همزمان با پنجمین سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، به منظور بررسی شخصیت سیاسی این شهید والامقام در داخل و خارج، حضور و اثرگذاری در مبارزه با رژیم صهیونیستی و نقش وی در پیشرفت جبهه مقاومت و…، خبرنگار ایکنا از همدان با امیر کردکریمی، مدرس دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی گفتوگویی ترتیب داده که مشروح آن را در زیر میخوانیم:
ایکنا _ شخصیت سیاسی شهید سلیمانی در داخل و خارج چگونه شخصیتی بود؟ این بُعد شخصیتی ایشان برگرفته از چه مؤلفهها و اساسهایی بوده است؟
تشریح، تبیین و بررسی زوایای اخلاقی و سیره شخصیتی شهید سلیمانی به عنوان الگویی فاخر و فردی صاحب کمال، کار سادهای نیست؛ وی ثابت قدم و استوار بود و در طوفان التهابات منطقه و ایام پر آشوبی که فتنه گران و مستکبران عالم رقم زدند؛ راه گم نکرد و به درستی از این مسیر پرچالش عبور و عاقبت بخیر شد.
سردار سلیمانی از فرماندهان ناب دوران دفاع مقدس بود و از دامان همان دوران برخواست؛ همنشینی و حشر و نشر با سرداران و رزمندگان و جوانان بی مثال آن دوران در یک کلاس درس بزرگ به نام جبهه های نبرد حق علیه باطل به آموزگاری حضرت امام خمینی(ره)، از او فردی کار آزموده با روحیهای بینظیر ساخته بود.
وی در حالی که بندهای مخلص و مطیع در درگاه باریتعالی بود؛ به ساخت شخصیت خود بیتوجه نبود و همواره در راه رسیدن به کمال قدم بر میداشت و این از رفتار و نوشتههایش پیداست. همین رفتار، او را تبدیل به یک الگوی مطلوب و قابل ذکر نمود.
از دیگر ویژگیهایی بارز شخصیتی این سردار عزیز، ارادت و تمسک به اهل بیت علیهمالسلام بود؛ در این حوزه زبانزد بود؛ اعتقاد به ولایت و ولایتمداری را از همین جا به خود ضمیمه نموده و پرورش داد؛ نگاهش به جایگاه ولی فقیه، از صدق دل و با تمام وجود بود.
سردار دلها درک عمیقی از دنیا و آخرت داشت؛ با مردم بود؛ خوشرو و خوش اخلاق بود؛ علاقمند به فرهنگ و هنر بود؛ سادگی و صفای خاصی داشت؛ به خانواده اهمیت میداد؛ در عین حالی که یک نظامی برجسته بود؛ دیپلماتِ در صحنه هم بود و ادغام نظامیگری و دیپلماسی را به بهترین شکل ممکن، در میدان رقم زد.
سردار سلیمانی، شخصیتی فرا مرزی داشت؛ او عنوان میکرد «هر جای عالم مظلومی حضور داشته باشد؛ خودم را متعهد و موظف میدانم که به آن کمک کنم»، در مبارزه با ظلم و کمک به مظلوم و رویارویی با جریان پلید استکبارجهانی، کوتاه نمیآمد؛ از همین رو تبدیل به یک چهره بینالمللی شد و همه آزادیخواهان عالم او را دوست داشته و دارند. یادمان باشد که در اوج اقتدار روحیهای بالطافتتر از حریر داشت؛ این در عمل و رفتارش مشخص بود؛ بندگان خدا را دوست داشت؛ در مقابل آنها متواضع و فروتن بود؛ با رعایت همین الگوها و مؤلفهها بود که به مقام شهادت رسید و شد: شهید سلیمانی.
مهارت در شناخت محیط و تطبیق با واقعیتهای محیطی نیز یکی دیگر از شاخصههای اصلی وی بود؛ نبودن سردار یک فقدان و ضایعه بزرگ است؛ اما، ما در این آب و خاک، شهید سلیمانی کم نداریم. به فضل الهی، پرچمی که وی به دست گرفت بر زمین نخواهد ماند.
ایکنا _ نقش سردار شهید سلیمانی در جبهه مقاومت چه بود که اثرات آن همچنان در این جبهه دیده میشود؟
شکلگیری جبهه مقاومت به شکل حاضر، همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی رقم خورد و گسترش آن در سراسر عالم مرهون تلاشهای بزرگ مردانی همچون حاج قاسمهاست. البته باید گفت جبهه مقاومت متعلق به فرد یا زمان خاصی نیست؛ بلکه تفکری است که در برپایی آن، آزادی خواهان زیادی از صدر اسلام تاکنون سهیم بوده و ارادههای بزرگی در ساخت و ایجاد آن نقش آفرینی کردهاند.
نترسیدن از هیبت پوشالی نظام استکباری، چیزی بود که حاج قاسم در آموزش آن به همگان، نقش عمدهای ایفا کرد. هیچگاه نترسید و عقب رانده نشد؛ همواره در ابتدای خط بود و همه به دنبالش حرکت میکردند؛ به جبهه مقاومت، عمق بخشید؛ معادلات و مسائل منطقهای و بینالمللی را با میدانداری جبهه مقاومت، تغییر داد. ترس را به عمق وجود استکبار سوق داد؛ فهمیدند که با چه تفکری روبرو هستند؛ اینها به برکت خون این شهید و سایر شهدایی است که در شکل دادن به اقتدار جبهه مقاومت، دخیل هستند. لذا اگر معتقدیم که جبهه مقاومت بر پایه این نگاه و روحیات شکل گرفته، تقویت آن، یکی از وظایف اصلی ما محسوب می شود.
ایکنا _ از نظر شما مهمترین توصیه سردار شهید سلیمانی در وصیتنامهشان چیست؟
همه موارد موجود در وصیتنامه این شهید عزیز قابل توجه است؛ نکات ارزشمندی در خود دارد؛ سردار در وصیت نامهاش میگوید «خدایا من عاشق دیدارت هستم» صمیمی و ساده با خدای خود صحبت میکند؛ یا در جای دیگر می نویسد «اشکی که از چشمانم جاری میشود؛ تمام ثروت من است و این اشکها برای مظلومان ریخته شده است» حقیقتا وارسته و غرق در حضرت حق بود.
از نکات بارز دیگری که در وصیت نامه شهید سلیمانی وجود دارد؛ ترجیح رنگ خدا بر هر رنگ دیگری است، این را مسئولین ما بدانند؛ تحلیل کنند؛ به کار ببندند؛ هیچ چیزی نباید ما را از یاد خدا غافل کرده و در یاری رساندن به بندگان خدا، دچار تزلزل نماید.
انتهای پیام
منبع