مرد بزرگ تحت تعقیب قدرتهای استعماری بودند تا اینکه در آن شب اندوهبار توانستند این انسانهای شریف و این فرماندهان بزرگ محور مقاومت را هدف قرار داده و ترور و خسارت بزرگی به جبهه مقاومت وارد کنند.
تلاش شهید سلیمانی برای حمایت از مسئله فلسطین
عبدالرحمن درباره نقش شهیدان سلیمانی و المهندس در مسئله قدس و تقویت مقاومت فلسطین نیز تصریح کرد: شکی نیست که حاج قاسم و به طور کلی جمهوری اسلامی ایران به ویژه نیروی قدس سپاه پاسداران نقش مهمی در حمایت از مسئله فلسطین داشتند و میدانیم که تمام مبارزات نیروهای مقاومت در غزه طی بیش از یکسال اخیر نتیجه اقدامات حاج قاسم در نیروی قدس سپاه با ارشادات حضرت آیتالله خامنهای – حفظه الله – بوده است.
به گفته وی، علاوه بر آموزشهای نظامی و تأمین مالی نیروهای مقاومت در فلسطین به ویژه غزه توسط نیروی قدس سپاه، سلاحهایی که به غزه رسیده و نیروهای مقاومت به وسیله آنها با صهیونیستها مبارزه میکنند و همچنین موشکهای بسیار پیشرفتهای که به تلآویو شلیک میشود، همه و همه در اثر تلاشهای حاج قاسم سلیمانی و نیز شهید بزرگ، سید حسن نصرالله بوده است.
وی تصریح کرد: میتوان گفت تلاشهای شهید حاج قاسم سلیمانی در سطح آموزش، کارشناسی و ارسال سلاح، مرحله محوری در تاریخ مقاومت فلسطین بوده است و ارتباط نیروهای مقاومت فلسطین با رهبری ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس سپاه همچنان روابطی محکم و استوار است و این ارتباط تنها مربوط به نوار غزه نیست بلکه کل منطقه را شامل میشود. به هرحال تاریخ شاهد خواهد بود که حاج قاسم سلیمانی شکوه و قدرت مقاومت را نه تنها در فلسطین بلکه در کل منطقه به آن بازگرداند.
شخصیت وحدت بخش شهید سلیمانی
احمد عبدالرحمن در خصوص شخصیت وحدت بخش شهید سلیمانی اظهار کرد: هرکس حاج قاسم را میشناسد میداند که ایشان دارای یک شخصیت کاریزماتیک منحصر به فرد بود که – با احترام به همه فرماندهان مقاومت – نمیتوان او را به هیچ شخص دیگری تشبیه کرد. حاج قاسم دارای عزم و ارادهای راسخ و اندیشه استراتژیک بود که در بسیاری از افراد دیده نمیشود. حاج قاسم دارای دیدگاهی ژرف در زمینه استراتژی عملیاتی بود که بر قدرت نیروهای مقاومت تکیه داشت.
احمد عبدالرحمن ادامه داد: حاج قاسم مسئله فلسطین را به عنوان مسئله اصلی جهان اسلام میدانست که باید با هر وسیله ممکن از آن حمایت کرد. مسئله فلسطین برای حاج قاسم یک پروژه وحدتگرا، ملی و اسلامی بود اما یک پروژه مذهبی یا منطقهای صرف ـ طبق آنچه برخی افراد تلاش میکنند آن را اینگونه نشان دهند ـ نبود، به همین دلیل از چنین جایگاه مهمی در نزد کل نیروهای محور مقاومت برخوردار بود و تاریخ نام این شهید بزرگوار را به عنوان رهبر و فرماندهای برای گسترش محور مقاومت ثبت خواهد کرد که در مقابل محور شر که به عدالت و اخلاق و اصول اخلاقی پایبند نیست، ایستادگی میکند.
وی با اشاره به خسارت شهادت این دو شهید بزرگ اظهار کرد: ما در این ایام به ویژه در شرایط خاص و تحولات بزرگی که با آن روبرو هستیم، حاج قاسم و حاج ابومهدی المهندس و همچنین سید حسن نصرالله را از دست دادیم اما اطمینان داریم که برادران و یاران آنها این مسیر را ادامه خواهند داد.
نقش شهیدان سلیمانی و المهندس در جلوگیری از تجزیه عراق و سوریه
عبدالرحمن در خصوص نقش شهید سلیمانی و المهندس در جلوگیری از تجزیه عراق و سوریه بیان کرد: در واقع توطئه تجزیه عراق و سوریه همچنان ادامه دارد و متأسفانه متوقف نشده است. چنانکه اخیراً شاهد این توطئه در سوریه بودهایم و برخی افراد از تحولات اخیر در سوریه سوء استفاده کرده و به این امر دامن زدهاند. در عراق شاهد تلاشهایی از سوی برخی گروهها برای تجزیه این کشور هستیم اما معتقدم با وجود حشد الشعبی و گروههای مقاومت، تلاش تکفیریها و دیگر گروهها به جایی نمیرسد.
به گفته این تحلیلگر فلسطینی، حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در دوره گذشته نقش مهمی در جلوگیری از این تجزیه داشتند زیرا آنها دارای یک کاریزمای خاص در جلوگیری از داعش و گروههای تکفیری بودند و چه بسا فقدان آنها تأثیر زیادی در این امر داشته است.
وی در پایان تأکید کرد: تحقیقات نشان داده است که ترور این دو شهید بزرگوار در یک مرحله نبوده بلکه یک نقشه طولانی مدت بوده است و متأسفانه دشمنان در اجرای این نقشه موفق شدند اما میتوان گفت این دو شهید نقش بزرگی در جلوگیری از سقوط سوریه و عراق و حتی لبنان داشتند.
گفتوگو از اشرف بصیری
ترجمه و تنظیم از فرشته صدیقی
انتهای پیام
منبع