به گزارش ایکنا؛ ورود به هفته دوم دی و نزدیک شدن به ایستگاه سیزدهم آن، یادآور شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی است. از همین رو بخش مهمی از رویدادهای فرهنگی کشورمان طی هفتهای که آن را سپری کردیم معطر به نام سردار دلها بود.
ازسوی دیگر همدلی حوزه فرهنگ و ادب با شهدای غزه؛ نیز همراهی مدیران ارشد شورای عالی انقلاب فرهنگی و فرهنگستان هنر با همایشی آمیخته با اندیشه و حکمت اسلامی و دانشمندان مسلمان، هفتهای پر خبر را در حوزه فرهنگ و ادب کشور با خود به همراه داشت.
نامیدن سردار سلیمانی در هند به عنوان مالک اشتر رهبر معظم انقلاب؛ فرامرزی بودن مخاطب حاج قاسم؛ دیرینگی سابقه سرودن از قدس در ادب فارسی؛ نگاه قرآنی شکلدهنده ماهیت حکمت و هنر ایرانی؛ هنر رضوی مکمل هنر ایرانی – اسلامی؛ نام حضرت عیسی(ع)؛ یادآور همدلی و امید؛ انتخاب اعضای جدید انجمن علمی دفاع مقدس ایران؛ انتصاب سرپرست دفتر فراهمآوری منابع دیجیتال کتابخانه ملی؛ مسجدجامعی و یوسفیفر اعضای جدید کتابخانه ملی؛ فعالیت ۳۶۸۰ باب کتابخانه عمومی در کشور؛ سکان ریاست کتابخانه دانشگاه تهران در دستان رسول جعفریان؛ آغاز ثبتنام ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب کیش و افتتاح سالن «استاد عبدالحسین حائری» در کتابخانه مجلس از جمله عناوین مهمترین اخبار طی هفته جاری در حوزه فرهنگ و ادب به شمار میرود.
در ادامه گزیدهای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.
مالک اشتر رهبر معظم انقلاب
نشست ادبی «ملت امام حسین(ع)» به میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد.
«سیدمحمدرضا سلسکوت»، شاعر پارسی زبان، استاد زبان و ادبیات دانشگاه کشمیر هند در این نشست و محفل ادبی از محبوبیت جاودانه حاج قاسم در هند گفت و افزود: حاج قاسم سلیمانی، فرماندهای شجاع و مدافع بشریت، نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان از جمله هند، محبوبیت ویژهای دارد. در مناطق شمالی هند مانند کشمیر و کارگل (لداخ)، حاج قاسم به عنوان چهرهای الهامبخش و نمادی از مقاومت شناخته میشود.
شاعر پارسی زبان و استاد ادب فارسی دانشگاه کشمیر هندوستان با بیان آنکه نجات پرستاران هندی از چنگال داعش به دست حاج قاسم باعث شناخت و احترام مردم هندوستان به این مجاهد خستگیناپذیر شد تصریح کرد: در هند و به ویژه در مناطق شمالی و شیعهنشین، سردار سلیمانی را به عنوان مالک اشتر رهبر معظم انقلاب و شهید زنده میشناسند.
برای مطالعه سخنان دیگر مهمانان و کارشناسان این نشست ادبی؛ نیز مطالعه نوسرودههای شاعران حاضر در این محفل میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
فرامرزی بودن مخاطب حاج قاسم
همزمان با «روز مقاومت» مراسم رونمایی از کتاب «سرو و سرود» در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
قزوه در این نشست تخصصی ادبیات پایداری و مراسم رونمایی از کتاب «سرو و سرود» گفت: کار ارزشمندی در این کتاب انجام شده بسیار و امروز بیش از هر زمانی نیاز داریم در حوزه فرهنگ و ادب آثار متعددی با محوریت حاج قاسم تولید شود. به ویژه آثاری مانند این کتاب که نشان میدهد ادیبان دیگر کشورها هم نسبت به حاج قاسم ارادت ویژه دارند.
مدیر دفتر حفظ و گسترش زبان فارسی در رسانه ملی خاطرنشان کرد: درباره حاج قاسم کتابهای بسیار میتوان نوشت زیرا مخاطب وی فرامرزی بوده و تمامی دنیا را در برمیگیرد.
متن کامل گزارش این مراسم در اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.
سابقه سرودن از قدس در ادب فارسی
مراسم اختتامیه کنگره ملی شعر «شهید القدس» و رونمایی از کتاب «گزیده شعر فلسطین»، ۸ دی در تالار رودکی تهران برگزار شد.
در این برنامه برگزیدگان کنگره ملی «شهید القدس» معرفی و از آنها تقدیر شد.
محمدکاظم کاظمی، شاعر و دبیر علمی کنگره ملی شهید القدس ضمن توضیحاتی درباره این کنگره و روند داوری آثار گفت: شعر فلسطین در ادبیات فارسی سابقه دیرینی دارد. سابقه شعر درباره فلسطین به تاریخ پر آشوب و پر ماجرای فلسطین برمیگردد و این شعرها از آغازین روزهای تهاجم اسرائیل به کشور و ملت فلسطین، توسط شاعران فارسیزبان نوشته و منتشر شده است.
متن کامل مراسم اختتامیه کنگره شعر «شهید القدس»، صحبتهای مهمانان مدعو این رویداد و اسامی برگزیدگان در اینجا قابل رصد و مطالعه است.
نگاه قرآنی؛ شکلدهنده ماهیت حکمت و هنر ایرانی
نشست نخستین همایش ملی «هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان»، ۱۰ دی در سالن جلسات فرهنگستان هنر برگزار شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم با طرح این پرسش که در هزاره دوره تمدن اسلامی، خلق هنر بر چه حکمتی استوار بود گفت: توجه به عقل معاد به جای عقل معاش در خلق هنر، حاصل حکمت اسلامی است و نباید فراموش کرد ماهیت تمدن و هنر ایرانی مبتنی بر نگاه قرآنی است.
برای مطالعه متن کامل سخنان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این همایش میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
هنر رضوی مکمل هنر ایرانی – اسلامی
نشست نخستین همایش ملی «هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان»، ۱۰ دی در سالن جلسات فرهنگستان هنر برگزار شد.
رئیس فرهنگستان هنر در این همایش ملی با اشاره به اینکه اصل شکلگیری خلق اثر هنرمندانه در هنر و حکمت ایرانی و اسلامی به واسطه عنصر «وحی» است گفت: در این ساحت میتوان با تأکید گفت که هنر ایرانی اسلامی جز با منطق هنر رضوی نمیتواند تکمیل شود.
متن کامل نخستین همایش ملی «هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان» و آشنایی با کتابهای تازه منتشر شده در این حوزه در اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.
نام حضرت عیسی(ع)؛ یادآور همدلی و امید
سیدعباس صالحی به مناسبت میلاد حضرت مسیح (ع) و آغاز سال نو میلادی پیامی به هموطنان مسیحی فرستاد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام خود نوشت: میلاد فرخنده پیامآور صلح و راستی، حضرت عیسی مسیح(ع) و آغاز سال نو میلادی را به تمامی هممیهنان مسیحی که چون برگهای یک درخت استوار در سرزمین کهن ایران زیسته و دل در گرو مهر و محبت دارند، صمیمانه تبریک و تهنیت عرض میکنم. امروز که جهان در گرداب افراطگرایی، ظلم و رنجِ گرفتار آمده، نام حضرت مسیح(ع) همچنان یادآور همدلی و امید است.
انتخاب اعضای جدید انجمن علمی دفاع مقدس ایران
نشست مجمع عمومی انجمن علمی دفاع مقدس در سالن خلیج فارس موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
در این نشست که مدیران کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سراسر کشور از مراکز استانها به صورت ویدئو کنفرانس حضور داشتند، سرلشکر صفوی؛ رئیس و جعفری؛ دبیر انجمن علمی دفاع مقدس گزارشی درباره اقدامات سه سال گذشته ارائه کردند و همزمان با حضور اعضای مجمع عمومی انجمن علمی دفاع مقدس ایران انتخابات هیئت مدیره این انجمن برگزار شد.
انتصاب سرپرست دفتر فراهمآوری منابع دیجیتال کتابخانه ملی
مراسم معارفه سرپرست دفتر شناسایی و فراهمآوری منابع دیجیتال با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از معاونان و مدیران ارشد این سازمان، در تالار سخن حوزه ریاست برگزار شد.
در این مراسم غلامرضا امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با صدور حکمی علیرضا بدرلو را به عنوان سرپرست دفتر شناسایی و فراهمآوری منابع دیجیتال منصوب کرد.
مسجدجامعی و یوسفیفر؛ اعضای جدید کتابخانه ملی
همزمان با برگزاری جلسه هیات دولت مورخ ۵ دی اعضای دولت با انتصاب احمد مسجدجامعی و شهرام یوسفیفر به عنوان اعضای شورای اسناد این سازمان موافقت کردند.
شورای اسناد به عنوان نهاد سیاستگذار در حوزه حفاظت و مدیریت اسناد ملی، نقش کلیدی در حفظ میراث مستند کشور ایفا میکند.
انتشار فراخوان پژوهشکده اسناد کتابخانه ملی برای دوفصلنامه آرشیو ملی
پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی با هدف تقویت بنیانهای پژوهشی و گسترش دانش در حوزه آرشیو و مطالعات اسنادی، از پژوهشگران، متخصصان و نویسندگان دعوت میکند تا جدیدترین یافتهها و پژوهشهای خود را برای انتشار در دوفصلنامه «علمی تخصصی آرشیو ملی» ارسال کنند.
علاقهمندان میتوانند مقالات خود را از طریق سامانه نشریه به نشانی naq@nlai.ir ارسال نمایند. همچنین، برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگیهای لازم، شمارههای ۸۱۶۲۵۳۰۱ و ۲۶۴۰۲۹۴۳ در دسترس است.
فعالیت ۳۶۸۰ باب کتابخانه عمومی در کشور
بر اساس آخرین آمار نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تا پایان آذر ۳۶۸۰ باب کتابخانه عمومی در سطح کشور به ارائه خدمات کتابخانهای میپردازد.
این تعداد شامل ۲۸۱۱ باب کتابخانه نهادی، ۸۳۲ باب کتابخانه مشارکتی، ۳۷ باب کتابخانه مستقل و ۱۵۱ باب سالن مطالعه است.
سکان ریاست کتابخانه دانشگاه تهران در دستان رسول جعفریان
حجتالاسلام رسول جعفریان به سمت رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و تامین منابع علمی دانشگاه تهران منصوب شد.
آغاز ثبتنام ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب کیش
همزمان با هدف توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، پنجمین نمایشگاه کتاب کیش از ۱۱ تا ۱۹ بهمن با بهرهگیری از ظرفیت ناشران سراسر کشور و با مشارکت سازمان منطقه آزاد کیش به تنها به صورت حضوری در مرکز نمایشگاههای بینالمللی کیش برگزار میشود.
ناشران سراسر کشور میتوانند از دوازدهم تا هفدهم دی برای حضور در پنجمین نمایشگاه کتاب کیش ثبت نام کنند.
افتتاح سالن «استاد عبدالحسین حائری» در کتابخانه مجلس
سالن جلسات جدید کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس مزیّن به نام زندهیاد استاد عبدالحسین حائری افتتاح شد.
عبدالحسین حائری، کتابشناس، فهرستنگار، نسخهپژوه بزرگ ایرانی است که بیش از نیم قرن در کتابخانه مجلس شورای اسلامی در عرصه گردآوری مخطوطات، نسخ خطی، نسخهپژوهی و فهرستنویسی ثمرات ارزشمند بسیاری از خود بر جای گذاشت. وی از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۷۴ به مدت ۲۰ سال سمت ریاست کتابخانه مجلس را عهدهدار بود.
تازههای کتاب
یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازههای نشر و کتابهایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشیهای باز کردند.
در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت میپردازیم.
کتاب «روایت رهبری» به قلم سیدیاسر جبرائیلی روایت جامعی از «رسمیت و قانونیت یافتن رهبری حضرت امام خمینی رحمةالله با مصوبه مجلس خبرگان قانون اساسی»، «تعیین آیتالله منتظری به رهبری آینده توسط مجلس خبرگان رهبری و سپس عزل وی» و در نهایت، «تعیین حضرت آیتالله خامنهای توسط مجلس خبرگان به رهبری انقلاب اسلامی» که از سوی انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای(مدظلهالعالی) تجدید چاپ شد.
«من اطلاعاتی بودم»؛ خاطرات افسر اطلاعاتی علی مهدوی از تعقیب و مراقبت سپاه و کشف کودتاها تا ورود به وزارت اطلاعات نوشته راضیه ولدبیگی توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شد.
رمان نوجوان «سردار ایرانی» به قلم سیدمیثم موسویان توسط انتشارات کتاب جمکران با موضوع سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی و پیوند نوجوانان با ایشان در جنگ ۳۳ روزه منتشر شد.
کتاب «مهمان حبیب» سیوشش روایت به قلم دهها نویسنده از مراسم چهارمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی در کرمان است که توسط انتشارات سورهمهر به چاپ رسید.
کتاب «عمو حیدر» نوشته سعیده خانزاده میرکوهی به تازگی توسط انتشارات سوره مهر منتشر و روانه بازار نشر شده است. این کتاب دربرگیرنده قصه زندگی پهلوان کشتیگیر سید علیاکبر حیدری از دوستان نزدیک زندهنام جهانپهلوان غلامرضا تختی است.
گزارش از امین خرمی
انتهای پیام
منبع